Havercapu's worden duurder, omdat de belasting op havermelk hoger wordt.
Havercapu's worden duurder, omdat de belasting op havermelk hoger wordt.

De belangrijke veranderingen in 2024 op een rij

Algemeen

FRIESLAND - In 2024 veranderen een paar wetten en dat kan invloed hebben op jouw leven. Daarom is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste wettelijke veranderingen zijn voor 2024. Onderstaande veranderingen gaan per 1 januari 2024 in. Wil je meer weten over deze wetten of andere wetten die in 2024 (waarschijnlijk) veranderen, ga dan naar de website van de Rijksoverheid. Voor een overzicht van meer specifieke wetten, bijvoorbeeld over ondernemen, zorg of wonen, kun je ook websites bezoeken van belangenorganisaties zoals de KVK of Vereniging Eigen Huis. 

Geen smaakjes voor de vape

Vanaf 2024 is het niet meer toegestaan om smaken voor vapes (e-sigaretten) te verkopen. In het nieuwe jaar vind je dus alleen nog de smaak ‘tabal’ in online en fysieke winkels. Eerder was al verboden om smaken te produceren of in te kopen. De overheid hoopt door het verbod vapen minder aantrekkelijk te maken. De vape is ooit ontwikkelt om rokers te helpen om te stoppen. Daarvoor wordt de vape inderdaad gebruikt, maar ook jongeren gebruiken vapes steeds vaker. 

Minimumloon gaat omhoog

In voorgaande jaren wordt het minimumloon per maand berekend, zonder onderscheid te maken tussen werknemers die 36, 38 of 40 uur werken. Vanaf 2024 wordt het wettelijk minimumloon per uur berekend. Dit bedraagt dat 13,27 euro per uur. Vooral mensen die een langere werkweek maken profiteren van deze wetswijziging. 

Gecombineerde achternaam

Vanaf 2024 kunnen kinderen zowel de achternaam van hun vader, als die van hun moeder krijgen. Ook kinderen die na 2016 geboren zijn kunnen alsnog deze gecombineerde achternaam krijgen, mits zij het oudste kind zijn.

Veiligheidscoördinator verplicht in de bouw

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht dat een Veiligheidscoördinator Directe Omgeving aanwezig is bij bouw- en sloopwerkzaamheden. De coördinator moet ongelukukken op de bouwplaats voorkomen. Deze nieuwe wet staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving. 

Prijsplafond verdwijnt

Wie een hoge energierekening heeft, moet die vanaf 2024 weer helemaal zelf betalen. Lagere inkomens die in de problemen komen kunnen we beroep doen op het Noodfonds Energie. 

Drankjes worden duurder

Er wordt vanaf 2024 extra belasting geheft op frisdrank, fruitdrankjes en havermelk. Deze nieuwe wet staat bekend als de ‘limonadetaks’ en is bedacht om Nederlanders gezonder te laten drinken. Ook de belasting op bier en sigaretten gaat om die reden omhoog.

De Omgevingswet verandert

Ook de Omgevingswet verandert in het nieuwe jaar. De nieuwe wet bundelt meer dan 150 wetten op het gebied van ruimtelijke ordening en zorgt er bijvoorbeeld voor dat het aanvragen van een bouwvergunning makkelijker wordt. Dit hoeft dankzij de nieuwe wet maar op één plek aangevraagd te worden. In de nieuwe wet staat bijvoorbeeld ook dat de gemeente mag bepalen wat ondernemers moeten doen om de omgeving van hun bedrijf schoon te houden.

Plastic verboden voor horecabedrijven

Vanaf 1 januari mogen horecabedrijven geen gebruik meer maken van plastic bestek en wegwerpservies. Kan een bedrijf niet zonder dat servies, dan kunnen ze een vrijstelling aanvragen. Krijg je toestemming dan moet ondermeer 75-90% van verpakkingen ingezameld worden voor hergebruik.

Afbeelding
Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden presenteert positief rekeningresultaat 2023 Politiek 12 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kamernet: weer hogere huurprijzen, Leeuwarden blijft budgetvriendelijk Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Hyaluronzuur Algemeen 22 mei, 13:06
Afbeelding
Scoutinggroep Burmania viert jubileumweekend vanwege 95-jarig bestaan Algemeen 22 mei, 12:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 21 mei, 17:00