Wethouder Hein de Haan: "Middelsee wordt een prachtige plek om te wonen"
Wethouder Hein de Haan: "Middelsee wordt een prachtige plek om te wonen" Foto: Jacob van Essen

Middelsee biedt een plek voor alle Leeuwarders

Wonen

LEEUWARDEN - Middelsee is één van de grootste nieuwbouwwijken van Friesland met in de toekomst ruimte voor 3200 woningen. In deze unieke nieuwe wijk wordt ruimte gemaakt voor alle Leeuwarders; van starters tot senioren, van gezinnen tot stellen die voor het eerst gaan samenwonen en van de kleinste portemonnee tot de Leeuwarder die wat meer te besteden heeft. Een bewuste keuze, volgens wethouder Hein de Haan: “Middelsee wordt een plek waar iedereen zich welkom voelt.”

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland en de problemen op de woningmarkt stapelen zich op. Door de lange wachttijden in de sociale huursector, hoge huren op de particuliere markt en een groeiend tekort aan koopwoningen hebben vooral starters het moeilijk. Ook de stad Leeuwarden ontkomt niet aan die problemen, geeft wethouder Hein de Haan, verantwoordelijk voor onder andere volkshuisvesting, gelijk toe. “Er zijn te weinig woningen voor alle Leeuwarders en de problemen zijn in alle lagen van de samenleving te vinden.”

De oplossing

De oplossing voor de problemen op de woningmarkt lijkt simpel; bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat heeft gemeente Leeuwarden goed begrepen. Overal in de stad worden nieuwe bouwprojecten gestart, met als klapstuk de twee nieuwe wijken ten zuiden van Leeuwarden, De Zuidlanden en Middelsee; de grootste nieuwbouwwijk van Friesland.

Bouwen, bouwen en nog
eens bouwen

Waar De Zuidlanden al enkele jaren vorm krijgt, is Middelsee nog een relatief nieuw begrip in Leeuwarden. In Middelsee zijn inmiddels de eerste woningen verkocht en is de bouw van deze woningen aan het Van Harinxmakanaal begonnen.

Stedelijk, compact en betaalbaar

Midden april stelde de gemeenteraad Leeuwarden het ontwikkelkader Middelsee - De Werp vast. “Het ontwikkelkader geeft ons houvast bij de verdere totstandkoming van Middelsee – De Werp.” Waar de kracht van De Zuidlanden vooral ligt in het dorpse karakter door de opzet van de buurtschappen en ruimte, ligt de kracht van Middelsee juist in het stadse en compacte. “We hebben ons laten inspireren door andere Friese steden zoals Workum en Harlingen,” vertelt De Haan. “Het wordt echt een wijk die stads aanvoelt. De structuur van de wijk is veel dynamischer en natuurlijker. Niet alleen maar rechte wegen, maar ook doorkijkjes en bochten zoals je die ook in de stad vindt.”

Net als in een stad kan iedereen zich welkom voelen. “Middelsee en De Werp wordt echt een onderdeel van de oplossing van het woonprobleem in Leeuwarden. Allereerst willen we de sociale huur- en koopsector extra ruimte geven.” Van de 3200 woningen die gebouwd worden in Middelsee, wordt daarom ongeveer 15% tot 30% beschikbaar gesteld aan deze sector. Dit is vooral zichtbaar in het deelgebied in het oostelijk deel van de wijk ‘compact en betaalbaar’. In Barrahûs, een deelgebied meer in het zuiden van Middelsee, kunnen particulieren straks zelf bouwen. Een gebied waar bijvoorbeeld de wegen en de afmetingen van de kavels niet vast liggen en de toekomstige bewoners meer zelf de regie hebben in hun toekomstige woon- en leefomgeving.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de wijk. “Je kunt natuurlijk niet meer om duurzaamheid heen,” onderschrijft De Haan. “De woningen die we gaan bouwen zijn daarom van het gas af en volgens BENG-principes (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) gebouwd. Ook de groenvoorzieningen in de wijk kunnen ons helpen de wijk toekomstproof te maken. Door bijvoorbeeld bomen te planten, houden we de wijk in de zomer koeler.

Auto’s staan in de plannen op de tweede plek. Uiteraard kan elke bewoner zijn eigen auto kwijt in de buurt, maar niet meer voor elk huis. Auto’s zullen echt te gast zijn in de wijk.” De gemeente geeft bovendien partners ook de vrijheid om met bepaalde innovaties te komen. “Het wordt echt een plek waar over tientallen jaren nog op een prachtige en gelukkig manier gewoond kan worden.”

Alle voordelen van een stad

Middelsee wordt een modern stadsdeel met alle voordelen van een stad. Woningen voor iedereen, maar ook genoeg voorzieningen. Er zijn nog geen concrete plannen, maar er zijn al volop ideeën: In het ontwikkelkader wordt gesproken over een supermarkt, een gezondheidscentrum met een huisarts en een tandarts, ruimte voor horeca, een sportvoorziening, een Integraal Kind Centrum (IKC) en kleine winkels en sportfaciliteiten. Dat alles brengt levendigheid naar de wijk. “De wijk heeft zoveel mogelijkheden. Dat hoort natuurlijk ook bij het stadse karakter die de wijk krijgt.”

Het is een wijk met zoveel mogelijkheden

De wijk moet het visitekaartje voor Leeuwarden worden, want dankzij de gunstige ligging komen ook mensen van buiten de stad in aanraking met Middelsee. “Je hebt de treinreizigers die op het spoor via Middelsee Leeuwarden binnenreizen. Je hebt de bootjesmensen die over het Van Harinxmakanaal de Leeuwarder binnenstad opzoeken en in de toekomst van de haven en faciliteiten in Middelsee kunnen genieten. De fietsers en wandelaars vanuit Leeuwarden die de rust gaan opzoeken in Grou of Harlingen, en de mensen die juist vanuit die plaatsen naar Leeuwarden komen voor de reuring. Dat alles moet de wijk op een mooie manier kunnen faciliteren.”

The best of both worlds

Middelsee wordt een mooie mix. Het geeft Leeuwarden ruimte om het woningtekort (voor een deel) op te lossen en na te denken over duurzaam wonen, maar het is ook een plek waar je de reuring kunt opzoeken. Ruimtelijk en levendig, stedelijk met alles in de buurt maar ook de ruimte om te recreëren, dat vat Middelsee samen.

Wethouder De Haan ziet het wel zitten: “Ik ben een echte Leeuwarder jongen en ik kan genieten van de stadse reuring. Toch zoek ik zelf ook graag de ruimte op. Daarom lijkt Middelsee mij ook zo’n geweldige buurt om in te wonen. Ik kan me echt voorstellen dat men zich hier thuis kan voelen in deze wijk.”

De plannen

De bouw van de eerste 44 woningen is al gestart in Middelsee. Volgend jaar worden er begonnen aan 240 woningen, voornamelijk in de deelgebieden Havenstad en Waterstad en kan ook een start worden gemaakt met Barrehûs In 2023 schat de gemeente in dat er ook een start gemaakt kan worden met het deelgebieden ‘Compact en Betaalbaar wonen’ De Haan schat in dat er in 2026 al plek is voor zo’n 2000 nieuwe (of oude) Leeuwarders in de wijk.

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00