Rosalina Sànchez Vidal is ervaringsdeskundige op het gebied van angst en kinderen.
Rosalina Sànchez Vidal is ervaringsdeskundige op het gebied van angst en kinderen. Foto: Rob Dijkstra

Tandheelkundig Centrum Zuiderburen is specialist op het gebied van angst

Gezondheid

LEEUWARDEN - Herken je dat gevoel, die spanning voor de controle van je tandarts? Moet er bijvoorbeeld een tand gevuld worden, of zelfs een tand getrokken worden? Bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen houden ze sterk rekening met dat gevoel, sterker nog: ze hebben specialisten in huis die patiënten daarin begeleiden. RondOm Vandaag spreekt er over met Rosalina Sànchez Vidal, een specialist van de praktijk. 

De Lieve Tandarts

Het omgaan met angst en kinderen is een zeer belangrijk aspect voor Tandheelkundig Centrum Zuiderburen. Het vormt onder andere een belangrijk onderdeel voor de aansluiting bij het landelijke platform: De Lieve Tandarts. Tandartspraktijken die aangesloten zijn bij dit platform, voldoen aan strenge hedendaagse eisen. Zo monitort De Lieve Tandarts dat praktijken op een goede manier met patiënten omgaan en dat ze (technisch) voldoen aan de moderne eisen. 

Specialist in angst

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de 34-jarige Rosalina in 2013 over vanuit het Spaanse Barcelona naar Nederland. Ze werkt nu al zo’n negen jaar met heel veel plezier voor het Tandheelkundig Centrum Zuiderburen in Leeuwarden. Rosalina is specialist in het begeleiden van mensen met angst. In die negen jaar heeft ze dan ook al heel wat mensen geholpen om hun angst voor de tandarts te overwinnen. “Na twee of drie afspraken komen ze vaak al niet meer met angst.” 

Angst voor de tandarts

“Angst komt zowel bij kinderen, als volwassenen nog veel voor in Nederland”, vertelt ze. “Waarschijnlijk heeft dat voor een deel nog te maken met de vroegere schooltandarts, waarbij tanden nog gevuld werden zonder verdoving en kiezen er nog zonder verdoving werden uitgetrokken. Die angst kan overslaan op de kinderen, omdat de ouders zelf niet altijd op hun gemak zijn.” 

Een heldere en duidelijke uitleg

Gelukkig zijn we op het gebied van gezondheidszorg inmiddels een stuk verder en kunnen vrijwel alle behandelingen pijnloos verholpen worden. Dat is ook iets wat Rosalina uitdraagt naar de patiënten. “Bij mensen die kampen met angst helpt het om dingen heel helder en duidelijk uit te leggen. Een angst overwinnen gaat namelijk altijd in hele kleine stapjes. Daarom leg ik per stap uit wat ik doe en ga ik mee in het tempo van de patiënt”, legt Rosalina uit. 

Bij mensen die kampen met angst helpt het om dingen heel helder en duidelijk uit te leggen.

Geen vast patroon

Normaal gesproken volgen tandartsen een vast patroon bij de behandeling, maar bij Rosalina gaat dat net even anders. “Je probeert altijd op het niveau van de patiënt te komen. Heeft iemand bijvoorbeeld twee gaatjes die gevuld moeten worden, dan kijken we samen of we die twee gaatjes in één behandeling vullen, of dat daar bijvoorbeeld twee behandelingen voor nodig zijn. Op die manier houden mensen zelf wat meer de controle.”

Uiteenlopende angsten

De angsten van mensen zijn heel uiteenlopend. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die angst hebben voor de apparatuur en de verdoving, maar ook mensen die bijvoorbeeld kampen met angst voor het geluid van de behandeling. “Dan zeg ik tegen mensen: waarom neem je geen oordopjes mee? Door naar muziek te luisteren, blokkeer je als het ware de angst. Als mensen bang zijn voor de apparatuur, dan leg ik heel duidelijk uit wat ieder apparaat doet. Ik push nooit. Het helpt de mensen ook heel erg wanneer je gaat tellen. Als ik zeg dat het boren bijvoorbeeld vijf seconden duurt, dan weten ze precies waar ze aan toe zijn. Dan stop ik daarna ook eventjes. Zo zoeken we eigenlijk voor iedere angst een passende oplossing”, legt Rosalina uit. 

Eer van je werk

Rosalina heeft daarnaast veel ervaring met angst bij kinderen. Zo heeft de tandarts in negen jaar heel wat kinderen zien opgroeien. “En het leuke is dat ze nu allemaal zeggen: Rosalina, ga je gang, ik vertrouw je”, lacht de tandarts trots. “Dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen, want het geeft aan dat je iets goed doet. De angst gaat misschien nooit helemaal weg, maar ze blijven wel komen. Dat is ook vaak het risico bij patiënten met angst, dat ze soms jaren niet komen en dan een grote en dure behandeling moeten ondergaan.” 

Vertrouwen is de basis

Vertrouwen noemt Rosalina de basis van een goede relatie tussen patiënt en tandarts. “Wanneer kinderen met angst op vroege leeftijd al kunnen wennen aan de apparatuur, de behandeling en de tandarts, dan is het op een gegeven moment normaal”, vertelt Rosalina. “Ik heb kinderen gezien die eerst op schoot zaten bij papa, maar daarna blij waren om zelf op de stoel te liggen.” Doordat de patiënten iedere keer bij Rosalina worden ingepland, zien ze ook iedere keer hetzelfde vertrouwde gezicht.

Levelen met kinderen

Rosalina geeft tot slot aan dat ze moeder is van twee kinderen, waardoor ze makkelijker weet te ‘levelen’ met de kinderen. “Geloof me, ik ben op de hoogte van de laatste nieuwtjes”, vertelt ze met een knipoog. Daar maakt ze handig gebruik van. Het vullen van een tand noemt ze bijvoorbeeld niet vullen, maar: “er een nieuw kroontje opzetten”. “Dat maakt het vullen van een tand al een stuk minder eng, toch? En wist je dat je na de tijd ook nog een cadeautje krijgt?”, lacht ze. 

Tandheelkundig Centrum Zuiderburen
Wiardaplantage 3
8939 AA Leeuwarden
info@thkcentrum.nl

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 13 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 16 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29