Hoofdtrainer Tobias Sandner.
Hoofdtrainer Tobias Sandner. Foto: RondOm Vandaag.

LVV Friesland-trainer Tobias Sandner: “De competitie is zwaarder, maar wij zijn ook beter”

Sport Voetbalspecial 2023

LEEUWARDEN - LVV Friesland 1 mistte vorig seizoen de nacompetitie op het nippertje, maar bewees wél, door tegen alle teams punten te pakken, dat er zeker kansen liggen om in de hoogste regionen van de Derde Klasse A zondag te verblijven. Dit seizoen willen ze weer meedoen voor de prijzen. Hoofdtrainer Tobias Sandner, die dit seizoen voor de tweede keer langs de lijn staat bij het eerste team, ziet dat het elftal afgelopen seizoen grote stappen heeft gemaakt en verwacht er dit jaar de vruchten van te kunnen plukken: “We zitten in een zwaardere competitie, maar als we naar ons team kijken, dan zijn onze kansen hetzelfde.”

Tobias Sandner was zelf jarenlang een fanatieke voetballer, tot hij door blessureleed noodgedwongen aan de kant kwam te zitten. Het mooiste spelletje van de wereld helemaal loslaten, dat lukte hem echter ook niet. In 2016 sluit hij zijn eigen voetbalcarrière af bij LVV Friesland en begint hij als trainer van Friesland 2: “Ik wilde ontdekken of ik het trainersschap leuk vond. Na twee jaar en met een mooie promotie achter de rug, besloot ik toch weer even een pauze in te lassen. Ik ben wel van de sabbaticals, laten we maar zeggen.”  Na een jaar rust, wordt hij gevraagd voor het eerste zaterdagteam van L.A.C. Frisia 1883: “Als ik iets doe, dan doe ik het voor 100%. Ze waren net gestart met hun zaterdagafdeling. Samen met de club hebben we dit helemaal opgezet. Ik heb mijn papieren gehaald en oud-frisianen teruggehaald. Een leuk avontuur.” Na twee jaar stopt Tobias weer voor een jaar, waarna hij vorig seizoen gevraagd wordt voor het vlaggenschip van LVV Friesland. 

Vorig seizoen: stappen zetten

Het afgelopen seizoen stond voor Tobias in het teken van kennismaken met elkaar, groeien en stappen maken: “Samen met Ronald Veld hebben we hard gewerkt om de juiste patronen vast te stellen binnen het team. Vooral verdedigend was er nog veel winst te behalen en je ziet dat dit na de winterstop flink verbeterd is.” Het team wist tegen alle tegenstanders punten binnen te halen: “Ik geloof niet dat het leuk is om tegen ons te spelen, omdat we weinig kansen weggeven.” Daarnaast is het team een hecht collectief, merkt Tobias: “De jongens gaan echt voor elkaar door het vuur.” Helaas wist Friesland net niet de felbegeerde plek van de nacompetitie te behalen en spelen ze ook dit seizoen weer in de Derde Klasse A zondag.

Tijd om de vruchten te plukken

Vorig seizoen zette het team grote stappen. Nu is het tijd om daarvan de vruchten te plukken, vindt Tobias, ondanks dat de competitie op papier misschien wat zwaarder lijkt: “Met de tegenstander hou ik mij niet zoveel bezig. Natuurlijk bestudeer ik de manier waarop zij spelen en hoe wij kunnen winnen, maar ze maken op mijn geen indruk.” 

Vorig seizoen worstelde het team met doseren, waardoor ze soms niet de hele wedstrijd hun niveau vast konden houden. Tobias legt uit: “De eerste zeventig minuten speelden we geweldig, maar daarna zag je dat het soms inkakte. Dit seizoen komt er dus meer focus op fitheid en gaan we ook iets behoudender spelen. Daarnaast zijn er vier nieuwe, jonge spelers bijgekomen, waardoor er wat verjonging in het veld is. Ik hoop dat de jonge jongens hun conditie kunnen gaan inzetten om de ervaren spelers te ondersteunen. Ik verwacht van hen dat zij de vuile meters gaan maken, zodat alle spelers in hun kracht komen te staan.”

Als voetballer gaf Tobias altijd 100% en dit verwacht hij ook van zijn spelers: “Ik zeg altijd, je geeft 100% of je doet niet mee.” Hij omschrijft zichzelf als een eerlijke en duidelijke trainer: “Als je slecht speelt, dan wissel ik je. Als iemand anders beter is, dan speelt hij. Maar na de tijd drinken we wel weer een colaatje of een biertje met elkaar. Ik vertel de spelers altijd eerlijk waarom ze niet spelen of gewisseld worden en help ze vervolgens in de training om nóg beter te worden en de volgende keer misschien wel te spelen.”

Je geeft 100% of je doet niet mee.

Het trainerschap is veel meer dan alleen op voetbalgebied richting geven aan een team, leerde Tobias van mede-trainer Ronald Veld: “Als trainer ben je ook sociaal werker. Je moet sociaal en empatisch zijn; weten wat er in hun koppie omgaat. Het is prachtig om te zien hoe een speler kan opbloeien als je hem de juiste aandacht geeft. Dankzij duidelijkheid en eerlijkheid creeër je een team met jongens die voor jou én elkaar door het vuur gaan.”

Oog voor historie

Op de accommodatie van LVV Friesland dragen veel plekken de naam van een clubicoon. Tobias vindt het belangrijk dat op die manier oog blijft voor de historie van de club. Zelf heeft hij ook trainers die hem inspireren: “Ik heb veel ontzag voor Jan Vlap, Mark Bosma en Gerrie de Jonge. Als je hen combineert, heb je één van de beste trainers van Nederland. Mark heeft een fantastisch inzicht. Hij kan wedstrijden echt lezen. Gerrie is één van de beste people managers die ik ken. Jan is gewoon een fantastisch mooi mens. Als ik weer eens mijn kruisband afgescheurde, stond hij als één van de eerste naast mijn bed om mij te steunen. Ik neem van hen allemaal iets mee in mijn eigen trainersschap.” 

LVV Friesland is de laatst overgebleven zondagclub in Leeuwarden en wordt daarom weleens over het hoofd gezien, denkt Tobias: “We kunnen niet echt groeien. Om ons heen zijn clubs die kunstgrasvelden krijgen, die genoeg ruimte hebben om al hun teams te kunnen laten trainen. Het is zonde dat wij die opties niet hebben, want Friesland verdient dat wel. Het is een nostalgische club, met fantastische vrijwilligers, bloedfanatieke supporters en een lange historie. Kijk maar eens hoeveel voetbaliconen uit Leeuwarden bij ons weg komen.”

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00