Afbeelding
Foto: Melissa Wijnja

Wijngaarden Steigerbouw wil de grootste steigerbouwer in Noord Nederland worden

Zakelijk

BURGUM - Wijngaarden Steigerbouw uit Burgum is nu al bijna niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Waar je ook kijkt of het nou in Leeuwarden, Groningen of Amsterdam is, bij bijna alle grote projecten staan steigers van de Friese onderneming. Het bedrijf ontstaat als Teade Wijngaarden, zelf steigerbouwer van beroep, voor zichzelf begint. Binnen tien jaar tijd groeien ze uit tot één van de bekendste spelers op het gebied van steigerbouw in het Noorden van Nederland.

Teade Wijngaarden is eigenlijk precies zoals je van een steigerbouwer verwacht; groot, sterk gebouwd, een echte aanpakker. Voor hij voor zichzelf begint, werkt hij bij diverse andere steigerbouwers in Friesland. Door een ongeluk krijgt hij last van zijn knie en ook zijn rug is niet meer zoals het geweest is. Daarom besluit hij in 2010 voor zichzelf te beginnen. Hij kent de fijne kneepjes van het vak, maar vindt het tijd om een stapje terug te doen. “Dit werk kun je niet tot je zestigste volhouden,” geeft hij toe. “Het is fysiek zwaar. Daarnaast heb ik nooit de behoefte gehad om mijn hele leven voor een werkgever te werken.”

De praktische ervaring die hij heeft opgedaan in de steigerbouw stopt hij in zijn bedrijf, maar ook zeker een portie levenservaring. “Ik heb bij sommige bedrijven gezien hoe het niet moet”, vertelt Teade. Als voorbeeld noemt hij het omgaan met personeel. “Sommige werkgevers doen net alsof personeel hun eigendom is. Ik heb dat nooit begrepen. Ik zie mijn personeel als een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Zonder hen ben ik nergens. Als er een probleem is, mogen ze altijd bij mij komen en probeer ik met hen mee te zoeken naar een oplossing. We maken grapjes met elkaar op kantoor en we kennen elkaars familie. Mijn zoontje van acht jaar kent zelfs iedereen bij naam.”

Dankzij die respectvolle houding zijn de werknemers van Teade ook gemotiveerd om het bedrijf te helpen. “Ze doen nooit moeilijk over een uurtje langer werken of een keer extra naar de zaak. Ik help hen, zij helpen mij.” Op de vraag waarom hij dat zo doet, antwoord Teade dan ook kort. “Gewoon, omdat dat zo hoort.” De veertig werknemers, vier op kantoor, de rest ‘in het veld’, hebben het vak geleerd in de praktijk op het bedrijf. Ze lopen eerst een tijdje mee met de ervaren steigerbouwers van Wijngaarden Steigerbouw en krijgen dan de kans om hun certificaten te behalen. Daarna mogen ze aan de gang.

Gewoon netjes

Gewoon, omdat dat netjes is. Zo vat Teade zijn bedrijfsvoering goed samen. Geen gekke fratsen, geen kleine lettertjes, geen plotselinge prijsstijgingen, gewoon netjes. Het is meer uitzondering dan regel in de wereld van de bouw. Door de drukte in die branche, de grote vraag naar bouwmaterialen en krapte aan vakkrachten laten veel bedrijven de prijzen van hun producten en diensten stijgen. Hoe meer vraag er is naar een bepaalde dienst of product, hoe hoger de prijs. Teade doet er niet aan mee. “Ik vind het niet netjes om nu een heel hoge prijs te vragen aan mijn klanten, dat is niet mijn manier van zakendoen.” De prijzen die Wijngaarden Steigerbouw hanteert, zijn niet extreem anders als die van vorig jaar en het jaar daarvoor.

