Afbeelding

Expositie Bonhoeffer 75 + 1 in Grote Kerk Drachten geopend

Cultuur

DRACHTEN - Op zaterdag 11 september is de expositie Bonhoeffer 75 + 1 geopend in de Grote Kerk van Drachten. Na drie keer uitstel vanwege corona kon de expositie nu doorgaan. In 2020 was het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer door de nazi’s werd vermoord. Inmiddels is het een jaar later, vandaar 75 + 1.

De Grote Kerk zat vol, voor zover je nu over vol kunt spreken. Het aantal personen dat op dit moment in de kerk mag is een vierde van een volle kerk: vijftig. Maar die plaatsen waren bezet.

25 kunstenaars, professionals en amateurs, hadden de kunstwerken die ze maakten over een tekst van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945) tentoongesteld. Het zijn stuk voor stuk werken die iets laten zien van de beleving en het gevoel van de kunstenaar bij een tekst van de predikant Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945, vermoord door de nazi’s). (vorig jaar was het 75 jaar geleden dat hij vermoord was + 1 jaar) deze invoedrijke theoloog, die om zijn verzet tegen de nazi’s werd vermoord.

Aukje de Bildt opende de middag. Na welkom en woorden van blijdschap om het kunnen doorgaan van de expositie, was er ook een stilstaan bij de gevangenschap en dood van Bonhoeffer, amper 39 jaar oud. Voor hem werd een gedenkkaars aangestoken, aan de kaars van de gedachtenistafel in de kerk. Hij zal branden op alle middagen dat de kerk open is.

Verwondering

Ds. Harmen Jansen, voorheen predikant in Drachten en nu in Winsum (Gr.), opende de expositie. Hij sprak: “Ik ben verwonderd over de mooie mix van beroeps- en amateurkunst, prachtig passend bij deze kerk. Als je hier binnenkomt, zou je niet denken dat hier zoveel verschillende kunstwerken hangen en staan, die stuk voor stuk uitnodigen om echt bij stil te staan, langer te kijken, te overwegen wat je ziet en leest. Deze tentoonstelling is mooi, omdat een bijzonder experiment gelukt is. Best gewaagd, om kunstenaars te laten reageren op een theoloog van lang geleden, op het leven en het levensverhaal van deze bijzondere verzetsdominee. Het is, denk ik, gelukt deze bijzondere mens met zijn levensverhaal dichterbij te brengen. Ik weet niet of er ergens in het land zo mooi vorm gegeven is aan zijn nagedachtenis, met zo’n verscheidenheid aan kunstzinnige uitingen, die stuk voor stuk ook getuigen van respect. Deze tentoonstelling laat mijn hart sneller kloppen, omdat op deze manier Bonhoeffer meer een mens voor iedereen word. Deze tentoonstelling is daarom mooi omdat hier de grens verder wordt vervaagd tussen gelovig en niet gelovig én omdat we uitgedaagd worden ons te laten inspireren door de manier waarop de gelovige Dietrich Bonhoeffer mens was.”

Als overbrugging tussen de gesproken woorden musiceerden Peter en Mies Bax op orgel, piano, cello en fluit. Bij het begin van de opening speelde Peter Bax een improvisatie over een lied dat Dietrich Bonhoeffer schreef voor zijn verloofde en zijn familie in december 1944. Het lied is opgenomen in Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk (2003):

Door goede machten trouw en stil omgeven,
behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,
zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,
en met u ingaan in het nieuwe jaar.

En wilt Gij ons nog eenmaal vreugde schenken
om deze wereld en haar zonneschijn,
leer ons wat is geleden dan herdenken,
geheel van U zal dan ons leven zijn.

De expositie in de Grote Kerk te Drachten, Zuidkade 19, duurt tot en met 30 oktober. De kerk is geopend op zaterdag van 13.30 – 17.00 uur. Om 16.00 uur is er een orgelbespeling.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 23 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00