De 35-jarige Olga IJtsma wil buitenlandse migranten graag helpen met financiële en juridische vraagstukken.
De 35-jarige Olga IJtsma wil buitenlandse migranten graag helpen met financiële en juridische vraagstukken. Foto: eigen beeld

Olga IJtsma uit Opende gaat met rechten door het leven

Persoonlijke verhalen

OPENDE - Olga IJtsma uit Opende wil buitenlandse migranten helpen met lastige financiële zaken en/of juridische vraagstukken. Olga heeft zelf Oekraïens/Russische roots en migreerde zo’n 15 jaar geleden naar Nederland. Ze ziet nu dat vele buitenlandse migranten met vragen zitten over een (langer) verblijf en het opzetten van een bedrijf bijvoorbeeld. Met haar achtergrond in de Rechtsgeleerdheid, kan Olga daarin mogelijk iets betekenen voor deze mensen. Ze deelt haar bijzondere verhaal met RondOm Leeuwarden. 

De 35-jarige Olga IJtsma besloot zelf om op 20-jarige leeftijd om naar Nederland te verhuizen. De Reden? Liefde. Ze ontmoette tijdens een vakantie in Rusland haar partner uit Groningen en besloot vervolgens in het diepe te springen en de stap naar Nederland te maken. Een gedurfde stap, want Olga had de zaken in haar thuisland goed voor elkaar. Ze rondde in 2008 haar studie Rechtsgeleerdheid af aan de Russische Staatsuniversiteit en koos voor een richting in het civiele recht, ook wel burgerlijk recht genoemd. Als 16-jarige had ze al een bijbaan bij een notaris kantoor en niets leek een toekomst in de Rechtsgeleerdheid nog in de weg te staan. “Ik ben geboren in een familie van juristen en notarissen. Mijn oma was één van de eerste notarissen in de regio, daarna volgden mijn moeder en mijn broer. Na school kwam ik altijd naar de rechtbank om mijn moeder van het werk op te wachten. Toen ik zes jaar oud was, pikte ik de studieboeken strafrecht van mijn moeder toen zij op de universiteit zat. Dat waren boeken met plaatjes en dat vond ik heel interessant. De liefde voor de Rechtsgeleerdheid komt dus niet van een vreemde”, lacht Olga enthousiast. 


Foto: eigen beeld

Werken met mensen

Olga geniet erg van het vak en vooral het werken met mensen is iets wat haar aanspreekt. “Je kunt met jouw kennis echt iets betekenen voor mensen. Door de wetten en regels toe te passen in de praktijk, wordt het als het ware een ‘levend plaatje’. Notarieel recht vind ik het meest interessant, omdat je in aanraking komt met de wensen van mensen over hun eigendom in de verschillende fases van hun leven. Je helpt bijvoorbeeld bij het opstellen van volmacht, overeenkomsten en testamenten. Ook de afwikkeling van een erfenis vind ik boeiend. Het is erg interessant om een kijkje te nemen in de relaties tussen verschillende erfgenamen tijdens de verdeling van een erfenis.” 

Doorzetten loont

Na haar migratie naar Nederland blijft de liefde voor de Rechtsgeleerdheid bestaan, maar omdat er in Nederland andere wetten en regels gelden, is Olga gedwongen om opnieuw te studeren. Haar omgeving raadt haar aan om een andere studierichting te kiezen, vanwege de moeilijke juridische taal, welke al lastig is voor de gemiddelde Nederlander, laat staan voor iemand die uit het buitenland komt. “Ik besloot echter om niet op te geven, maar door te zetten. De stap naar de Rijksuniversiteit Groningen bleek weliswaar iets te lastig, wel heb ik een diploma op het MBO weten te bemachtigen in de richting van Openbaar Bestuur. Ik sta positief in het leven en mijn motto is: ‘Sometimes you win, sometimes you learn’.


Foto: eigen beeld

Werk bij Gemeente Leeuwarden

Tijdens haar studie loopt Olga stage bij de Gemeente Leeuwarden en ook na haar studie blijft ze daar werken als oproepkracht. Hier geniet ze enorm van. “Als ambtenaar had ik te maken met zaken als plaatselijke verordeningen, vergunningen voor evenementen en parkeervergunningen. Zo was ik bijvoorbeeld bezig met vergunningen voor bekende festivals als City Proms, City Jazz en het Freeze Festival. Maar ook bij een fantastische evenement als het SKS Skûtsjesilen in Grou kwamen vergunningen en veel maatwerk kijken.” 

Cultuur in Friesland

In al die 15 jaar heeft Olga veel geleerd op werkgebied, maar ook van de cultuur in Friesland. “Zo ben ik erachter gekomen dat Friezen weinig praten, maar veel doen”, lacht ze. “Ze zeggen wat ze denken en doen wat ze beloven, daar hou ik van. Verder was het voor mij een bijzondere leerervaring hoe gestructureerd en gedetailleerd mijn Nederlandse collega’s werken en dat er dingen als een dierenambulance bestaan in Nederland; dat heb je niet waar ik vandaan kom.” 


Foto: eigen beeld

Buitenlandse migranten helpen

Het was zeker niet gemakkelijk, maar Olga is trots op wat ze tot nu toe bereikt heeft in Nederland. De oorlog heeft veel impact op haar. Ze hoopt in de nabije toekomst dan ook iets te kunnen betekenen voor buitenlandse migranten, die het doel hebben om zich hier voor langere tijd te vestigen of een bedrijf op te zetten bijvoorbeeld. “Ik kan ze dan bijvoorbeeld helpen met lastige financiële zaken of juridische vraagstukken. Ik merk dat heel veel buitenlandse migranten hier mee bezig zijn en daar de nodige vragen over hebben.”

Juridische studenten inspireren

Verder hoopt Olga met haar verhaal andere juridische studenten te inspireren. “De juridische taal is soms lastig en lijkt zo nu en dan heel saai, maar als je dat weet te overbruggen, is het echt de moeite waard. Je komt in een andere wereld waar je de regels van ons wetboek toepast in de maatschappij. Dat maakt het voor mij het mooiste beroep wat er is”, vertelt ze gepassioneerd.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00