Een impressie van hoe het hert en de stadionletters hergebruikt kunnen worden bij de entree.
Een impressie van hoe het hert en de stadionletters hergebruikt kunnen worden bij de entree. Foto: Beewan Sports Experience

Gerry Meagher van Alynia Architecten: “Het bouwen van een stadion blijft iets bijzonders, omdat je zoveel mensen raakt”

Sport

LEEUWARDEN - Hoe gaat het met de bouw van het nieuwe Cambuur Stadion? Het is een vraag die zo’n beetje wekelijks gesteld wordt door de Cambuursupporters. Is het stadion op tijd klaar of duurt het wellicht iets langer dan gepland? Feit is dat er achter de schermen hard gewerkt wordt om het nieuwe stadion zo goed mogelijk vorm te geven. Eén van die partijen is Alynia Architecten in Leeuwarden. Voor directeur Gerry Meagher een bijzonder project, omdat hij dertig jaar geleden ook al nauw betrokken was bij de bouw van het huidige Cambuur Stadion. RondOm Vandaag spreekt met Gerry Meagher en mededirecteur Sytse Jan Zoodsma over de ontwikkelingen achter de schermen. 

Alynia is een architecten- en adviesbureau met ruim veertig jaar ervaring en zeker geen onbekende als het aankomt op het bouwen en inrichten van een stadion. Kenmerkend voor Alynia is een grote diversiteit in projecten in sectoren als woningbouw, kantoren, bedrijfsgebouwen, zorg, onderwijs, sport en recreatie. Alynia heeft landelijke en internationale ervaring in grootschalige sportcomplexen en hotel- en recreatiecomplexen. “Zo heb ik in de jaren ‘90 zelf onder andere meegewerkt aan de bouw van de westtribune en noordtribune van het huidige Cambuur Stadion”, vertelt Gerry enthousiast. “Daarnaast hebben we in de loop der jaren het stadion van sc Heerenveen uitgebreid, het Gelredome van Vitesse en De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles meerdere keren verbouwd, een uitbreiding bij FC Den Bosch gerealiseerd en een uitbreiding van het stadion van AS Nancy in Frankrijk.” 

De cirkel is rond

Voldoende kennis en ervaring dus, binnen Alynia. Maar dat het architectenbureau nu ook de indeling en inrichting mag doen voor het nieuwe Cambuur Stadion, voelt natuurlijk extra speciaal voor Gerry. “Dat voelt een beetje als een cirkel voor mij. Zo’n dertig jaar geleden offerde ik mijn hele zomervakantie op, om bijvoorbeeld het hert en de letters van het huidige Cambuur Stadion te ontwerpen. Dat ik deze aspecten nu weer tegenkom bij de inrichting van het nieuwe stadion, voelt voor mij wel heel bijzonder.” 

Gevoel bij het project

Er speelt dus niet alleen een cambuurgevoel bij supporters, sponsoren en het personeel van de club, maar ook bij de mensen die daadwerkelijk aan het stadion meebouwen. “Nu is het aan ons om dat gevoel zo goed mogelijk te verwerken in het nieuwe stadion,” legt Sytse Jan uit. Dat gebeurt op een hele mooie manier. Onder andere door delen vanuit het oude stadion mee te nemen naar het nieuwe stadion. “Cambuur krijgt natuurlijk een mooi nieuw stadion, maar heeft een extra ambitie neergelegd om het zo circulair mogelijk te gaan inrichten. Dat maakt de uitdaging nog groter. Daarbij zit een stukje tijdsplanning met de overlap, want het oude stadion kunnen we niet afbreken voordat het nieuwe klaar is.”


Tekening: Alynia Architecten

Circulaire inrichting

Het nieuwe stadion zal dan ook een wezenlijk aantal herkenbare elementen bevatten. “We zijn nu bezig met de vraag: hoe kun je de sfeer van het oude stadion meebrengen naar het nieuwe stadion. Daarbij maken we gebruik van de input van personeel, supporters en de sponsoren van de club,” legt Sytse Jan uit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de iconische hekwerken, waar supporters jarenlang achter hebben gestaan. “Deze kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in een bar of het meubilair. Daarnaast hebben we het idee om de hekwerken in het plafond van de businessloges te verwerken en de stadionlampen te hergebruiken. Het lijkt me persoonlijk ook heel mooi om oude reclameborden, die er vaak al jaren hangen, bijvoorbeeld te verwerken in de achterwand van een toiletruimte. Sponsoren die er al jaren komen of misschien wel niet meer. Zij krijgen op deze manier toch een plekje in het nieuwe stadion. Dit soort elementen terugbrengen in een nieuw stadion geeft herkenning. Dan heb je wel iets nieuws, maar eigenlijk voelt het gewoon vertrouwd. Het thuis wat je aan het Cambuurplein had, moet je hier ook naartoe brengen.”

Samenwerking

Op dit moment werkt Alynia hard aan de inrichting van de kantoren van de technische staf, de kleedkamers en de wasruimte. “Wij doen in principe al het bouwkundige. De inrichting doen wij ook, op de commerciële ruimtes en de horeca na. Daarvoor werken we samen met Beewan Sports Experience. Dat is een prima wisselwerking, want we hebben veel raakvlakken met elkaar. Iedere twee weken komen we bij elkaar om de voorgang te bespreken,” legt Sytse Jan uit. Gerry vult aan: “Het is ook een extra uitdaging, want als je van de ene ruimte naar de andere loopt, dan loop je van ons ontwerp naar hun ontwerp. Dat moet mooi in elkaar overlopen.”

Een enorme eer 

Al met al voelt het meebouwen aan het nieuwe stadion als een enorme eer voor Alynia. “Een stadion blijft iets bijzonders, omdat je heel veel mensen raakt. Dat maakt het fantastisch om aan mee te werken.”

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 12 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 15 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00