Afbeelding

Ouderen slecht op de hoogte van ruimere regels zorgtoeslag

Samenleving

FRIESLAND - Lang niet alle ouderen weten dat de inkomensgrens voor zorgtoeslag flink is verhoogd en dat nu meer mensen recht hebben op deze toeslag. In een peiling van ouderenorganisatie ANBO zegt 34% van de ondervraagden hier niet van op de hoogte te zijn. Mensen laten mogelijk onnodig geld liggen.

De resultaten van de peiling laten nogmaals zien dat het systeem van toeslagen niet werkt. ANBO dringt er al jaren op aan om inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen, automatisch uit te betalen aan mensen die er recht op hebben. “Als mensen zelf het initiatief moeten nemen, krijgt lang niet iedereen waar hij recht op heeft”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens.

De bruto inkomensgrens voor de zorgtoeslag is sinds januari verhoogd van bijna €32.000 naar ruim €38.000. Voor mensen met een toeslagpartner (meestal de persoon waarmee iemand samenwoont of getrouwd is) is het brutobedrag van bijna €41.000 naar ruim €48.000 gegaan. Dat betekent dat veel meer mensen nu recht hebben op zorgtoeslag.

Loont de moeite

“Juist in deze tijd van prijsstijgingen en een hoge inflatie vindt ANBO het van groot belang dat ouderen geen geld laten liggen”, zegt Sipkens. Voor iedereen met een middeninkomen loont het de moeite om te checken of er mogelijk recht is op de toeslag.

Uit de peiling, die door ongeveer 5400 mensen van 65 jaar en ouder is ingevuld, komt verder naar voren dat 4 op de 10 senioren al een toeslag krijgen, vrijwel allemaal zorgtoeslag. Daarnaast krijgt bijna de helft van deze groep huurtoeslag.

Van de mensen die géén toeslag krijgen, zegt de overgrote meerderheid dat hun inkomen te hoog is voor een toeslag. Toch is er nog zo’n 14% die nooit de moeite heeft genomen om een toeslag aan te vragen of die zegt bang te zijn achteraf te moeten terugbetalen.

Zorgtoeslag-check

ANBO roept ouderen op om na te gaan of ze ergens geld laten liggen. Zo kan er sinds kort via de ANBO-site een Zorgtoeslag-check worden gedaan. Vervolgens kan ANBO leden helpen om de toeslag aan te vragen.

Voor leden die gebruikmaken van de Belastinghulp van ANBO (die wordt gewaardeerd met een 8,8) wordt sowieso gecontroleerd of iemand recht heeft op een of meerdere toeslagen. Een goed opgeleide ANBO-vrijwilliger komt bij de mensen thuis om de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Vanaf nu kunnen ook ouderen die geen lid zijn van ANBO (tegen een geringe betaling) gebruikmaken van de Belastinghulp. Meer informatie hierover is op deze site te vinden.   ANBO is een vereniging van, voor en door leden. Leden helpen elkaar, delen informatie en ervaringen. Opgericht in 1900 behartigen we de belangen van ouderen op het gebied van inkomen, pensioen, de digitale samenleving, wonen, veiligheid en gezondheid. ANBO biedt leden op deze onderwerpen informatie, advies en ondersteuning. We brengen mensen bij elkaar door ons ontmoetingstrefpunt. En we werken nauw samen met de andere (ouderen) organisaties als dat nodig is.   

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00