Alle leeftijdsgroepen hebben last van eenzaamheid
Alle leeftijdsgroepen hebben last van eenzaamheid

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Gezondheid

FRIESLAND - In 2020 kwam het CBS naar buiten met schokkende en treurige cijfers. Maar liefst 47% van de Nederlandse bevolking gaf in het onderzoek aan dat zij zich weleens eenzaam voelden. Eenzaamheid is dus, onder andere door de maatregelen tegen het coronavirus, een groot probleem voor Nederlanders. Zowel jong als oud, vrouw als man en arm als rijk hebben last van eenzaamheid. Maar wat kan je er tegen doen?

Allereerst is het goed om bij jezelf vast te stellen óf je last hebt van eenzaamheid en in hoeverre dit voor jou een probleem is. Een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog kan je helpen om je gevoelens van eenzaamheid in beeld te brengen, alleen is hulp vragen soms lastig. Durf je die stap nog niet te maken, dan kan je op internet veel informatie vinden. Op www.kwadraad.nl vind je een eenzaamheidstest. Door twaalf vragen in te vullen krijg je eenvoudig inzicht in jouw gevoelens. Dat kan jou helpen om naar hulp te vragen. 

Wees eerlijk

Onze eerste tip is misschien wel het moeilijkste: wees eerlijk over je gevoelens. Uit cijfers blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich weleens eenzaam voelt. Je bent dus niet de enige! Door open over je gevoel van eenzaamheid te praten kom je mensen tegen die je kunnen helpen. 

Weet waar je hulp kan vinden

Als je je eenzaam voelt, dan kun je hulp vragen bij die gevoelens. Waar je dat wilt doen, is aan jou. Je kunt naar vrienden en familie stappen, maar er is ook professionele hulp. Maak je klachten bij de huisarts bespreekbaar, zij of hij weet vaak heel goed waar je hulp kan vinden (die soms ook nog vergoed wordt door de verzekering). Je kan zelf ook op een professional afstappen, bijvoorbeeld bij een coach. Voel je je eenzaam en wil je graag met iemand praten, dan kan je terecht bij de Luisterlijn, via de telefoon door te bellen met  088 0767 000 of online op de website www.deluisterlijn.nl. De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar.

Zoek naar je eigen kracht

Vaak kun je zelf ook wat doen tegen die vervelende gevoelens van eenzaamheid. Op www.eenzaam.nl vind je een aantal goede tips. Denk bijvoorbeeld eens aan vrienden met wie je niet meer zoveel contact hebt, zou je dat weer willen oppakken? Vrijwilligerswerk kan je ook helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Online kun je websites vinden met vrijwilligersfuncties, zoals die van Humanitas, maar je kan ook bellen naar de lokale sportclub of naar het buurthuis. 

Leuke initiatieven

Er zijn genoeg mooie initiatieven te vinden die mensen helpen met eenzaamheid. Het Nationale Ouderenfonds heeft bijvoorbeeld de BoodschappenPlusBus, waarbij ouderen samen gaan winkelen, en gratis haak- & breiclubs. Het IVN organiseert ook veel leuke groepsactiviteiten die te maken hebben met natuur. Ben je een liefhebber, dan kan je hier zeker mensen ontmoeten die net als jij van de natuur houden. De maatschappelijke organisatie De Zonnebloem gaat ook vaak op pad met mensen die, om wat voor reden dan ook, zich eenzaam voelen en het Leger des Heils organiseert geregeld etentjes waar iedereen mag aanschuiven.

Buddies

Heb je behoefte aan een luisterend oor, maar vind je het fijn als dat een bekend gezicht is uit de buurt. De organisaties MEE, Grijs Genoegen en Humanitas werkt bijvoorbeeld met vrijwilligers die jouw ‘buddy’ of ‘maatje’ kunnen zijn. Stichting Senior&Student matcht ouderen en studenten met elkaar. Online staan nog veel meer toffe initiatieven. Sta je in de online wereld nog niet zo sterk, dan kun je vaak in een lokale bibliotheek terecht voor hulp.

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 5 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00