Afbeelding

Wat is er op Koningsdag te doen in Friesland?

Evenement

FRIESLAND - Op 27 april vieren we de verjaardag van onze koning. Ook in Friesland wordt weer van alles georganiseerd. Wil jij weten wat er te doen is op Koningsdag in Friesland? Zoek niet verder! RondOm Vandaag, dé regionale krant van Friesland, heeft de leukste activiteiten hieronder verzameld. Veel plezier! 

26 april: Brak op het Plein (Leeuwarden)

Wist je dat je al op 26 april los kan gaan ter ere van de Koning? Luidt zijn verjaardag bijvoorbeeld in bij Brak op het Plein, een vet feest op het Wilhelminaplein met onder andere Sjaak, Feestdj Ruud, Rave van Fortuin, Kroegtijgers en Pieter Sahieter

26 en 27 april: King City (Drachten)

Op 26 en 27 april vindt je in het Thalenpark in Drachten het állergrootste Koningsdag festival van Drachten en omstreken. Dansen, sjansen en springen op de beste muziek in een heerlijk festival sfeertje! En krijg jij tussendoor trek? Dan bezoek je onze foodtrucks! Héél veel ABBA, Foute muziek van Qmusic, De Doelleazen en natuurlijk een top line-up aan DJ’S! Gratis entree, dus waarom niet even langswippen?

Koningsnacht in Friesland

Al tientallen jaren wordt er flink gefeest in de nacht voor Koningsdag. Waar Koningsdag vooral is voor de ‘wat oudere’ medemens, is Koningsnacht voor de jongeren. Ook dit jaar wordt er weer heel wat afgedanst in diverse Friese dorpen. Een verzameling:

Koningsnacht in Heerenveen: Voor de allereerste keer organiseert Koemarkt Heerenveen (berucht door hun andere feesten) Koningsnacht Outdoor. Feestband Exposure zorgt voor een flinke dosis feest en gezelligheid op het buitenpodium! De nacht is voor iedereen gratis en vindt je vanaf 20.00 uur, uiteraard, op de Oude Koemarkt in Heerenveen.
Koningsnacht in Heeg: Ook in Heeg gaan de voetjes van de vloer. Bij It Heechhûs speelt de live-band Beats & Booze.
Koningsnacht in Langweer: Een échte Friese Koningsnacht kun je vinden in Langweer. Uitbater Jetze Heeres van het Wapen van Langweer heeft hem ook dit jaar uitgenodigd. Op koningsnacht is het al vanzelfsprekend dat Piter Wilkens komt optreden in het Wapen van Langweer.
Koningsnacht in Sneek: In diverse horecagelegenheden kun je in Sneek terecht voor de beste Koningsnacht van je leven. Bij Marktstraat dans je op livemuziek van Kevin & André. Bij de Walrus is een Super Classics Party met muziek uit de jaren ‘80, ‘90 en ‘00. De Krooningsnacht bij Café de Kroon, dit jaar met de Vunzige Gasten zal ook weer één groot feest worden en bij Café de Bakkersdochter vindt je Just no Knock. Doe je het liever wat rustiger aan? Bij Theater Sneek kun je genieten van de muziek van de Koninklijke Luchtmachtkapel.
Koningsnacht in Drachten: Uiteraard zijn er ook weer genoeg feestjes op De Kaden, dé uitgaansstrip van Drachten. Kijk voor meer informatie op de sociale media van jouw favoriete horecagelegenheid.
Koningsnacht in Leeuwarden: In The Box organiseert een knallend Koningsnachtfeest. In The Box van Neushoorn Leeuwarden biedt je de mogelijkheid om helemaal in je eigen box te zijn en te ontsnappen uit je online bubbel. Er is een open dresscode en een judgement-free community. Tijdens Koningsnacht bestaat de line-up uit Chris Luno, Marc Volg, Job Pijlman en Lizz V. Ook bij Club Red kun je uiteraard terecht voor een geweldig feest. Jonna Fraser speelt de zaal hier plat, plezier gegarandeerd. Hou je van trap, moombahton, house, urban en hip hop. Dan voel je je helemaal op je plek bij Bruut! in De Koperen Tuin tijdens Koningsnacht.

Koningsdag Leeuwarden

 Ook dit jaar wordt de verjaardag van de koning weer groots gevierd in Leeuwarden! De gehele binnenstad staat vol met kraampjes en spelletjes dankzij de vrijmarkt.  Daarnaast worden er op de verschillende pleinen, door de stad en in de kroeg leuke feestjes georganiseerd. Deze locaties moet je zeker bij langs:

Op het Wilhelminaplein (Zaailand) vind je een podium waarop gezorgd wordt voor leuke live-muziek. Hier ga je heen om even lekker te dansen.
Op Nieuwestad is een commerciële markt met kraampjes vol prachtig handelswaar, lekker eten en bijzondere kunst.
Op het Mata Hari plein slaan de Neushoorn en De Markies hun handen bijeen voor een muzikale middag waar je u tegen zegt.

Koningsdag Heerenveen

In Heerenveen en omstreken is ook genoeg te doen tijdens Koningsdag. Dit zijn de hoogtepunten:

In het centrum van Heerenveen is een vrijmarkt.
Voor muziek kun je terecht op de Vleesmarkt en de Koemarkt.
Bij het Aardemahuys in Nieuwehorne vindt je ook een gezellige vrijmarkt met de leukste activiteiten voor jong en oud.

Koningsdag Drachten

Woon je in Drachten (en omstreken) of wil je Koningsdag eens een keer ergens anders vieren, dan moet je zeker in het centrum van Drachten zijn. Het allermooiste evenement vindt je in het Thalenpark, daar is namelijk King City, een heus Koningsdag festival met goede live-acts, gezelligheid en uiteraard lekkers om te drinken en te eten. Natuurlijk kun je ook terecht in het centrum. Daar heeft het Oranjecomité namelijk heel wat in petto. Vanaf 7.00 uur zijn mensen die op de vrijmarkt willen staan welkom om hun marktkraam aan te kleden. Om 11.00 uur wordt onder het Carillon Koningsdag officieel geopend door het Oranje Comité. Op het Museumplein, Raadhuisplein, Noorderbuurt, bij de Doopsgezinde Kerk, Oudeweg en onder het Carillon wordt muziek gemaakt. Om 13.00 uur komt de Rally met prachtige oldtimers aan op het Raadhuisplein. Genoeg te doen en te zien dus! 

Koningsdag Sneek

Ook in Sneek wordt er uitgebreid en feestelijk stil gestaan bij de verjaardag van onze koning. In het hele centrum is een gezellig programma met onder andere aubade, muziekterrassen, vrijmarkt en een braderie. Dit jaar vindt je een speciaal programma met kinderactiviteiten op de Singel

Koningsdag Wolvega 

Op Koningsdag is er van 10 tot 17 uur een vrijmarkt in Wolvega. De vrijmarkt is te vinden in de Van Harenstraat, de Hoofdstraat Oost tot en met de bieb en in het Griffioenpark. 

Koningsdag Oosterwolde

Koningsdag Oosterwolde word dit jaar van 9:00 tot 13:00 weer goed gevierd. Er is een vrijmarkt rondom de Quadoeleweg, Brinkstraat en de Brink. Verder is er de mogelijkheid tot schminken en zijn er springkussens en andere activiteiten. Ook is er een podium op het rode plein welke gevuld word met muziek en acts uit de omgeving.

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 21 uur geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen gisteren
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 17 mei, 15:00