De miniatuur bergbeklimmers beklimmen de stenen van Leeuwarden.
De miniatuur bergbeklimmers beklimmen de stenen van Leeuwarden. Foto: MichelTilmaFotografie

Michel Tilma: De man achter de Miniature People in Leeuwarden

Algemeen

LEEUWARDEN - Misschien heb je ze wel eens gezien, of van gehoord: de Miniature People in Leeuwarden. Piepkleine poppetjes, verspreid over allerlei iconische plekken in Leeuwarden. De man achter de Miniature People, is de 51-jarige Leeuwarder Michel Tilma. Hij is gek van SC Cambuur en fotografie en ontdekt in 2016 miniaturenfotografie. Hij vertelt ons alles over het ontstaan en het succes van de Miniature People.

Het is in 2013 dat Michel voor het eerst in aanraking komt met fotografie. De aanleiding daarvan is een vreselijke gebeurtenis in 2012. Michel krijgt in dat jaar drie hersenbloedingen en wordt gedwongen om zijn leven anders in te richten. Een avondje bij zijn geliefde Cambuur zit er op dat moment even niet meer in. Gelukkig vindt hij in fotografie een nieuwe passie en rust. In 2016 stuit hij via internet op de kunstenaar Slinkachu. Deze kunstenaar fotografeert over de hele wereld miniaturen vanuit allerlei bijzondere perspectieven. “Dat vond ik zo gaaf, dat ik besloot om dat in Leeuwarden ook te doen”, vertelt Michel. 

De eerste poppetjes

Michel heeft een goede kennis in de treinbouw, waardoor hij niet lang hoeft te zoeken naar miniaturen. “En dus ging ik met mijn rugzak op pad, op zoek naar mooie locaties in Leeuwarden. Mijn eerste poppetjes plaatste ik bij de Neushoorn en de Bagijnestraat. Daar fotografeerde ik de poppetjes zo, dat ze net echt lijken. Daar kreeg ik zulke leuke reacties op en ik merkte dat mensen er zelfs naar op zoek gingen. Dat gaf me een enorme kick. Ik besloot om er steeds meer te plaatsen en van het een, kwam het ander.” 

57 iconische plekken

Inmiddels staan er op 57 plekken door heel Leeuwarden miniaturen van Michel verspreid. De staanplaatsen zijn gelinkt aan Google Maps en er is zelfs een speciale routekaart ontwikkeld. “Dat is echt ontploft. We lieten in eerste instantie 150 routekaarten drukken, maar 4 uur later waren deze al uitverkocht. Per februari bestellen we nu al 1000 stuks per keer. Het blijft geweldig en verbazingwekkend om te zien hoe leuk mensen het vinden.” 

De man achter de miniaturen

Een hoogtepunt voor Michel is een vrouw van 95 jaar, die met haar dochters op zoek ging naar de miniaturen. “’Jij bent toch de man achter de miniaturen?’ Vroeg ze aan me. Ze vertelde mij dat ze dit in al haar 95 jaar nog nooit heeft gezien. Dat vind ik toch wel heel erg bijzonder.” 

Miniaturen spotten tijdens corona

Ook in coronatijd kun je de miniaturen van Michel ‘gewoon’ spotten. “Het is een buitenactiviteit, dus je kan het eigenlijk altijd doen. Je merkt zelfs dat mensen uit het buitenland hier naartoe komen om de miniaturen te spotten. Duitsers die de route lopen en het vervolgens weer delen met vrienden en kennissen. Je leert Leeuwarden op een hele leuke en unieke manier kennen. Lijkt het jou ook wat, probeer het uit!” 

Leef!

Reflecterend op het geheel, is Michel beretrots op wat hij heeft neergezet. “Het is niet wat je overkomt dat je leven vormt, maar hoe je er mee omgaat. Dit is een spreuk die ik overal terug laat komen. Uit een nare situatie is iets heel moois ontstaan. Als ik geen hersenbloeding gehad zou hebben, dan had ik miniatuurfotografie misschien wel nooit ontdekt.” Zo leert Michel ons te beseffen altijd het beste uit een situatie te halen. Leef! 

www.miniaturepeopleleeuwarden.nl

Michel Tilma, de man achter de Miniature People in Leeuwarden.
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00