Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto: Pexels

Opening watersportseizoen in Leeuwarden

Sport

LEEUWARDEN - Inwoners en bezoekers genieten op zaterdag 11 mei tussen 13:00 en 16:00 van gratis watersportactiviteiten voor jong en oud! Want dan is de opening van het watersportseizoen. De gemeente heeft deze middag georganiseerd samen met verschillende lokale ondernemers. De activiteiten zijn op verschillende plekken in Leeuwarden.

Muziek door de binnenstad

In de binnenstad van Leeuwarden wordt de opening van het watersportseizoen feestelijk gevierd met een muziekprogramma dat is samengeteld door Neushoorn. Geniet de hele middag van leuke optredens in bijvoorbeeld de Blokhuispoort, op het Mata Hariplein en op de Nieuwestad.

Gratis praamvaren: OP=OP!

Men kan gratis varen op de pramen. Vanaf vrijdag 10 mei zijn gratis kaartjes af te halen bij Visit Leeuwarden op het Oldehoofsterkerkhof (100 kaartjes beschikbaar) en bij Stichting Praamvaren Leeuwarden aan de Kleine Kerkstraat 5 (100 kaartjes beschikbaar). Op is op!

Programma voor kinderen bij Groote Wielen

Voor kinderen is er een gratis programma bij Restaurant Groote Wielen. Kinderen kunnen daar op een leuke en educatieve manier kennismaken met watersport. Het programma is vooral voor basisschoolkinderen van 6 tot 12 jaar. Maar ook zijn er activiteiten voor de allerkleinste Leeuwarders.

Programma Groote Wielen

Een opening door de wethouder Abel Reitsma, onder andere van toerisme & recreatie (13.00 uur).Een tocht over de Groene Ster met elektrosloepen of de rondvaartboot ‘de Liefde’.Een actief programma bestaande uit: Vlotten bouwen, kanoën, survivallen en boogschieten. Het onder begeleiding zeilen met valken en optimistjes. Clinics windsurfen en Suppen. Mini vlot bouwen, Nutty Professor en kleuren De hele dag is er livemuziek op het gezellige terras van restaurant De Groote Wielen.

Gratis watertaxi naar Groote Wielen

Er is een gratis watertaxi vlakbij Heechterp-Schieringen en de Vrijheidswijk. De watertaxi vaart tussen 12:00 en 15:30 uur en vertrekt vanaf de brug naar Blitsaerd. De opstap is gratis!

Leeuwarden en water

Belangrijk onderdeel van Leeuwarden is de verbinding met water. Leeuwarden is ontstaan aan, op en in het water door de eeuwen heen. De rol van water is er nog duidelijk zichtbaar. De Friese Meren en watersport zijn bepalend voor het DNA. Denk aan de prachtige watersportdorpen die onze gemeente rijk is: Grou, Jirnsum, Wergea en Warten. Maar ook de prachtige natuur- en recreatiegebieden zoals de Alde Feanen en de Groene Ster. Locaties die vele watersporters aantrekken.

Water(sport) en toeristisch beleid

Wethouder Abel Reitsma van Recreatie en Toerisme: “Water en watersport zijn belangrijke accenten in het toeristisch beleid. We willen groei en verduurzaming stimuleren. Ook willen we dat toerisme en recreatie in goed evenwicht is met de leefbaarheid van de stad en dorpen. We streven naar een kwalitatief aanbod voor iedereen. Voor jong en oud en voor elke beurs.”

De gemeente heeft zich in de afgelopen jaren ingezet op een gastvrij onthaal. De focus lag daarbij op laagdrempelige watersport, zoals sloepjes, kano’s en stand-up paddleboards. Ook is er ruimte voor huur-verhuur. De gemeente zet in op inclusieve waterrecreatie, waar iedereen welkom is. De opening van het watersportseizoen met gratis activiteiten is daar een voorbeeld van.

Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie gisteren
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00