Op 15 maart worden de verkiezingen van de Provinciale Staten gehouden.
Op 15 maart worden de verkiezingen van de Provinciale Staten gehouden. Foto: Unsplash.com

Op 15 maart zijn de verkiezingen: wat doen de Provinciale Staten eigenlijk?

Verkiezingen

FRIESLAND - Op woensdag 15 maart worden de Provinciale Staten verkiezingen weer gehouden. Deze verkiezingen worden eens in de vier jaar georganiseerd en de laatste verkiezingen vonden plaats op 20 maart 2019. Omdat er natuurlijk wel vaker verkiezingen plaats vinden in Nederland en niet iedereen weet wat de Provinciale Staten precies doen, legt RondOm Vandaag piekfijn voor je uit waar je nu eigenlijk op stemt. 

In Nederland worden er vaker verkiezingen gehouden, wat soms best verwarrend kan zijn voor mensen. Zo zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement. De Europese verkiezingen worden eens in de vijf jaar georganiseerd en de andere verkiezingen iedere vier jaar.

Wat zijn de Provinciale Staten?

Op 15 maart krijgt het volk de gelegenheid om te stemmen op de Provinciale Staten. In het kort staat Provinciale Staten voor de volksvertegenwoordiging van een provincie. Ze bepalen het beleid van de provincie op de hoofdzaken en controleren daarnaast het dagelijks bestuur van de provincie, wat we de Gedeputeerde Staten noemen. Het belangrijkste verschil met de andere verkiezingen, is dat bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten naast landelijke politieke partijen, ook provinciale partijen mee kunnen doen. 


College van Gedeputeerde Staten

De Provinciale Staten kiezen (en controleren) dus het college van Gedeputeerde Staten, maar wat doen de Gedeputeerde Staten eigenlijk? Het college van Gedeputeerde Staten vormt het dagelijks bestuur van de provincie. De Gedeputeerde Staten bestaan uit leden (gedeputeerden) en de Commissaris van de Koning. De leden van de Gedeputeerde Staten worden eens in de vier jaar gekozen door de leden van de Provinciale Staten en bevatten per provincie minimaal drie en maximaal zeven gedeputeerden. De gedeputeerden hebben ieder hun eigen portefeuille. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan verkeer en vervoer of natuur en milieu (hoeveel huizen zijn er in de provincie, hoeveel bos etcetera). Het college van Gedeputeerde Staten besluit echter niet zélf wat ze regelen, want dat doen namelijk de Provinciale Staten (welke democratisch gekozen zijn door de burgers). De Provinciale Staten controleren daarna of de gedeputeerden de taken goed uitvoeren. De gedeputeerden worden daarom geacht om de leden van de Provinciale Staten actief te informeren over hun werkzaamheden.

De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordiging van een provincie.

Jouw stem bepaalt indirect de leden van de Eerste Kamer 

Wist je dat je met jouw stem bovendien (indirect) de leden van de Eerste Kamer bepaalt? De Provinciale Staten hebben namelijk ook de taak om de leden van de Eerste Kamer te kiezen. Met jouw (provinciale) stem bepaal je dus indirect de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer verkiezingen worden een aantal maanden na de Provinciale Statenverkiezingen georganiseerd. 

Commissaris van de Koning

De Provinciale Staten besturen dus samen met de Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning de provincie. Zij stellen het beleid van de provincie vast en hebben onder andere belangrijke taken op het gebied van cultuur, regionale economie, infrastructuur en milieu. De Commissaris van de Koning is voorzitter van de Provinciale Staten, maar officieel geen lid. Hij representeert het koninklijk gezag in een provincie. 

De huidige Commissaris van de Koning in Friesland is Arno Brok (sinds 2017). Die periode wordt in maart met nog eens zes jaar verlengd. Als Commissaris van de Koning heeft Brok onder andere taken op het gebied van burgemeestersaangelegenheden, bezoekt hij gemeentes, heeft hij contact met rijksfunctionarissen in de provincie en is hij (mede)verantwoordelijk voor Koninklijke onderscheidingen.

Bepaal mee! 

Kortom, met jouw stem op een politieke partij, bepaal je mee wie er in de Provinciale Staten komen te zitten. Veel van deze partijen herken je uit de landelijke politiek, maar er doen ook lokale partijen mee, die alleen actief zijn in jouw provincie. Iedere partij draagt kandidaten aan die graag in de Provinciale Staten willen komen. Deze mensen komen overigens allemaal uit de provincie en jij kunt ook alleen stemmen in de provincie waar je woont. Heel veel succes met het stemmen!

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00