Afbeelding
Foto: Centrum voor Talentontwikkeling – Kunstkade

Robin Ndalame (16) naar WK BMX in Glasgow

Sport

LEEUWARDEN - De 16-jarige Robin Ndalame uit Leeuwarden neemt deel aan het WK BMX in Glasgow. Daarmee gaat voor de Leeuwarder fietscrosser een langverwachte droom in vervulling. Het WK in Schotland wordt georganiseerd van 3 tot 13 augustus, waarin Robin een gooi zal doen naar het kampioenschap in zijn leeftijdscategorie. RondOm Leeuwarden spreekt met Robin in aanloop naar het evenement. 

“Eindelijk mag ik een WK fietsen”, vertelt Robin enthousiast. Na een lange periode zonder wedstrijden, heeft de jonge fietscrosser zijn (eerste) grote doel bereikt. Eerst was het corona, die het WK in Papendal in de zomer van 2021 in de weg stond. Daarna heeft Robin te kampen gehad met de nodige blessures. Dat maakt het Friese Kampioenschap eerder dit jaar en de kwalificatie voor het WK des te knapper van de talentvolle fietscrosser.


Drive om beter te worden

Robin is al zijn hele leven bezig met fietsen en op zijn achtste start hij met fietscross bij FCC De Heideclub, de enige BMX club in Friesland. Daar ontdekt hij zijn drive om steeds beter te willen worden. “Ik voel me echt vrij op de fiets; je kunt doen wat je wilt en de rest maakt eigenlijk niet meer uit. Je bent puur en alleen bezig met de fiets en jezelf. Daarnaast kun je altijd weer nieuwe lijnen bedenken en nieuwe dingen proberen om zo snel mogelijk over de baan te crossen. Er is altijd wel een uitdaging, want iedere baan is ook weer anders.”

Internationale wedstrijden

Het duurt dan ook niet lang of Robin doet mee aan regionale en internationale wedstrijden. Sinds 2019 is hij lid van de KNWU en doet hij mee met de landelijke Top Competitie en Internationale wedstrijden in onder meer België en Duitsland. De fietscrosser doet er werkelijk alles aan om de top te bereiken. Zo traint hij maar liefst vier tot vijf keer in de week. “Ik train twee keer per week bij De Heideclub en één keer in een speciale trainingsgroep, dan ga ik naar Ommen. Daarnaast ga ik ook nog twee keer per week naar de sportschool, want je moet ook lichamelijk sterk zijn.” 


Beloning voor het harde werk

De beloning van het harde werk volgt. Robin weet zich het afgelopen jaar in de top 16 van Nederland te nestelen. Hij fietst onder andere het EK BMX in Besançon in Frankrijk en begin augustus vertrekt hij naar het WK BMX in Glasgow. Een prachtige bekroning, zeker als je ziet waar Robin vandaan komt. Twee keer een gebroken sleutelbeen, een schouder uit de kom en een hersenschudding. Dat maakt de kwalificatie ook tot een mentale overwinning. “Dat klopt, maar ik blijf eigenlijk altijd positief en kijk vooral naar wat ik wél kan doen. Als ik val, probeer ik zo snel mogelijk weer te herstellen, zodat ik gauw weer op de fiets kan zitten. Als ik iets breek, dan kan ik vaak in de sportschool nog wel wat training doen”, legt hij uit. Dat doorzettingsvermogen kenmerkt het karakter van de Leeuwarder. 

Kwartfinale is het doel

Hij hoopt dan ook een mooie rol van betekenis te spelen op het WK. “Mijn doel is om in ieder geval door de voorrondes te komen. De kwartfinale zou heel mooi zijn, de rest is mooi meegenomen. Het is in ieder geval een geweldige ervaring en door alle omstandigheden met wedstrijden die niet doorgingen en blessureleed, heb ik er enorm veel zin in. Ik heb veel wedstrijden in het buitenland gefietst, maar dit is toch wel de mooiste ervaring.” 


Ik wil uiteindelijk heel graag naar het hoogste niveau toe.

Een investering

Op het moment van schrijven vertrekt Robin bijna naar Schotland. Zijn ouders en zusje gaan mee als trouwe supporters. “Binnen Europa gaan we vaak met de camper, maar nu hebben we een huisje gehuurd in Schotland. We vertrekken met de auto op de boot en zitten in een huisje vlakbij het evenement.” Het is mooi om te zien hoe de sport door de hele familie meebeleefd wordt, want het is een behoorlijke investering. Zo moeten de reiskosten en spullen zelf worden bekostigd. Je moet er dus behoorlijk wat voor over hebben om de top te bereiken. 

Opwerken naar de Elite

Gelukkig wordt Robin voor een deel ondersteunt door het Centrum voor Talentontwikkeling - Kunstkade, waardoor hij kan blijven werken aan zijn droom. Het nieuwe doel is ook al gesteld, het opwerken naar de Elite van Nederland. Vanaf aankomend seizoen gaat Robin fietsen bij de Junior Klasse van 17-19 jaar. Dit betekent van de 8 meter hoge startheuvel en over de pro-stukken van de BMX-baan. Het stuk waar ook de Elite over fietst. Om dat doel te behalen, zal Robin veel nationale en internationale wedstrijden moeten fietsen. “Ik wil uiteindelijk heel graag naar het hoogste niveau toe, dan kom je bij de snelste mensen die er zijn. Niek Kimmann is er één van, hij is meervoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen. Daar kan ik heel erg van genieten. Hoe vet zou het zijn om je uiteindelijk met zulke mannen te mogen meten?” 

Wil jij Robin helpen?

Robin werkt hard om zijn dromen te verwezenlijken, maar kan altijd wat hulp gebruiken. Mochten er mensen en/of bedrijven zijn die deze gedreven fietscrosser willen sponsoren, dan zijn ze altijd welkom! RondOm Vandaag wenst Robin heel veel succes op het WK!

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 5 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 11 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29