Afbeelding

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Samenleving

LEEUWARDEN - Ken je dat? Je hebt je boodschappen gedaan om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te toveren maar na elke maaltijd verdwijnt er wéér een aantal plastic verpakkingen, zo in de prullenbak. Veel mensen willen dit graag anders, maar hoe? In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het echt kan! 

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afval-vrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten. Ook zorgde Zero Waste Nederland ervoor dat op de ruiten van zo’n 8.000 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker prijkt. Die sticker moedigt consumenten aan, op een laagdrempelige manier om vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen en zo plastic single use verpakkingen te voorkomen. 

Pals: “Jaarlijks organiseren we Zero Waste Tours op meer dan 40 plekken in het hele land: van Alkmaar tot Zutphen en Maastricht tot Leeuwarden. Het enthousiasme is overweldigend, afval-vrij boodschappen doen leeft echt! Ook kunnen mensen fiets-tours boeken of zelfs DIY-tours. Een lokale gids geeft de deelnemers in hun eigen woonplaats tips & tricks over hoe ze verpakkingsmateriaal kunnen vermijden en waar ze in hun eigen omgeving terecht kunnen voor het doen van hun verpakkings-vrije wekelijkse boodschappen. Daarnaast ontmoet je tijdens de tour leuke mensen die ook geïnteresseerd zijn in een schonere wereld.” 

Week Zonder Afval (30 mei t/m 5 juni) 

De Zero Waste Tours vallen in de Nationale Week Zonder Afval, van 30 mei tot en met 5 juni 2022. Dit is een campagne van MilieuCentraal waarvan Zero Waste Nederland campagne-partner is. De Zero Waste Tour in Leeuwarden wordt georganiseerd door de vrijwilligers van Zero Waste Friesland. De wandel tour met gids vindt plaats op vrijdag 4 juni van 10:30 tot 12:00 uur. Klik hier voor tickets (5 euro).

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 1 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 7 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00