Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

‘Tijdelijke’ houten Oostenrijkse noodwoning bestaat nu al 73 jaar

Wonen

LEEUWARDEN – Een groep bijzondere noodwoningen in de Leeuwarder wijk Nijlân staat al sinds 1948 overeind. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken en panelen, zijn gemaakt om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen. Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Zo ook het huis van Bertus en Theda aan de Prins Bernhardstraat nummer 60.

“Wy binne der gewoan ‘verliefd’ op”, zeggen Bert Douma en Theda Heijs in koor. In 1948 en 1949 zijn in tientallen Nederlandse gemeenten (en in vrijwel alle provincies) deze Oostenrijkse woningen gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd en alle onderdelen van één huis pasten in tweetreinwagons.

Geen moment getwijfeld bij aankoop

Over twee jaar staat het huis van Bertus en Theda er exact 75 jaar. Bertus kwam veertig jaar geleden met zijn ouders in zo’n woning aan de Julianalaan terecht. Samen met zijn vader heeft hij er veel aan geklust: hij vond het prachtig. Toen hij bijna twintig jaar geleden hun huidige woning te koop zag staan, twijfelde hij geen moment.

‘It wenklimaat is nofliker as yn in hûs fan stien’

“It klimaat yn in houten hûs is gewoan folle nofliker as yn in hûs fan stien as beton. Kinst it gewoan fiele. Echt wier, dit is ús ideale hûs.” Bertus en Thelda hebben niet veel veranderd aan hun woning, ze vinden het zo al mooi. “It is noch altyd deselde wenkeamer en it ekstra keamerke (als studeerkamer of gelijkvloerse slaapkamer) hawwe wy ek noch altyd.”


Bertus en Theda in hun Oostenrijkse noodwoning. Deze noodwoning bestaat over twee jaar 75 jaar en het is er nog steeds heerlijk wonen. - Foto Johan Vogelzang

“By oare wenningen hawwe sy dy muorre derút helle en der in grutte L-foarmige wenkeamer fan makke.” De Douma’s houden van origineel, hebben zelfs het luikje nog tussen de keuken en de eettafel/achterkamer. Zo’n detail is natuurlijk prachtig. Het maakt dat hun woning interessante ouderwetse onderdelen heeft.

It klimaat yn in houten hûs is gewoan folle nofliker as yn in hûs fan stien as beton. Kinst it gewoan fiele.

Het is tegelijkertijd ook verrassend modern. Dat zit zo: De woningen zijn modulair, energiezuinig en CO2-reducerend. Ze hebben een hoge isolatiewaarde doordat meerdere lagen hout met aluminiumfolie zijn gecombineerd en er dubbele ramen in zijn gemonteerd. Je verstookt er geen kapitalen aan gas om je woning te verwarmen om het populistisch te zeggen.

Bovendien is het levensloopbestendig met een slaapkamer op de begane grond. Bertus en Theda zijn achterin de vijftig qua leeftijd en zijn ook van plan om net zo lang – of langer – dan Bertus zijn 92-jarige moeder in hun Oostenrijkse noodwoning te wonen.

Bertus zijn moeder woont vlakbij haar zoon in haar eigen Oostenrijkse woning aan de Julianalaan. De vorige bewoners hebben een vaste trap naar de zolder gemaakt zodat daar ook een slaapkamer is. De eerste verdieping telt er drie. Handig toen hun drie kinderen nog thuis woonden. Bertus en Theda hebben er ook nog een garage bij, iets wat niet iedereen heeft.

Bertus is regelmatig aan het klussen, maar is geen klusfreak en heeft ook tijd voor hobby’s als motorrijden en als het coronatechnisch weer mag: lekker uit eten gaan en naar het theater met zijn vrouw. “Mei sa’n wenning as dizze bist fansels noait klear. Sa binne wy no bygelyks dwaande mei de badkeamer. It is noch net klear, mar alles wurket en docht it en wy dogge it yn ús eigen tempo.”

Wil je onze andere artikelen over Oostenrijkse noodwoningen in Friesland ook lezen? 

Klik hier voor het artikel in RondOm Drachten: https://www.rondomvandaag.nl/regio/drachten/wonen/24635/oostenrijkse-noodwoningen-in-drachten-zijn-nog-altijd-geliefd

Klik hier voor het artikel in RondOm Heerenveen: https://www.rondomvandaag.nl/regio/heerenveen/wonen/24633/de-houten-oostenrijkse-noodwoning-van-alybetty-en-heinz-is-al-7

Klik hier voor het artikel in RondOm Stellingwerven: https://www.rondomvandaag.nl/regio/stellingwerven/wonen/24636/oostenrijkse-houten-noodwoning-van-ron-en-janke-bestaat-al-72-j

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 15 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00