Heb je het idee dat je gehoor slechter wordt? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een hoortest laat afnemen.
Heb je het idee dat je gehoor slechter wordt? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een hoortest laat afnemen. Foto: Unsplash.com

Last van een afnemend gehoor? Doe een hoortest bij Hoorzorg Friesland

Gezondheid

FRANEKER - Steeds meer mensen hebben in de toekomst en zelfs nu al gehoorondersteuning nodig. Wilma van der Leest weet dat als geen ander. “Ik kom uit de generatie walkman en ik houd mijn hart vast voor al die jongeren die continu met oordopjes inlopen. Daarom wil ik zorgen voor bewustwording: ‘Wees zuinig op je gehoor!’ Zelf was ik 41, toen ik mijn eerste gehoorondersteuning kreeg.” Wilma ziet het als een acceptatieproces waar iedereen die aan gehoorverlies lijdt mee te maken krijgt. “Trots en schaamte speelt een enorme rol.”

Wilma was vrij jong, toen ze een gehoortest onderging: “Dat kwam door reacties van familie. Natuurlijk wist ik zelf ook wel dat ik allerlei handigheidjes gebruikte. Zo had ik toen nog een schoenenwinkel in Franeker en als de ondernemers graag een draaiorgel in de straat wilden, zei ik altijd: ‘niet voor mijn pand.’, want dan kon ik mijn klanten niet verstaan. Dat zei ik natuurlijk niet, maar het was een trucje om mijn gehoorprobleem te verdoezelen. Het accepteren dat je aan gehoorverlies lijdt, heeft bij mij heel lang geduurd. Ik zeg bewust gehoorverlies: je bent zéker niet doof. Ik draag gehoorondersteuning, geen gehoorapparaat.”

Bewustwording

De eerste stap is dat je je bewust bent van je gehoorprobleem. De tweede stap is om daadwerkelijk een gehoortest bij een audicien te laten uitvoeren. De derde stap is acceptatie, wat bij mij wel twee jaar heeft geduurd. In die twee jaar heb ik niet of nauwelijks mijn gehoorondersteuning ingehad. Ik had kort haar en dan dacht ik dat iedereen het zag. Pure trots en schaamte en achteraf waren het vooral mijn eigen beperkende gedachten. Omdat ik er nu veel opener over ben, zeggen mensen wel eens ‘het was me nooit opgevallen.’ Het is heel normaal dat je in de weerstand gaat en dat je ontkent dat je een probleem hebt, maar je doet jezelf tekort. Toen ik voor het eerst de hoortoestellen in had, hoorde ik ineens mijn kraag kraken toen ik mijn jas aandeed, hoorde ik de wind suizen op de fiets en de natuur om mij heen. Er ging een wereld open die lange tijd aan me voorbij was gegaan’’.

Gehoorverlies komt steeds vaker voor

Martin Dijkstra van Hoorzorg Friesland beaamt dat hij ook steeds meer jonge mensen helpt. “Gehoorverlies en ook oorsuizen komt op alle leeftijden voor en steeds vaker. De oudere generatie die nu voor gehoorondersteuning komt, had vroeger veel last van de oren of heeft in rumoerige omstandigheden gewerkt. De jongere garde kan na één concert al tonen in de oren missen of tinnitus ontwikkelen. Dat is de piep in je oren die, als je pech hebt, niet meer weggaat. Gelukkig is de regelgeving aangescherpt, dat mensen op hun werk oordoppen moeten dragen bij bepaalde geluidsniveaus. In de evenementenbranche gaan ook steeds meer stemmen op, om het geluidsniveau te verlagen. Wees zuinig op je oren. Gehoorverlies veroorzaakt door harde geluiden zal nooit beter worden, dat raak je voor altijd kwijt.”

Schaam je niet!

Moet je je dan schamen voor het dragen van oordoppen of als je lijdt aan gehoorverlies? Martin: “Nee, het kan iedereen overkomen. Je moet het zien als een bril. Tegenwoordig zetten steeds meer mensen een computerbril op om meer rust en contrast te krijgen voor je ogen. Dan kun je ook gewoon gehoorbescherming dragen om je oren meer rust te gunnen. Of gehoorondersteuning zoals Wilma het noemt. Je doet jezelf er een enorm plezier mee als je alles weer hoort.” Wilma: “Je doet jezelf zo te kort, als je voorbij gaat aan een oplossing alleen door trots en schaamte. Dus heb je last van gehoorverlies, of geeft je omgeving aan dat je niet meer goed hoort, laat dan een gehoortest uitvoeren.

Ockingahiem 14
8801 KT Franeker
Tel: 0517 744 041
email@hoorzorgfriesland.nl
www.hoorzorgfriesland.nl

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00