Deze eerlijke en nette manier van zakendoen, is wat klanten naar het bedrijf trekt. Het klantenbestand van Wijngaarden Steigerbouw is erg divers. “Aan de ene kant hebben we kleine aannemers en grote bouwbedrijven die steigers huren voor hun projecten,” legt Teade uit. Hij heeft een groot netwerk in heel Nederland en werkt met zowel kleine, lokale ondernemers, als met de grootste spelers als BAM en Friso. In die wereld staat de onderneming ook vooral bekend om hun flexibele inzetbaarheid. “Voor vaste klanten kijken we altijd wat mogelijk is. Hebben zij vandaag of morgen een steiger nodig, dan gaan we echt op zoek naar dat gaatje. Dat hoort bij onze service.”

Snel klanten op weg helpen is de kracht van Teade. Niet moeilijk doen, geen uitgebreide en dure meetsessies: “De meeste offertes kan ik aan de telefoon opstellen. Ik zoek via Google op wat er in de steiger moet. Als dat bijvoorbeeld een kerktoren is, dan schat ik in Google Streetview in hoe hoog het moet. Online zoek ik nog naar meer informatie of ik rij langs het project en meestal is mijn beeld dan al aardig compleet. Voeg daaraan de uitleg van de klant toe en kan ik een aardig beeld schetsen.” Een echt timmermansoog dus.

Particulieren kunnen ook terecht bij Wijngaarden Steigerbouw. Met regelmaat verhuren zij vooral rolsteigers aan die groep klanten. “Daar hebben we het nu ontzettend druk mee,” vertelt Teade. “Dankzij de coronacrisis houden veel mensen wat geld over en die investeren ze in het opknappen van hun woning. Dan kun je bijna niet zonder een rolsteiger.” Veel particulieren kennen ook nog niet alle klappen van de zweep. “Daarom brengen we de rolsteiger vaak naar onze klant en zetten we hem daar op. Uiteraard geven we ook genoeg uitleg, mochten ze dat willen.”


“We doen gewoon wat we moeten doen.” 

Foto: Melissa Wijnja

De tekenkamer en de webshop

Ondanks de harde groei van de afgelopen tien jaar is het bedrijf van Teade nog lang niet klaar. Zijn doel; één van de grotere ‘spelers’ worden in het Noorden. Daarvoor is het nodig om altijd te blijven uitbreiden. Om die reden heeft het bedrijf inmiddels een professionele tekenkamer waar ze 3D-tekeningen maken voor klanten.

Sinds kort is er ook een webshop ingericht met materialen voor steigerbouw. “Ik zag dat veel steigerbouwers vaak tegen hetzelfde probleem oplopen. Het is namelijk moeilijk om een goede leverancier te vinden voor je steigerbouwbenodigdheden, zoals beschermingsmateriaal en handgereedschap. Of het is erg duur, óf je moet maanden wachten voordat het binnen is. Dat kan ik beter, dacht ik.” Teade heeft contact met een producent in China die een deel van deze producten snel en relatief goedkoop naar Nederland kan verschepen. Daarnaast heeft hij ook leveranciers in Nederland. Omdat hij met deze producten zowel zijn werknemers uitrust als de webshop vult, krijgt hij ook een lagere prijs, die hij natuurlijk verrekend aan zijn klanten. Het resultaat is te zien op de website www.steigertools.nl

Het lijkt in ieder geval weer een mooi jaar te worden voor Wijngaarden Steigerbouw. Dat ze ook dit jaar gaan groeien, staat al bijna vast. Dankzij de eerlijke en open bedrijfsvoering blijven de vaste klanten vaak terug komen naar het bedrijf. Ook steeds meer nieuwe klanten weten Teade en zijn werknemers te vinden. Ze kijken ook graag hoe zij u, uw bedrijf of uw werknemers kunnen helpen met kwalitatief goede steigers die uiteraard gecertificeerd zijn met de meest recente veiligheidsstandaarden. Wilt u weten wat Wijngaarden Steigerbouw voor u kan doen? Neem dan voor meer informatie contact op via info@wijngaardensteigerbouw.nl of bel 0511 745001.

www.wijngaardensteigerbouw.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 13 uur geleden
Afbeelding
Silvester van der Water voor drie seizoenen naar SC Cambuur Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over dr. Jacob Botke door Harry Wijnandts bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zaterdag 16 juli 2022, om 15.00 uur. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00