Greunshiem in Leeuwarden
Greunshiem in Leeuwarden Foto: Roel Bergsma

Johan Groodijk werkt bij Greunshiem Wonen: “Het zijn open en warme mensen”

Gezondheid

LEEUWARDEN - Als je werkt in de zorg, kun je vaak écht een verschil maken in het leven van je cliënt. Je kan hen dingen meegeven waar ze wat aan hebben in hun persoonlijke omgeving, je kan ze een zetje in de rug geven of enkel een luisterend oor zijn. Andersom werkt het ook, medewerkers in de zorg krijgen veel terug van hun cliënten. Johan Goodijk werkt bij Greunshiem Wonen, een woonzorglocatie van Talant waar ouderen met een verstandelijke beperking wonen. 

Johan werkt al een hele tijd in de zorg en in 2016 begint hij als begeleider bij Greunshiem Wonen in Leeuwarden. Het Greunshiem is een woonzorgcentrum voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Talant, onderdeel van Zorggroep Alliade, heeft daar een vleugel op de tweede verdieping. Hier wonen 31 cliënten in een leeftijd van 50 jaar tot 86 jaar en die een verstandelijke beperking hebben. Johan is persoonlijk begeleider van vijf van hen en hij gaat elke dag met veel plezier naar zijn werk. “De doelgroep trekt mij wel. Het is niet alleen de begeleiding, maar ook praktische zorg. Ik kan ze helpen bij het ouder worden, kan dingen voor ze doen die hen zelf niet lukt. Dat is dankbaar werk.”

Dit leerde ik van mijn cliënten

Johan heeft een tijdje nagedacht over de vraag welke cliënt hij altijd zal herinneren, maar vindt het moeilijk om één iemand te noemen. “Eigenlijk leer ik van iedereen. En ik denk dat de maatschappij ook wat van hen kan leren. Het is bijzonder hoe ze met elkaar om gaan. Ze zien geen beperkingen bij anderen. Kleur, leeftijd, beperking, dat zegt hun niets. Ze kunnen elkaar gemakkelijk accepteren en vinden écht dat iedereen gelijk is.” Johan vindt dat de samenleving op dat gebied wel wat meer mag lijken op zijn cliënten. “Wij denken al snel; wat doet diegene raar, wat ziet die er gek uit, maar de cliënten bekijken de ander nooit door zo’n bril.”

Hij vertelt over twee cliënten die een bijzondere vriendschap hebben opgebouwd, De één heeft het syndroom van down en de andere alleen een verstandelijke beperking. “Het is prachtig hoe zij met elkaar omgaan. Ze hebben geen oog voor de beperking van de ander, ze voelen geen drempel om iemand te leren kennen en zien elkaar echt als gelijke.”

Een andere cliënt zette Johan ooit aan tot nadenken. “Hij zei tegen mij: hoe zou jij het vinden om hier te wonen? Als begeleider ben je soms geneigd om mee te gaan met de sleur. Je weet wat je moet doen, alles gaat op de automatische piloot. Maar dat is niet altijd leuk, niet voor de cliënten en ook niet voor ons, als begeleiders. Als ik naar huis ga, dan weet ik precies: over een week ga ik een weekendje weg of dan ga ik uit eten. Dat hebben zij vaak niet.” Sinds die vraag probeert Johan van elke dag iets bijzonders te maken. “Echt even tijd maken voor gezelligheid, lekker wat samen koken, een leuke activiteit organiseren. Ik denk na over de vraag: Zou ik hier willen wonen?”

Om van Greunshiem Wonen een fantastische plek te maken, waar elke cliënt een mooie en zinvolle dag kan beleven, zijn er een aantal stappen gezet. Zo is er een cliëntenraad die ideeën kan aandragen, wordt er steeds vaker gezamenlijk gekookt en worden er leuke activiteiten georganiseerd. “Als je ziet hoeveel mensen daarvan genieten, is het echt dankbaar werk.”

Afbeelding
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen gisteren
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00