De voorkant van de Oostenrijkse noodwoning aan de Nieuwstraat 38 in Gorredijk.
De voorkant van de Oostenrijkse noodwoning aan de Nieuwstraat 38 in Gorredijk. Foto: Johan Vogelzang

De houten Oostenrijkse noodwoning van Alybetty en Heinz is al 72 jaar oud

Wonen

GORREDIJK – Een groepje noodwoningen in Gorredijk staat al sinds 1949 trots overeind. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken en panelen, zijn gemaakt om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen. Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Zo ook het huis van Alybetty en Heinz Nuchelmans aan de Nieuwstraat 38.

In tientallen gemeenten in vrijwel alle provincies van Nederland zijn deze Oostenrijkse woningen in 1948 en 1949 gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd, alle onderdelen van één huis pasten in twee treinwagons. In Heerenveen staat er een groepje van dergelijke woningen mooi te zijn vlakbij ziekenhuis Tjongerschans. Rondom Heerenveen ging eens kijken hoe het er in Gorredijk voor staat.

Na 21 jaar nog altijd verliefd op hun woning

Alybetty en Heinz Nuchelmans zijn van het type ‘verliefd op hun woning’. Eénentwintig jaar geleden hebben ze het gekocht van de woningbouwvereniging en is het grote opknappen begonnen. Alhoewel, vooral in het jaar van de koop hebben ze veel gewerkt. “Ik ben in drie maanden vijftien kilo lichter geworden van de lange dagen werken en heb ook wel eens tegen de containers aan geschopt omdat ik het niet meer zag zitten. ‘Waar zijn we aan begonnen’, dacht ik dan”, zegt Heinz.

Alle leidingen van de noodwoning moesten worden gestript

Elektriciteitsleidingen, gasleidingen, waterleidingen, alles moest compleet worden vervangen. De tuin was een wildernis. Het hoogteverschil tussen huis en achtertuin 80 centimeter. Er moest 65 kuub grond worden bijgelegd c.q. handmatig geschept.


Een klein deel van de achtertuin van deze Oostenrijkse noodwoning in Gorredijk, met bijpassende veranda in dezelfde stijl. - Foto Johan Vogelzang

“Ik had een twee kuubs-tandemasser aanhangwagen, dus reken maar uit hoe vaak ik heen en weer ben gereden”, verzucht Heinz. Maar hij deed het uiteindelijk met liefde, want hij is nog altijd super blij en tevreden met het resultaat.

Met een werk/studeer-kamer beneden, drie slaapkamers boven en nog een grote zolderslaapkamer is het een geweldig huis. Met in de tuin nog twee ‘appartementen’ in een als tuinhuis ogende houten aanbouw. Ze fungeren namelijk als pleeggezin voor op dit moment vier kinderen, soms vijf. De eigen kinderen zijn het huis uit en aangezien het woord ‘zorg’ in hun hart en ziel en werkleven staat geschreven, was de keuze voor pleegkinderen logisch. Maar dat terzijde.

De woning is destijds vanaf het begin al ontzettend goed geïsoleerd

Het leefklimaat in het huis is heerlijk, want het is goed geïsoleerd. Er zitten luchtlaagjes tussen de houten buitenmuur en de houten binnenmuur, in combinatie met bitumen en aluminiumfolie. “Zelfs bij hete zomers is het hier binnen nog niet warmer dan 27 graden Celsius geweest. Dat is echt prettig.”

“Wij horen ook heel vaak van mensen dat er meer ruimte aan de binnenkant is dan ze hadden verwacht. Bovendien: het heeft karakter, het huis leeft. Wij hebben het hier enorm naar ons zin.” Alybetty en Heinz zijn beide bijna zestig jaar en weten niet hoe lang ze het onderhoud van hun woning nog kunnen uitvoeren.

“Het kan best zijn dat we kleiner gaan wonen zodra we het onderhoud niet meer kunnen doen en geen pleegkinderen meer hebben. Maar dat zien we dan wel weer, misschien denken we er dan wel weer anders over.”

Wil je onze artikelen over de andere Oostenrijkse woningen in Friesland ook lezen?

Klik hier voor het artikel in RondOm Drachten: https://www.rondomvandaag.nl/regio/drachten/wonen/24635/oostenrijkse-noodwoningen-in-drachten-zijn-nog-altijd-geliefd

Klik hier voor het artikel in RondOm Stellingwerven: https://www.rondomvandaag.nl/regio/stellingwerven/wonen/24636/oostenrijkse-houten-noodwoning-van-ron-en-janke-bestaat-al-72-j

Klik hier voor het artikel in RondOm Leeuwarden: https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/wonen/24601/-tijdelijk-houten-huis-bestaat-nu-al-73-jaar

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 16 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00