Afbeelding
Foto: Jurjen Smid

Fries korfbal-talent Ran Faber: “Spelen in het Oranje shirt blijft het allermooiste wat er is”

Sport

GORREDIJK - Het is weinig mensen gegeven; op je 21e al een wereldtitel achter je naam hebben. Voor korfballer Ran Faber van LDODK is die droom het afgelopen jaar werkelijkheid geworden, nadat hij met het Nederlandse team het WK van 2023 in Taiwan wint. Een hele bijzondere titel voor Ran, want niet alleen mag hij zijn debuut maken, hij scoort ook nog eens driemaal in de finale en wordt bovendien uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player) van het toernooi. Genoeg reden om eens bij te praten met de jonge korfballer uit Jubbega, die nu al barst van de (levens)ervaring. 

Ran begint al op jonge leeftijd met korfballen. Al op zijn vierde dartelt hij -samen met zijn buurjongetje- rond op het speelveld bij de Kangaroes van LDODK. Daarna doorloopt Ran alle jeugdteams van de vereniging uit Gorredijk en blijven zijn talenten niet lang onopgemerkt. De jonge korfballer wordt regelmatig een leeftijdscategorie doorgeschoven, zodat hij genoeg fysieke- en mentale uitdaging krijgt. “Daar heb ik heel erg veel aan gehad”, beschouwt hij terug. “Ik leerde om op te boksen tegen oudere jongens en kreeg daardoor al snel door dat ik fysiek in orde moest zijn als ik de top wilde halen.”  


Foto: Jurjen Smid

Hard werken als basis

Met alleen talent kom je er dus niet, stelt Ran. Hij duikt in de jeugd al regelmatig de sportschool in en werkt hier onder andere aan zijn duel- en sprongkracht. Daarnaast onderhoudt Ran zijn core, zodat hij optimaal kan presteren tijdens wedstrijden. “Hard werken is voor mij altijd de basis geweest. Dat is in de top ook nodig, want er wordt in topsport steeds meer van je lichaam gevraagd”, legt Ran uit. 

Debuut op 18-jarige leeftijd

Het harde werken werpt zijn vruchten af voor Ran. Al op 17-jarige leeftijd wordt hij toegevoegd aan de eerste selectie van LDODK. Na een jaar spelen (en leren) in het tweede team, maakt Ran op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste team. In het seizoen 2020-2021 groeit het supertalent al gauw uit tot een basisspeler en wordt hij zelfs individueel onderscheiden met de nationale prijs ‘Beste Korfballer onder de 21 Jaar’. LDODK weet in dit seizoen knap de play-offs te bereiken, waarin het uiteindelijk verliest van Fortuna. 


Foto: Jurjen Smid

Individuele onderscheidingen

In de jaren daarna zijn de resultaten van LDODK wisselvallig, mede door trainerswissels en blessureleed. Toch blijkt Ran een stabiele factor binnen de ploeg; ondanks dat LDODK geen memorabele resultaten boekt, weet de jonge korfballer zich nog tweemaal achter elkaar te onderscheiden als Beste korfballer onder de 21 Jaar, iets wat nog nooit eerder voorgekomen is. “Daar ben ik natuurlijk enorm trots op, maar ik wil met het team nu ook graag eens de landstitel pakken”, zegt hij vastberaden. 

LDODK beleeft droomseizoen

Die kans is dit seizoen groter dan ooit, want LDODK maakt tot nu toe een droomseizoen door. Na zeven gespeelde wedstrijden, staat de ploeg uit Gorredijk bovenaan in de Kenonz Korfbal League, het hoogste niveau van Nederland. LDODK verloor voor de winter niet één wedstrijd, maar beleeft na de hervatting een valse start. KZ uit Koog aan de Zaan was in een bloedstollende wedstrijd net te sterk voor de ploeg van coaches Gerald Aukes en Rudmer de Groot (23-22). Ran leek zijn ploeg middels een strafworp nog een punt te bezorgen, maar in de dying seconds besliste KZ de wedstrijd nog in hun voordeel. Een zure nederlaag, maar LDODK timmert aan de weg. 


