Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023

Natuur

FRIESLAND - In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 560 vermiste katten gerapporteerd aan hen in Friesland gedurende het jaar 2023.

Uit de analyse blijkt dat Friesland met 560 vermiste katten relatief laag scoort in vergelijking met de grotere provincies zoals Zuid-Holland (3811) en Noord-Holland (3465), wat kan duiden op een lager risico op vermiste katten in deze provincie. Binnen Friesland zelf is Leeuwarden de stad met de meeste vermiste katten (143), een significant hoger aantal dan in andere Friese steden zoals Drachten (57) en Heerenveen (38).

Terugvindpercentage

60% van de baasjes in Friesland vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Friesland is 7 dagen en 17 uur.

Heet je kat Simba? Opletten geblazen

De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is dinsdag, met de maand juni als piekperiode (72 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”

En als je kat Simba heet; in Friesland staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 9 geregistreerde vermissingen.

Digitale advertenties

Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Friesland maakte 19% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 11357 weergaven per vermist huisdier.

David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Langste zoekactie

Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Friesland, bedroeg meer dan 2 maanden. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”

Bron: PetRadar

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00