Afbeelding
Foto:Luc hoogenstein, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Eikenprocessierups in Leeuwarden

Gezondheid

LEEUWARDEN - De eikenprocessierups is weer actief in de gemeente Leeuwarden. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en luchtwegen. Vermijd daarom contact zoveel mogelijk. 

De eikenprocessierupsen zijn goed te herkennen. Ze zijn grijs met een donkere band over de rug en hebben lange haren. Later in het seizoen zijn er ook nog rood/oranje stippen op de rug te zien. Ze zitten overdag meestal op de stam bij de onderste takken of aan de voet van een eik. De eikenprocessierups is nooit alleen, altijd in een groep van 15 of meer rupsen. Ze verplaatsen zich vaak in een lange rij (processie). Ook komt de eikenprocessierups alleen voor op of in de buurt van eiken. Dus niet op andere boomsoorten of struiken.

Bestrijding voordat er overlast is

We houden elk jaar de ontwikkeling van de eikenprocessierups in de gaten. Zo kunnen we op tijd de rupsen en hun nesten vinden. We laten de nesten door een gespecialiseerd bedrijf weghalen om overlast te voorkomen. Het inspecteren van de rupsen doet de gemeente zelf met vakkundige boominspecteurs.

Beheersplan eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt in de hele gemeente voor waar eiken zijn. De gemeente heeft speciaal een beheersplan voor de eikenprocessierups laten maken. In dit plan staan acties waardoor bewoners zo min mogelijk overlast van deze rupsen hebben. In komende jaren proberen we zoveel mogelijk van deze acties uit te voeren.

Samen verantwoordelijk

Ondanks alle bestrijding vooraf is het helaas niet te voorkomen dat er eikenprocessierupsen zijn. Wanneer iemand de eikenprocessierups of de nesten daarvan ziet, horen we dat graag! Dit kan gemeld worden via 14058 of onze website. Is er een nest op particulier terrein? Dan is de eigenaar aan zet om dit aan te pakken en eventueel publiek te informeren. Het is daarbij wel verstandig om een professioneel bedrijf de nesten te laten verwijderen.

!
Afbeelding
RondOm’s Vriendenboekje: Thijs van Beijeren Persoonlijke verhalen 3 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 21 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat? Column 30 sep, 15:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
NHL Stenden maakt het leuker en makkelijker om herbruikbare waterfles te vullen Educatie 30 sep, 10:00
Afbeelding
Ellen over het Volwassencollege: “Ik heb na een heel fijn schooljaar mijn droombaan als doktersassistente gekregen” Educatie 30 sep, 08:00