Aanvoerder Robin Hollander van FVC.
Aanvoerder Robin Hollander van FVC. Foto:

FVC wil op termijn terug naar de Eerste klasse, maar vindt de Tweede voor nu een goede plek

Sport Voetbalspecial 2023

LEEUWARDEN - Toen FVC 1 vorig seizoen de stap zette naar zaterdagvoetbal, wisten ze dat ze het moeilijk zouden krijgen. Ondanks dat het jonge team prachtige wedstrijden speelde, kwamen ze het seizoen in de Eerste klasse zaterdag echt wat tekort. FVC degradeerde maar begint nu met frisse moed in de Tweede klasse. We ontmoeten assistent-trainer Thijs Hoekstra, aanvoerder Robin Hollander en nieuwe keeper Jochem de Haas in de kantine van FVC, waar het alweer bruist. Beneden ons trainen enkele jeugdteams, de trots van de vereniging: “De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de jeugd. Twee jaar geleden was de club op sterven na dood, maar moet je nu zien. Afgelopen seizoen hebben we meer leden verwelkomd dan ooit!”

Vorig seizoen koos FVC voor het zaterdagvoetbal. De zondagtak speelde jarenlang op hoog niveau en moest door het verdwijnen van steeds meer zondagclubs steeds verder reizen. Voetballen op zondag had zo zijn voordelen, maar ook de negatieve gevolgen kan iemand met een beetje voetbalkennis zo opnoemen; er is vaak minder binding met de club (want de jeugdspelers spelen wel op zaterdag en supporters moeten ver reizen) en het ledenaantal daalt (minder mensen willen op zondag voetballen). Voor FVC, dat twee jaar geleden nog in zwaar weer verkeerde, was het een logische stap om te kiezen voor zaterdagvoetbal. De stap bleek echter iets te groot. FVC 1 maakte de horizontale overstap van de zondagse Eerste Klasse naar diezelfde klasse in het zaterdagvoetbal, maar degradeerde. 

Terugkijkend, erkennen assistent-trainer Thijs Hoekstra en aanvoerder Robin Hollander dat het team echt tekort kwam: “We hadden wel verwacht dat we het zwaar zouden krijgen,” vertelt Thijs. “Op zondag redden we het steeds net in de nacompetitie en het is bekend dat het zaterdagvoetbal van een hoger niveau is.” Ondanks de verliespartijen was het niet alleen kommer en kwel bij FVC. Het team verloor slechts een paar keer met dikke cijfers en kon sommige wedstrijden ook heel spannend maken, zeker in de eerste helft: “Als je alleen kijkt naar onze ruststanden, dan waren we niet gedegradeerd. Het team bestaat uit jonge jongens en we hadden geen brede selectie. We kwamen inhoud tekort en hadden niet genoeg spelers op de bank met voldoende niveau. Dan verlies je het vaak in de tweede helft.” Wat er ook inhakte, was dat vv Groningen zich uit de competitie liet halen, weet Robin: “Van hen wonnen we wel, waardoor we aansluiting hadden met de middenmoot. Toen zij uit de competitie werden gehaald, misten we opeens vier punten. Dat heeft het team mentaal wel een beetje opgebroken.”

Voor het nieuwe seizoen is er versterking nodig, wist men bij FVC. Een aantal jongens kwamen spontaan bij de ploeg, omdat ze spelers van FVC goed kenden of op een hoger niveau wilden voetballen. Slechts één speler werd actief aangetrokken door de ploeg: keeper Jochem de Haas. “Onze keeper vertrok naar een andere club, dus we hadden een nieuwe keeper nodig,” vertelt Thijs. Jochem was al langer in beeld bij FVC en was nu zelf ook klaar om de stap te zetten: “Ik had het naar mijn zin bij Blauw Wit, maar ik merkte dat ik steeds minder in de plannen voorkwam van het team. Ik wil speelminuten maken en beter worden en ik denk dat dat hier goed kan.” Ook de aanvoerder is blij met de versterkingen: “Het is goed dat we niet inleveren aan kwaliteit wanneer je gaat wisselen, we hebben meer over op het veld.”


Aanwinst Jochem de Haas. 

Het is goed dat we niet inleveren aan kwaliteit wanneer je gaat wisselen.

