Afbeelding

The Bakery in Leeuwarden; hip, sociaal en duurzaam

Zakelijk

LEEUWARDEN - Je kan in Leeuwarden terecht voor bijna al je wensen… Bijna alles, maar niet helemaal, denkt Niels Hoekstra, een Friese ondernemer in hart en nieren. Hij mist nog een hippe bakkerij in de binnenstad van onze hoofdstad, waar je naast unieke broden ook heerlijke koffie, granola en ijs kan krijgen. Binnen een paar maanden realiseert hij zijn droom en opent hij The Bakery aan de Nieuwestad 135.

Je ziet ze steeds vaker in onder andere Kopenhagen en Londen; bewuste bakkerijen met lokale en vaak biologische producten. Vaak hebben ze een sociale insteek en ze gaan bewust om met hun ecologische voetafdruk en het afval wat ze produceren. Daarnaast vindt je in deze bakkerijen niet alleen unieke broden, maar ook andere producten, zoals patisserie, ijs, koffie en granola. Granola groeit ook aan populariteit in Nederland en lijkt wel een beetje op muesli. Alleen wordt granola gezoet en geroosterd en vaak gecombineerd met andere toppings, zoals fruit of andere lekkernijen.

Waar je in grote steden als Berlijn en Amsterdam op elke hoek zo’n hippe bakkerij kan vinden, ontbreekt dit in Leeuwarden. Dat valt ook ondernemer Niels Hoekstra op. Hij loopt al enige tijd rond met het idee als een kennis hem vertelt over een project van Fier: “Fier is een zorgorganisatie dat zich inzet voor kwetsbare vrouwen,” vertelt Niels. “De bakkerij is daar onderdeel van. Samen met deze vrouwen bakken ze de heerlijkste taarten en cakes. Die kennis vond dat iedereen ze eigenlijk zou proeven, maar er zijn tot nu toe niet veel plekken waar je ze kan kopen.” Een bakkerij in de binnenstad zou de uitkomst zijn en dat zet Niels aan het denken. Niels, die ook de ondernemer is achter The Tosti Club, ziet niet lang na dat gesprek dat zijn buren aan de Nieuwestad nog geen bestemming hadden voor hun monumentale pand. Hij grijpt zijn kans.

In minder dan drie maanden zet Niels het bedrijf op. Hij kan veel creativiteit kwijt in zijn nieuwe bedrijf: “Ik kreeg gelijk allemaal ideeën. Als franchisenemer (van The Tosti Club, red.) heb je minder vrijheid en moeten alle ideeën die je hebt eerst langs het hoofdkantoor. The Bakery is echt mijn project en ik mag zelf bepalen wat ik wel en niet doe.” Niels barst van de ideeën, maar hij snapt ook wel dat niet alles gelijk kan: “We hebben echt moeten kijken welk idee we prioriteit gingen geven.”

De granolabar is één van de ideeën die hij gelijk uitvoert: “Granola wordt steeds populairder in Nederland en in Leeuwarden kun je niet zomaar on-the-go krijgen,” legt Niels uit. Daarnaast mist hij in het centrum nog een plek waar je vers schepijs kunt krijgen. De waarden van het bedrijf spelen ook een belangrijke rol: “We werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met lokale producenten leveranciers. Het ijs komt daarom uit Gorredijk en de koffie wordt geleverd door een Leeuwarder bedrijf. Ook willen we zo duurzaam mogelijk opereren. We proberen zo weinig mogelijk bruikbare restproducten weg te gooien en verkopen ook biologische of vegan producten. Daarnaast werken we ook met de TooGoodToGo-app om broden die we aan het einde van de dag nog over hebben, toch te verkopen. Zo gooien we niets weg.”
Het brood in de bakkerij wordt geleverd door een andere Friese bakker. Vanwege de monumentale status van het pand is zelf brood bakken niet mogelijk: “Maar samen met die bakker hebben we wel unieke recepten kunnen creëren die je nergens anders vind. Zoals grote, rustieke witte broden of zuurdesembollen.”

Wanneer Niels ons rondleidt in de nieuwe winkel, merken we aan alles dat hij trots is. Dat mag ook, want het ziet er prachtig uit. Niels nodigt jou ook uit om binnenkort een kijkje te nemen!

Afbeelding
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 10 uur geleden
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 12 uur geleden
Afbeelding
Silvester van der Water voor drie seizoenen naar SC Cambuur Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over dr. Jacob Botke door Harry Wijnandts bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zaterdag 16 juli 2022, om 15.00 uur. Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 20 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 22 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00