De bijzondere woning bij Jubbega.
De bijzondere woning bij Jubbega. Foto: Makelaardij Hoekstra

Wonen op de fundamenten van een oude boerderij bij Jubbega

Wonen

JUBBEGA – In het kader van artikelen over wonen in onze Rondom-kranten laten we graag bijzondere woningen zien en bijzondere plaatsen om te wonen. Daarom ditmaal aandacht voor een bijzondere woning in het buitengebied bij Jubbega, op een bijzonder rustige plek.

De woning aan de weg genaamd Luxemburg is in 2003 volledig nieuw gebouwd, op de fundamenten van een oud boerderijtje. De fundamenten zijn behouden gebleven, dus ook de karakteristieke diepe kelder die vroeger - voordat koelkasten en vriezers bestonden - erg belangrijk was om het voedsel lange tijd te conserveren. Zo’n koele plek vind je niet meer in nieuwbouwwoningen.

Authentieke koeienstalruitjes in de nieuwe achtermuur

De huidige woning laat nog meer karakteristieke elementen van de boerderij zien. Zo vind je aan de achterkant van de woning nog van die authentieke halfronde koeienstalruitjes. De woning is een mooie combinatie van oude en nieuwe kenmerken.

Enkele van de moderne aspecten zijn dat er voor gekozen is om duurzame energie op te wekken. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst op de woning en ook op het nieuw gebouwde bijgebouw. De energie van de zon wordt voor het hele huis gebruikt en onder andere dus ook voor vloerverwarming.

Het bijgebouw wordt nu als gastenverblijf gebruikt waar familie en vrienden kunnen overnachten. “Maar het zou ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden”, zegt makelaar Sjoerd Mulder.

Het gastenverblijf kun je eveneens beschouwen als een mantelzorgwoning, is ook geschikt voor een bed en breakfast, werkplaats of als kantoor. Of als een combinatie van al deze mogelijkheden.

Vlak tegen de natuurijsbaan aan

Wat door de jaren heen niet is veranderd is de natuurijsbaan achter de woning, van ijsclub Winterwille uit Jubbega. Tijdens de wintervorst is het voor de schaatsliefhebbers een geliefde plek met volop sfeer en gezelligheid.

Je kunt met je schaatsen aan vanuit de woning het ijs opstappen en meedoen aan het zwieren en zwaaien op de ijsbaan. Verder is het een rustige plek, waar je ervan moet houden om jezelf te vermaken, met uitzicht op de landerijen aan de rand van het dorp. “Het huis ligt aan een ruilverkavelingsweggetje, dus het enige verkeer wat je ziet zijn fietsers en tractoren. Verder is het echt rustig”, zegt Sjoerd. Dit is nog echt een plek waar echt rust en ruimte is en echte stilte. Daar moet je tegen kunnen. Ook dat maakt het een bijzondere plek.

De bewoners gaan kleiner wonen

De huidige bewoners gaan nu het ‘boerenerf’ verlaten en verruilen voor een kleinere woning in Drachten. Ze zijn de zeventig gepasseerd en willen kleiner gaan wonen, naar een woning met minder onderhoud. Een plek waar ze samen oud kunnen worden. Wel is er bij de nieuwe woning nog een tuintje, want de voormalige boer houdt nog steeds van tuinieren.

De tuin bij het huis is perfect onderhouden door de gepensioneerde boer in kwestie. Hij heeft de sloten altijd zelf gehekkeld, het gras zelf gemaaid, de bloemen en planten bijgehouden.

Het echtpaar dat het huis heeft laten bouwen, nadat ze als agrariërs met pensioen zijn gegaan, heeft er altijd met plezier gewoond en dat is duidelijk te zien.

!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk