Afbeelding

SC Cambuur wint dikverdiend van FC Den Bosch

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vanavond een dikverdiende overwinning op FC Den Bosch. In het Cambuur Stadion werd het 3-1 in het voordeel van de equipe van Sjors Ultee. De Leeuwarders startten sterk en kwamen met 2-0 voor, maar maakten het zichzelf daarna onnodig moeilijk. FC Den Bosch kwam terug tot 2-1, maar verder lieten de geel-blauwen het niet komen. Remco Balk was de grote man met twee doelpunten. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag terug.

Wat je ook vindt van de eerste wedstrijden van SC Cambuur in het nieuwe seizoen, de duels in het Cambuur Stadion waren in ieder geval niet saai. Integendeel zelfs. Met zes doelpunten voor en vier tegen werd het Leeuwarder publiek getrakteerd op het nodige spektakel en dat was vanavond in het thuisduel tegen FC Den Bosch niet anders. Het aantal doelpunten bleef weliswaar beperkt tot vier, maar aangezien er daarvan drie in geel-blauws voordeel waren was de derde overwinning van het nog jonge seizoen een feit.

Basisplaats voor van Mullem

Hoofdtrainer Sjors Ultee had direct een basisplaats over voor aanwinst Jeremy van Mullem, hij was de vervanger van de absente Fedde de Jong (hij debuteerde voor Jong Oranje tegen Jong Moldavië) en kwam op de laatste dag van de transferwindow over van Sparta Rotterdam. Ook de andere beide nieuwelingen, Daan Reiziger en Thomas Poll, maakten onderdeel uit van de wedstrijdselectie en mochten plaatsnemen op de bank. Laatstgenoemde is zoals u ongetwijfeld weet als aangetrokken als vervanger van Alex Bangura, die zijn gewenste en verdiende transfer naar de Engelse Championship te pakken heeft.

Enerverend avondje Cambuur

Zoals geschreven was het opnieuw een enerverend Avondje Cambuur en dat was het eigenlijk al direct vanaf de start. Ondanks de bloedhitte lag het tempo hoog en vielen er al vroeg meerdere geel-blauwe kansen te noteren. Eerst probeerde Michael Breij het eens vanuit een vrije trap op de rand van de zestien (over) en niet veel later werd de inzet van Silvester van der Water, die na een kwartier spelen helaas geblesseerd het veld zou verlaten, geblokt door een Bossche verdediger.

SC Cambuur start sterk

In de negende minuut was het daarentegen wel raak toen Michael Breij met een fraaie steekpass de diepgaande Remco Balk bediende en die liet met een droge schuiver doelman Ojrzynski kansloos. Het zou niet het laatste wapenfeit van de tandem Breij-Balk zijn, want precies zeven minuten later was het recept vrijwel gelijk. Een zo mogelijk nog fraaiere steekbal van Breij verschafte Balk opnieuw een haast niet te missen kans en dat deed de jonge linksbuiten dan ook niet.

FC Den Bosch komt uit het niets terug

Een marge van twee en dat al na iets meer dan een kwartier spelen. SC Cambuur zat op rozen en dat zou het tot de 37e minuut blijven. Niet dat de geel-blauwen in die fase kans op kans creëerden, maar dat lukte de bezoekers uit ’s Hertogenbosch al helemaal niet en dus leek het een onbezorgde avond aan het Cambuurplein te worden. Door een grove fout in de opbouw van Yanick van Osch, hij speelde de bal pardoes in de voeten van de tegenstander, kon Mulders na een breedtepass de bal vrij inschieten en zo de aansluitingstreffer laten aantekenen: 2-1.

Een doelpunt dat letterlijk uit het niets kwam en datzelfde kan gezegd worden van de plastic beker met bier die werd gegooid richting de grensrechter. De KNVB-regel inzake dit onderwerp is dan onverbiddelijk: naar binnen en tien minuten pauze. Zo geschiedde en het zou gelukkig bij deze smet blijven op een verder niets dan sfeervolle voetbalavond.

Aan die uitstekende sfeer had FC Den Bosch na de theepauze nog wel iets kunnen doen, want de bezoekers waren tot drie keer toe gevaarlijk in de eerste tien minuten na rust. Dat werd vakkundig de kop ingedrukt door eerst Remco Balk, die na een goede pass van Daniël van Kaam alleen op Ojrzynski af mocht en daarbij onreglementair onderuit wed gehaald.

Smit gooit de wedstrijd in het slot

Scheidsrechter Smit wees resoluut naar de stip en topschutter Smit mocht voor de vierde keer dit seizoen aanleggen vanaf elf meter. Hard en hoog was dit keer de keuze van Milan Smit en dat bleek de goede, want de bal was onhoudbaar en de 3-1 voorsprong was een feit.

Het verzet van de bezoekers was gebroken en SC Cambuur had in het restant van de wedstrijd de stand meermaals nog iets mooier kunnen maken, maar met name Balk, Kooistra en Breij wisten de kansen die ze kregen niet te verzilveren.

Remco Balk de grote man

Als slotakkoord kreeg Remco Balk, die een zware week bekroonde met een ijzersterke wedstrijd, een publiekswissel en mocht Myles Veldman nog zijn debuut maken in het betaald voetbal. Eindstand 3-1 en missie geslaagd: de supporters vermaakt en drie punten bijgeschreven.

Volgende week staat er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma en is Willem II te gast aan het Cambuurplein. Niet onbelangrijk om te vermelden: de aftrap is dan niet op vrijdagavond 20.00 uur, maar zondagmiddag 16.45 uur.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00