SC Cambuur wint van Willem II en houdt bovendien de nul

LEEUWARDEN - SC Cambuur won gisteravond in een volwassen wedstrijd van Willem II. De Leeuwarders waren met 1-0 te sterk, dankzij een doelpunt van de Italiaan Youns El Hilali. Beide ploegen gaven weinig kansen weg, waardoor het lastig was om een doelpunt te forceren. Trainer Sjors Ultee van SC Cambuur was na afloop dan ook zeer te spreken over het verdedigende werk van zijn ploeg. SC Cambuur maakt stappen, was de conclusie. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag na.

De 24e ontmoeting aan het Cambuurplein tussen SC Cambuur en Willem II -en met de komst van het nieuwe stadion waarschijnlijk ook de laatste- leverde vanmiddag in een opnieuw uitverkocht huis (met uitzondering van het uitvak) drie even belangrijke als verdiende punten op voor SC Cambuur. “Een mooie testcase”, zo omschreef hoofdtrainer Sjors Ultee de ontmoeting met de Tilburgers in zijn bespiegelingen vooraf en de oefenmeester zal niet anders kunnen concluderen dan dat zijn pupillen zijn geslaagd voor het examen. De gevierde man was uiteindelijk Youns El Hilali, die een kwartier voor tijd op zeer fraaie wijze de eindstand op 1-0 bepaalde.

Vele bekende gezichten

Bij Willem II waren een hoop bekende gezichten te zien, want in de basis stonden Erik Schouten en Patrick Joosten en ook op de bank bij de Tilburgers was het een hoog Cambuur-gedeelte. Zo neemt Peter van den Berg, de oudere supporters zullen hem nog kennen als Highlander, de honneurs op interim-basis waar als hoofdtrainer en zaten naast hem oud-spelers  Nick Doodeman en Jos van Nieuwstadt.

De Internationals weer terug

Met Fedde de Jong en Roberts Uldrikis weer in de gelederen, beide mannen waren vorige week absent vanwege interlandvoetbal) en voor het eerst dit seizoen een sponsor boven het rugnummer (van harte welkom bij de club, TanQyou) begon SC Cambuur prima aan de wedstrijd en kreeg aanvoerder Daniël van Kaam in de derde minuut al een flinke kans. Het was Michael Breij die voorgaf bij de tweede paal en Van Kaam die kon koppen, maar hij raakte de bal net niet goed of vol genoeg.

Een duel met weinig kansen

Het duel tussen de nummer drie en vijf van de competitie was qua amusementswaarde wellicht iets minder spectaculair dan de vorige (thuis)wedstrijden van SC Cambuur, maar dat is in verdedigend opzicht vooral een compliment en laten we vooral ook niet vergeten dat Willem II door menig kenner tot één van de favorieten van de competitie wordt gerekend.

Weinig kansen dus in de eerste helft, wel een veldoverwicht voor SC Cambuur en veel standaardsituaties rondom de zestien van de bezoekers. De grootste kans voor de theepauze viel in de 33e minuut te noteren, toen Van Mullem en Breij het duel op het middenveld wonnen en laatstgenoemde door kon stoten richting de zestien. Het werd de optie ‘zelf proberen’ en dat was helemaal niet slecht gedacht, ware het niet dat zijn schot recht op de vuisten van Smits was en de doelman de bal kon verwerken tot een corner.

Vlak voor rust kwam ook SC Cambuur nog een keer goed weg toen de Tricolers profiteerden van een slordigheid in de defensie en Oosting en Bokila alleen op Smand en achter hem Van Osch konden afstevenen. De breedtepass van eerstgenoemde was echter niet zuiver en zo konden de 9.600 die voor de thuisploeg juichen opgelucht ademhalen.

Het moment van Youns El Hilali

In het tweede bedrijf werd het iets meer een open wedstrijd, het spel golfde op en neer, maar waren de echt grote kansen ook relatief schaars. Tot het moment zou komen voor de ingevallen Youns El Hilali. Hij viel overigens al vroeg in de wedstrijd in voor Daniël van Kaam, die geblesseerd het veld moest verlaten.

Daar zal El Hilali zeker niet aan gedacht hebben in de 77e minuut, toen zijn grootste wapenfeit van de wedstrijd zou aanbreken. Roberts Uldrikis werd aangespeeld in de diepte en met zijn borst bediende hij de toegesnelde Italiaan op maat. Die dribbelde op zijn beurt de zestienmeter binnen en met een kiezelhard schot verschalkte hij doelman Smits en bracht hij het Cambuur Stadion in extase.

Duel tijdelijk stilgelegd

Wat een goal, wat een moment en helaas ook wat een domme actie om toch weer een plastic beker te gooien richting het speelveld. De discussie over vreugdebier moet zeker worden gevoerd, maar nu worden de spelers, trainers en mede-supporters benadeeld. De wedstrijd werd namelijk wederom tien minuten gestaakt en dat brak het ritme en de ontlading die zo nodig was om de overwinning uit het vuur te slepen.

Willem II gaat vol voor de gelijkmaker

De bezoekers gingen daarop ook direct aanvallend wisselen (De Leeuw voor Heerkens) en het devies was simpel: vol op de aanval en lange ballen pompen in de zestien. Het zouden nog bange minuten worden voor SC Cambuur, al waren Smit en De Jong nog heel dicht bij een geel-blauwe treffer, maar SC Cambuur bleef overeind en hield mede door de steun van de Twaalfde Man keurig stand en boekte daarmee voor het eerst in dertig (!) jaar een overwinning op Willem II.

Een overwinning van het team

Al met al een geweldige avond aan het Cambuurplein met eindelijk de zo gewenste clean sheet en liet SC Cambuur zien dat het ook wel degelijk volwassen en stabiel kan voetballen. Grazie e arrivederci.

Volgend weekend komt SC Cambuur eindelijk weer eens in actie op de vrijdagavond en is vanaf 20.00 uur Jong FC Utrecht de tegenstander in de Domstad.

Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 6 uur geleden
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 20 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 22 uur geleden
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54