Terug naar de eerste klasse

Op papier staat het er dus allemaal wat beter voor dit seizoen, maar echte doelstellingen heeft het team van FVC nog niet uitgesproken. “Ook op dit niveau staan we weer tegenover goede teams,” weet Thijs. “Het is dus moeilijk om te zeggen wat we gaan doen, maar het staat natuurlijk boven water dat we niet nog eens willen degraderen.” Wat wel leuk is, is dat het team nu veel dichterbij huis speelt. Thijs: “We spelen veel tegen teams uit de regio. Ik geloof dat de wedstrijden in Heerenveen (tegen VV Heerenveen en de Heerenveense Boys, red.) het verste weg zijn.” Het team kijkt natuurlijk ook uit naar de derby’s tegen de Leeuwarder Zwaluwen, Leovardia en SC Stiens. Al met al dus een hele leuke competitie. 

Natuurlijk is het wel de bedoeling dat FVC op termijn weer terugkomt in de Eerste klasse. “Dat is waar deze club thuishoort,” zegt Thijs stellig. “Ik weet niet of we dat binnen één of twee jaar kunnen realiseren, maar ik weet dat er veel potentie in dit team zit.” Er wordt daarom ook flink geïnvesteerd in het team. Er is bijvoorbeeld een video-analyse programma aangeschaft, waarmee de staf samen met de spelers aan de hand van videobeelden kan analyseren waaraan gesleuteld moet worden. Het is ook echter ook gewoon een kwestie van wat volwassener worden, denkt Thijs: “Nu is het nog een erg jong team, maar ik merk dat er langzamerhand wat meer routine in komt. Terugkomen in de eerste klasse zal een mooie beloning zijn voor al het harde werk wat er nu door de club en het team gedaan wordt.” 


Assistent-trainer Thijs Hoekstra. 

Zaterdagvoetbal heeft FVC gered.

Thijs wijst daarmee ook op de positieve groei die de vereniging nu al heeft doorgemaakt: “Twee jaar geleden ging het heel slecht met de club, maar nu bruist het weer. We hebben nog nooit zoveel leden mogen verwelkomen.” De assistent-trainer weet ook hoe die ommezwaai tot stand is gekomen: “De keuze voor zaterdagvoetbal is onze redding geweest, maar ook de inzet van het bestuur en de vrijwilligers. Het is bijzonder om te zien wat een kleine vereniging kan bereiken.”

Alles wijst erop dat FVC kans maakt om op korte termijn weer terug te keren naar de Eerste klasse, zeker omdat ze weten dat er een mooie lichting vanuit de JO19-1 komt. Voor nu heeft het team ontzettend veel zin in de tweede klasse: “Dat is op dit moment de goede plek voor ons.”

De derde helft

FVC is één van de betere amateurvoetbalclubs in Leeuwarden; slechts drie clubs spelen op een gelijkwaardig of hoger niveau. Toch komt de vereniging over als een echte volksclub, waar sfeer en gezelligheid net zo belangrijk zijn als presteren. Het afgelopen seizoen wist het vlaggenschip wellicht de eerste twee helften niet te winnen, de derde helft wint het team steevast, alhoewel: “Ze kunnen beter voetballen dan muziek kiezen,” lacht trainer Thijs: “Dat is vaak niet om aan te horen!”

Het leeft weer

Jochem, die pas net in de selectie zit, voelt zich al thuis: “We zijn onlangs met z’n allen naar Texel gegaan voor een trainingsweekend. Dat was supergezellig. In het team valt niemand buiten de boot. Er wordt hard getraind en alle jongens hebben de drive om te winnen. Ze vinden het echter ook belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in het team.” Aanvoerder Robin vindt FVC een ‘echte familieclub’. Hij voetbalt er al vanaf zijn vijfde en ook zijn vader Bert en broer Jeffrey zijn betrokken geweest bij de club (hoewel zijn vader nu trainer is bij Blauw Wit). Ook Thijs kent FVC als een warme club: “Het is een club die veel binding heeft met de leden. Ons kent ons en veel mensen willen wat doen voor de club. Het leeft echt weer.”

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 22 uur geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen gisteren
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 17 mei, 15:00