Afbeelding
Foto: Henk jan Dijks

Zomeraanwinst Jasper ter Heide geniet bij SC Cambuur

Sport

Terwijl op de eerste etage van het Cambuur Stadion de corona-testen worden afgenomen, schuift Jasper ter Heide een etage hoger met uitzicht op het levendige Cambuurplein aan voor het interview. Ter Heide is één van die slechts paar spelers die deze zomer het Cambuur Stadion als nieuweling binnenstapte. Hij zette zijn handtekening onder een contract voor 2 seizoenen (met een automatische optie van 1 seizoen bij Eredivisievoetbal).

Ondanks de hinder van het ongrijpbare coronavirus zijn de eerste maanden van dit bijzondere voetbaljaar bij onze prachtige club hem goed bevallen “De jongens hier hebben me in het begin goed opgevangen in. De staf ook. Ik voelde me meteen wel thuis. Ik kan het met iedereen goed vinden. Zo’n persoon ben ik ook wel. Ik zie mezelf een beetje als kameleon. Dat maakt het aanpassen gemakkelijk. Bovendien kende ik al een aantal jongens. Zo kende ik Michael Breij, Erik Schouten en Mees Hoedemakers van mijn AZ periode. Bovendien heb ik bij Mees op school gezeten. Ook Delano Ladan kende ik van wedstrijden bij jeugd.”. Hij woont voor het eerst in zijn leven op zichzelf. Samen met zijn vriendin die regelmatig vanuit Amsterdam overkomt bewoont hij een appartement in het centrum van Leeuwarden. “Koken vind ik wel leuk, alleen jammer dat we nog geen vaatwasser hebben…”, aldus Jasper die in het begin nog in een leenauto rond reed met achterop de veel in Leeuwarden en omstreken gesignaleerde autosticker “Cambuur Komt Eraan!”.
De op 29 maart 1999 in Amsterdam geboren Ter Heide kent een Koreaanse vader en een moeder van Indische afkomst. “Ze zijn er altijd. Gaan altijd mee. Zelfs wanneer ik op de bank zit”, aldus de nieuwkomer die buiten het veld de nodige rust uitstraalt. Hij heeft daarnaast nog twee zusjes die ook tezamen met zijn ouders bij het ondertekenen van zijn contract en de hierop volgende presentatie in het stadion aanwezig waren. Het tekent de hechte familieband. Hij woonde de eerste 4 jaar van zijn leven op een woonboot, dus met ons clublied ‘t woanskip in het achterhoofd zou je met heel veel creativiteit kunnen stellen dat de cirkel rond is. Maar dat geldt zeker niet voor onze kersverse aanwinst die nog maar 21 jaar en dus een heel (voetbal) leven voor zich heeft. Jasper ter Heide, begonnen bij SVA Assendelft en vanaf zijn tiende bij ADO’20 uit het nabijgelegen Heemskerk werd een jaar later alweer door de jeugdopleiding van AZ opgepikt. In 2014 maakte hij de overstap naar Ajax. Bij de Amsterdammers doorliep hij alle lichtingen (”In die tijd heb ik van heel veel trainers wat opgestoken. Maar Richard Witschge en Frank Peereboom hebben me voor het eerst op de 6 gezet. Dat was voor mij wel heel speciaal.”) en kwam hij bovendien meerdere keren uit voor de vertegenwoordigende jeugdteams van Nederland. Alleen de stap naar het eerste elftal bleef helaas uit. “Een paar keer bij oefenwedstrijden mocht ik met de eerste selectie mee, maar mijn officiële debuut in de hoofdmacht bleef uit.”.

Hoewel hij nog een doorlopend (éénjarig) contract had bij Ajax, voelde Ter Heide op een gegeven moment wel aan dat zijn toekomst niet in Amsterdam lag. Zijn toenmalige trainer Mitchel van der Gaag bij Jong Ajax was daar ook eerlijk in en adviseerde hem dan ook om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging (”Dat was niet leuk, maar je moet wel realistisch blijven. Je kunt wel blijven hopen, maar je moet wel verder. Bovendien heb ik bij de opleiding van Ajax een hele goede basis voor de rest van mijn carrière gekweekt.”). Hij speelde op De Toekomst ondermeer met jongens als Jurgen Ekkelenkamp, Carel Eiting, Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor, Sontje Hansen en Brian Brobbey. Het is voorwaar geen schande om die voor je te hebben in de pikorde. “Sommige van hen hebben zelfs al in de Champions League gespeeld”.

Al in de afgelopen winterstop toonde Cambuur belangstelling, maar daar verleende Ajax bij monde van technisch directeur Marc Overmars geen medewerking aan. Gelukkig voor hem kon de overstap deze zomer alsnog worden gemaakt. Waarom Cambuur? “Cambuur speelde fantastisch voetbal en het zag er ook naar uit dat ze naar de Eredivisie zouden gaan. De keuze was snel gemaakt. Ondanks dat ik mijn ja-woord na het dramatische besluit van de KNVB nog niet had gegeven heb ik ook daarna geen enkele seconde getwijfeld om naar Leeuwarden te gaan. Ik vond het vertrouwen wat ik hier voelde enorm fijn. En ik had ook het gevoel dat de jongens zoiets hadden van, dan dit jaar! Bovendien is Cambuur een club die wil voetballen. Ik zat niet te wachten op een ploeg die alleen maar lange ballen speelt. ”.

Ter Heide vervolgt “In vergelijking met Jong Ajax is de stap naar Cambuur voor mij absoluut één vooruit. Je speelt hier met een vaste kern van volwassen mannen in plaats van jongens van 15, 16 jaar die af en toe mee komen trainen. Hier werk je week in, week uit, met zijn allen naar een bepaald doel. Dat vind ik veel leuker en was ik ook echt wel aan toe. Cambuur voelt voor mij als een hele warme club. Toen ik hier met Jong Ajax speelde kreeg ik tijdens het warmlopen van alles naar mijn hoofd geslingerd. Dat zegt alles over de binding die de supporters met de club hebben. Ik hoop ook dat het stadion weer snel vol komt te zitten.”

Ter Heide speelde tot op heden alle wedstrijden - we spraken hem na het treffen met TOP Oss - , voornamelijk op de linksback positie. Maar wat is nou zijn favoriete positie? “Ik zie me vooral als een ‘6’. Vonden ze bij Ajax ook. Maar ik kan op meerdere posities spelen. Dat kan zowel een voor- als nadeel zijn. Als iemand er niet is, zet dan Ter Heide er maar neer…”

Buiten het voetbal golft Ter Heide in zijn vrije tijd nog een beetje. Al sinds zijn tiende levensjaar beschikt hij over het golf brevet. “Ik vind het vooral leuk, speel vaak met mijn vader, voorheen regelmatig met Sven Botman die nu bij Lille speelt. Mijn handicap is 20”. Glimlachend merkt hij daarbij op dat hij hoopt na zijn voetbalcarrière zoveel geld te hebben verdiend dat hij de rest van zijn leven lekker kan golfen. Het grote geld moet dan in Engeland worden verdiend. Dit land heeft zijn voorkeur. Volgens Johnny Heitinga met wie hij bij Ajax werkte is spelen op de 6 positie aan de andere kant van het Kanaal ideaal. “Lekker de balletjes die er tussen invallen, oppakken. Net als N’Golo Kanté”. Maar eerst slagen in Leeuwarden bij Cambuur, dat qua sfeer op en buiten de tribunes bovengemiddeld Engels aandoet.
Tekst: Dirk van der Meij

www.cambuur.nl

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 13 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00