Afbeelding

Extra ontwikkeltijd nu op alle IKC’s van Leeuwarden Oost

Educatie

LEEUWARDEN - Veel basisschoolleerlingen in Leeuwarden Oost krijgen sinds begin mei 2023 twee uren extra ontwikkeltijd per week. In de afgelopen maanden zijn alle negen IKC’s in de vijf wijken van Leeuwarden Oost (en twee IKC’s daarbuiten: IKC Potmarge en IKC Palet) gestart met het aanbieden van extra aanbod voor kinderen. Dat helpt om de kansenongelijkheid ten opzichte van kinderen in andere delen van de gemeente te verkleinen.

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de invoering van het programma School & Omgeving in Leeuwarden Oost. Het programma School & Omgeving is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om kinderen in aandachtsgebieden in Nederland gelijke kansen te bieden in en om school. In juni 2022 kreeg Leeuwarden, als een van de 44 landelijke koplopers, hier extra geld voor. De subsidie voor het programma School & Omgeving wordt nu tot en met 2025 verlengd. Leeuwarden kan dit schooljaar aanspraak maken op een bedrag van bijna € 600.000.

Van programmeren tot cultuur en sport

Op alle elf IKC’s kunnen leerlingen deelnemen aan een breed en divers aanbod aan extra lessen. De extra lessen zijn per IKC verschillend, want ze sluiten aan op de behoeftes van de leerlingen op elk IKC. Leerlingen kunnen zich daardoor op allerlei gebieden meer ontwikkelen: beweging, cultuur, cognitie, gezondheid en sociaal emotioneel.

Met een onafhankelijke nulmeting is voor elk IKC vastgesteld op welk gebied het aanvullende aanbod zich moet richten om de kansen van de leerlingen zoveel mogelijk te vergroten. Elk IKC kiest daarna zelf het aanbod dat het beste bij de behoefte of vraag van de leerlingen past.

Dat aanbod varieert daardoor: op de ene locatie kunnen kinderen bijvoorbeeld kiezen tussen leren programmeren, huiswerkbegeleiding of meedoen aan een kinderkoor. Op een ander IKC zijn er lessen Pencak Silat, typelessen of een cursus theater. Per IKC wisselt het aanbod ook door het jaar heen.

“Elk kind heeft het recht om zijn talent maximaal tot zijn recht te laten komen. Op welke plek je ook opgroeit”, zegt Astrid Jorna, directeur van IKC Franciscus in de wijk Oud Oost. “Daarom zijn we heel enthousiast over het extra aanbod dat we nu kunnen aanbieden, waardoor leerlingen zich breder kunnen oriënteren. Dat is niet alleen leuk, maar het helpt onze leerlingen ook om later hun eigen pad te kiezen.”

De Leeuwarder coalitie

De volgende IKC’s in Leeuwarden bieden nu extra lestijd aan:

IKC Prins Constantijn
IKC De Kinderkoepel
IKC Aventurijn
IKC De Plataan
IKC Potmarge
IKC Franciscus
IKC Prins Maurits
IKC Eestroom
IKC Montessori
IKC Het Palet
IKC Trianova

De coalitie School & Omgeving in Leeuwarden bestaat uit de besturen van het primair onderwijs, organisaties voor kinderopvang: Proloog, PCBO, BMS, Sinne Kinderopvang, Stichting Kinderopvang Friesland en de gemeente Leeuwarden. Het is de ambitie van de Leeuwarder coalitie om ten minste tien jaar lang op deze elf IKC’s tien uur extra ontwikkeltijd per week voor ieder kind aan te kunnen bieden.

Over Leeuwarden Oost

Leeuwarden Oost is een 20-jarig programma dat zich inzet om de leefbaarheid en veiligheid in dit gebied te verbeteren. Een integrale aanpak met sociale en fysieke maatregelen gericht op een betere kwaliteit van leven voor bewoners. Het programma draait om het verbeteren van de kansen voor de bewoners op het gebied van school, werk, gezondheid en wonen.

Leeuwarden Oost bestaat uit de wijken Bilgaard, de Vrijheidswijk, Heechterp-Schieringen, Camminghaburen en Oud Oost.

Leeuwarden Oost maakt deel uit van twintig stedelijke gebieden in Nederland die vallen onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 10 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 16 uur geleden
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
De Slachte-trein van Arriva brengt de Slachtemarathon 2024 in beweging Algemeen 1 dec., 18:00
Afbeelding
Geldmaat opent Geldmaatwinkel in Leeuwarden Financieel 1 dec., 15:00
Afbeelding
Overval op tankstation Shell in Leeuwarden 112-Nieuws 1 dec., 13:40
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00