Een digitale afdruk van een gebit.
Een digitale afdruk van een gebit. Foto: Tandheelkundig Centrum Zuiderburen

Marrit Otten en Melissa Tromp werken met techniek bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen

Gezondheid

LEEUWARDEN - De tandheelkunde is nog altijd volop in ontwikkeling. Hierdoor kunnen tandartsen steeds gedetailleerder en efficiënter te werk gaan. Het vak van tandartsassistent gaat daardoor ook veel verder dan alleen het assisteren aan de stoel. Assistentes Marrit Otten en Melissa Tromp werken bijvoorbeeld volop met techniek bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen. Dat werk wordt door patiënten niet altijd gezien, maar door tandartsen wel enorm gewaardeerd. Marrit en Melissa leggen uit wat zij met de moderne technieken voor patiënten kunnen betekenen. 

Marrit en Melissa werken al een aantal jaar met heel veel plezier bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen. Extra bijzonder, is dat Marrit al sinds ze nog een klein meisje was, te vinden is bij de tandartspraktijk in Leeuwarden. Jarenlang komt ze als patiënt in Zuiderburen, tot het moment dat Marrit haar studie afrondt en praktijkeigenaar Reza vraagt of ze bij de praktijk komt werken als assistente. 

Werk achter de schermen

Daar hoeft Marrit geen twee keer over na te denken; inmiddels is de assistente al zes jaar actief voor de praktijk en onderdeel van prachtige ontwikkelingen. Samen met Melissa, die nu zo’n 2,5 jaar in dienst is, verzet zij namelijk bergen vol werk achter de schermen. Ze wijzen in de zogenoemde techniekruimte op een 3D printer en een aantal materialen die erbij liggen. “Kijk, dit is waar wij mee werken”, vertellen ze enthousiast. “


Foto: RondOm Vandaag - de 3D printer met diverse materialen. 

Specialistisch werk

Bij de moderne 3D printer van het merk Asiga liggen een aantal materialen ten behoeve van het gebit. Op de computer ernaast is een digitaal model van een gebit te zien. De dames leggen uit: “Wat je hier ziet, zijn knarsplaten, bleekmallen, retainers, kronen op implantaten en boormallen voor het implanteren. Deze maken wij allemaal zelf op de computer en printen dat vervolgens met de 3D printer. Daarna kan de tandarts ermee aan de slag.”

Foto: RondOm Vandaag - met de CEREC Primescan wordt een digitale afdruk van de mond gemaakt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om een beeld te schetsen hoe dat werkt en waar het voor bedoeld is, pakt Melissa de knarsplaat erbij. “Knarsplaten zijn bedoeld om knarsen tegen te gaan. Sommige mensen knarsen zo erg, dat er slijtage aan het gebit optreedt. Met knarsplaten kun je dat effectief tegengaan”, legt ze uit. Marrit vervolgt: “Om een knarsplaat te maken, maken we eerst een scan van de mond met de CEREC Prime Scan. Daarmee krijgen we een digitale afdruk van het gebit (zie afbeelding boven het artikel voor een voorbeeld) en kunnen we op de computer aan de slag met het ontwerp. Het mooie aan het programma waar wij in werken, is dat je de knarsplaat helemaal op maat kunt maken en aanpassen aan het gebit. Nadat we het ontwerp klaar hebben, printen we het uit met onze 3D printer. Tot slot leggen we de knarsplaat nog even in een alcoholbad, onder de uithardingslamp en dan is hij klaar. Omgerekend zijn we zo’n twee uur bezig met ieder werkstukje.”

Door het in eigen beheer te houden, kunnen we patiënten sneller en effectiever helpen.

Sneller en effectiever helpen

Marrit en Melissa zijn trots dat ze dit als assistente kunnen doen, want het is best uniek, geven de dames aan. “Dat je dit allemaal in huis kunt doen, vind ik heel bijzonder”, zegt Melissa. “Vroeger werden dit soort dingen voornamelijk gedaan door het tandtechnisch lab. Dan moest je voor een kroon bij wijze van spreken vijf afspraken maken en iedere keer nieuwe afdrukken maken om het uiteindelijk passend te krijgen. Door het in eigen beheer te houden, kunnen we patiënten sneller en effectiever helpen. De lijntjes zijn korter. Als we er echter niet uitkomen of we twijfelen, sturen we het alsnog naar het tandtechnisch lab.”

Het proces van dichtbij

Ook het feit dat de dames het volledige proces van dichtbij meemaken, ervaren ze als heel bijzonder. Marrit legt uit: “Je bent er bijvoorbeeld bij wanneer er een tand of kies getrokken wordt, maar ook als er geïmplanteerd wordt. Het idee dat jij dan die kroon ontworpen hebt, geglansd hebt en op een schroefje gezet, voelt heel speciaal. Zeker als je dan merkt dat de patiënt er heel erg blij mee is. Dan heb je toch het gevoel van: ‘dat hebben we weer goed gedaan!’”

Tandheelkundig Centrum Zuiderburen
Wiardaplantage 3
8939 AA Leeuwarden
info@thkcentrum.nl

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 20 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00