Foto: Jurjen Smid

Een brede, kwalitatief goede selectie

Volgens Ran is het succes van LDODK dit seizoen te wijten aan kwalitatief goede spelers, een bredere selectie en het creëren en bewaken van een goede aanspreekcultuur. “We zijn daar de afgelopen jaren heel druk mee bezig geweest. Goed samenwerken als team is de basis voor goede prestaties. Daarnaast hebben we heel veel goede spelers die vrij allround zijn, zowel de mannen als vrouwen kunnen op meerdere posities uit de voeten. Het helpt ook dat onze selectie breder is dan de afgelopen jaren, want toen begonnen we het jaar met 4 mannen en 4 vrouwen in het eerste. Nu doen we dat met 5 die rouleren. Als we dan eens een blessure hebben, kunnen we dat makkelijker opvangen met z’n allen.”

Een echte teamspeler

Ran omschrijft zichzelf vooral als een echte teamspeler die goed is om een rol te vervullen die op dat moment nodig is, oftewel allround met een goed spelinzicht. “Als er iets van me gevraagd wordt, dan voer ik dat uit”, licht hij toe. “Ik denk dat ik goed kan scoren, maar ook creëren. Daarnaast analyseer ik altijd onze tegenstanders, waaruit je ook weer je voordeel kunt halen. Gaat iemand bijvoorbeeld altijd binnendoor of gaat hij liever buitenom? Gaat een speler vaak zelf of zoekt hij de combinatie? Het is de kunst om daar op in te kunnen spelen.”


Foto: Marco Spelten

Debuut voor het Nederlandse team

De gedrevenheid spat er vanaf bij Ran, die vanwege zijn goede spel het afgelopen jaar zijn debuut mocht maken voor het Nederlands team. Dat mocht hij doen op een wel heel speciaal podium; namelijk het wereldkampioenschap in Taiwan. Nederland wint de finale uiteindelijk overtuigend met 27-9 tegen het gastland, dat verrassend genoeg België uitschakelt in de halve finale. Ran weet in de finale maar liefst driemaal te scoren en wordt bovendien uitgeroepen tot Most Valuable Player van het toernooi. Een droom die uitkomt voor de jonge korfballer. “Dat ga ik nooit meer vergeten. Ik heb er nooit zo bewust bij stilgestaan, maar ik denk wel dat het afgelopen jaar -op dit moment- het mooiste jaar uit mijn carrière is. Je bent helemaal in Taipei (hoofdstad van Taiwan) en mag daar je land vertegenwoordigen. Tijdens de finale zat het Taipei Stadium ook tsjokvol”, blikt hij terug. “Het stadion zat vol met mensen die natuurlijk voor Taiwan waren”, lacht Ran. “We kwamen ook met 1-0 achter en toen kwam er een gigantisch lawaai van de tribune. Echt heel vet om mee te maken. Zeker als je dan alsnog weet te winnen en dat het publiek uiteindelijk ook van ons spel kon genieten.”

LDODK gaat voor kampioenschap

Nu hoopt Ran ook met zijn eigen club successen te behalen. “Onze doelstelling is het kampioenschap, daar gaan we vol voor”, zegt hij. “Eerst moeten we de play-offs halen, daarna begint iedereen weer op nul. We staan er goed voor, maar januari is een hele belangrijke maand waarin we een aantal lastige tegenstanders treffen. We gaan ervoor om deze wedstrijden winnend af te sluiten!

Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 12 uur geleden
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek gestart na aantreffen stoffelijk overschot in water in Jelsum 112-Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Humanitas-Kind aan Huis zoekt steungezinnen en steunouders Gezondheid 22 uur geleden