Afbeelding

Zorgmaatje aan Huis

Gezondheid

Zorgmaatje aan Huis is een relatief nieuwe speler op de steeds diverser wordende zorgverleningsmarkt. Sinds begin dit jaar levert de organisatie aanvullende mantelzorg aan huis die wordt verzorgd door Zorgmaatjes. Inmiddels al flink gegroeid met diverse vestigingen in Nederland. De Zorgmaatjes helpen ouderen en hulpbehoevenden in de aanvullende mantelzorg. Zo kunnen cliënten langer thuis blijven wonen en is de kwaliteit van leven hoger. 

Zorgmaatjes bieden gezelschap en vervullen een groot sociaal draagvlak. Ze helpen een handje in het huishouden of in de tuin en gaan mee naar een arts, een museum, park of bos of naar de supermarkt. Kortom, ze zijn er voor al die bezigheden die mensen met een beperking nog graag zouden willen doen, maar niet zelfstandig meer kunnen. Medische zorg en persoonlijke verzorging bieden deze zorgmaatjes niet.

Zorgondernemer Fleur Verheul is sinds deze maand actief voor het groeiende bedrijf in de provincie Friesland. Als geen ander weet ze hoe een sterk verantwoordelijkheidsgevoel op de mantelzorger kan drukken. ,,Ik was zelf vele jaren mantelzorger. Mijn beide ouders hadden het poliosyndroom. Mijn moeder was in mijn kleutertijd al afhankelijk van een rolstoel en dat betekende dat ik als vierjarige al aan het werk was als mantelzorger. Mantelzorg is mij met de paplepel ingegoten.’’ Altijd had ik het gevoel dat ik aan alle kanten tekortschoot.’’ Een balans tussen gezin, werk en de mantelzorg is vaak erg lastig. Een gevoel, dat veel mantelzorgers zullen herkennen.
Zorgmaatjes zorgen ervoor dat niet alleen de cliënten zelf worden bijgestaan, maar geven ook hun mantelzorgers wat meer lucht.

Anders dan bij veel andere welzijnsorganisaties werken bij Zorgmaatje aan huis geen vrijwilligers. Zorgmaatjes ontvangen een salaris op basis van het aantal uren dat ze worden ingezet en hebben zelf een zekere mate van vrijheid in wat ze willen doen en hoe vaak ze beschikbaar zijn. Uiteraard moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten oa een VOG kunnen overleggen.

De kosten bedragen € 27.50 per uur. Dat kunnen cliënten uit eigen budget betalen, maar meestal uit het Persoonsgebonden Budget (PGB).

Afbeelding
Internationale basisschool in gemeente Leeuwarden Educatie 30 minuten geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 14 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 20 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement gisteren
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00