Marco de Leeuw van de verhuurmakelaar Fryslân Homes
Marco de Leeuw van de verhuurmakelaar Fryslân Homes Foto: W DE VRIES

Fryslân Homes: “We krijgen soms wel honderd reacties op een huurwoning”

Wonen

FRIESLAND - De huizenmarkt staat onder druk en dat is in alle woningsectoren te merken. Fryslân Homes, een grote verhuurmakelaar in Friesland, merkt ook veel van de verhitte woningmarkt. RondOm Vandaag vroeg Marco de Leeuw, mede-eigenaar van Fryslân Homes, over de huidige staat en de toekomst van de particuliere huursector: “De drukte is zeker toegenomen de afgelopen jaren. We krijgen soms wel honderd reacties op een huurwoning.”

Fryslân Homes is als verhuurmakelaar de link tussen verhuurders en huurders. Zij zorgen dat hun klanten, woningeigenaren die hun kamer, appartement of huis willen verhuren, kunnen rekenen op betrouwbare en stabiele huurders en regelen voor hun klanten ook de financiën en het technisch beheer rondom de verhuur. Van huurinningen, indexatie tot storingen en onderhoudsplannen. 

Het bedrijf uit Heerenveen merkt veel van de drukte op de woningmarkt, vertelt Marco de Leeuw: “Er is op dit moment zeker sprake van te veel vraag en te weinig woningaanbod. Als wij een huurwoning live zetten, komen er soms wel honderd reacties. Dat hebben we in eerdere jaren niet zo meegemaakt.” De Leeuw ziet wel dat er een verschil is tussen de vraag in de kernen (zoals Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek) en de buitendorpen, maar overal is het drukker. 

Als er zoveel aanmeldingen komen voor een woning, hoe zorg je dan dat jij degene wordt die de woning uiteindelijk mag betrekken? Om antwoord te geven op die vraag geeft De Leeuw een inkijkje in hun werkwijze: “Als je je aanmeldt, moet je verschillende soorten informatie aanleveren, zoals je persoonlijke gegevens maar ook je loonstrookjes en je arbeidscontract. Pas wanneer je alle documenten op de juiste manier hebt aangeleverd, kom je op de wachtlijst.” Dan geldt, wie het eerste komt, wie het eerste maalt. De eerste drie potentiële huurders die alle documenten hebben aangeleverd, en ook door de kwaliteitscheck heenkomen, worden uitgenodigd voor een bezichtiging. “ Aan de hand van al die informatie kunnen we goed bepalen wie een betrouwbare en stabiele huurder is.” Om willekeur te voorkomen, werken veel verhuurmakelaars op deze manier. De Leeuw geeft dan ook als tip om alle documenten op voorhand al bij elkaar te hebben voor je op zoek gaat naar een huurwoning: “Zet een mapje klaar met alle documenten die je nodig kan hebben; je loonstrookje (of ander bewijs van je inkomen), een eventueel arbeidscontract, een beveiligde kopie van identiteitsbewijs, etc. Als er dan een woning is die aan je eisen voldoet, dan heb je alles bij de hand en maak je meer kans om de woning toegewezen te krijgen.”

Volgens De Leeuw zijn er meerdere oorzaken waarom er zoveel krapte is op de woningmarkt: “Allereerst hebben we te maken met de bevolkingsgroei, van natuurlijke groei tot immigratie. Daarnaast zijn er ook steeds meer 1-persoonshuishoudens. Het is niet meer vanzelfsprekend om gelijk samen te wonen en er zijn meer echtscheidingen.” Daarnaast vindt de Leeuw dat er te weinig gebouwd wordt en dat er te weinig toestemming wordt gegeven voor andere oplossingen: “Veel beleidsmakers hebben nog een verouderd beeld van de woningmarkt, waardoor ze minder scheutig zijn met het geven van vergunningen. Bijvoorbeeld voor het splitsen van een grotere woning waardoor je meerdere woonruimtes creëert of door een pand met een winkelbestemming toch voor ombouw naar woning open te stellen.” De verhuurmakelaar merkt wel dat dat langzaam aan het veranderen is. Toch verwacht hij niet dat de huidige woningnood binnenkort opgelost gaat worden. “Er wordt ingeschat dat er landelijk zo’n 300.000 woningen te weinig zijn, dat los je echt niet zomaar in een paar jaar op. Ook door het gebrek aan goede vaklui, de stijgende prijzen of het ontbreken van materialen.”

“We krijgen soms wel honderd reacties op een huurwoning”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren