Afbeelding

Jouw lichaam ontgiften door middel van detox

Gezondheid

Heb jij wel eens een detox gedaan? Detoxen betekent eigenlijk ontgiften: je verwijdert de gifstoffen uit jouw lichaam. Ieder lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan deze gifstoffen als pesticiden, E-nummers, heftige metalen, alcohol of chemische dampen. Zit je eraan te denken om jouw lichaam eens even lekker van deze stoffen te ontdoen? Lees dan gauw waarom het goed is voor jouw lijf én geest en hoe je een detoxkuur doet.

Kwaaltjes

Iedereen heeft wel eens last van kwaaltjes. Als het geen vermoeidheid is, dan is het wel pijnlijke spieren en gewrichten. Ook hoofdpijn of een slechte huid zijn kwalen die vaak voorkomen. Deze pijntjes zijn niet alleen vervelend voor jouw lichaam, maar voor je hele welbevinden. Het heeft namelijk ook veel invloed op jouw humeur wanneer je je niet fit voelt. Je kunt soms zelfs moedeloos raken wanneer je alweer vermoeid opstaat. Dit kan allemaal veroorzaakt zijn door een verzuurd lichaam of de giftige stoffen.

Ieder lichaam kent verzuring, maar vooral vanaf jouw veertigste levensjaar verzuurt jouw lichaam in rap tempo. De zure afvalstoffen nemen naarmate je ouder wordt toe, en het watergehalte in jouw lichaam wordt steeds lager. Hierdoor is jouw lichaam minder veerkrachtig en de gifstoffen hopen zich sneller op. Hierdoor zie je bij mensen boven de veertig heel vaak de eerdergenoemde kwaaltjes.

Wat eet je tijdens een detox?

Het eten wat je tijdens een detoxkuur nuttigt, is vooral vloeibaar. Denk aan sapjes, smoothies en soep. Je drinkt vooral water en thee. Daarnaast verwijder je alle zure voedingsmiddelen uit jouw eetgewoonte. Je eet dus bijvoorbeeld geen brood, geen zuivel, geen tarwe, geen eieren, geen vis. Wat je wel eet, zijn groenten en fruit. Deze producten zijn namelijk basisch, dus niet zuur. Ze werken dus ook niet verzurend voor jouw lichaam. 

Daarnaast nuttig je ook veel kruiden. Kruiden zijn namelijk wondermiddelen die het lichaam goed helpen te ontgiften. Denk hierbij aan koriander, kurkuma en citroensap. Daarnaast kun je ook matchapoeder gebruiken. Matcha wordt gezien als een superfood en kan in veel bereidingen worden toegepast. Wel is de smaak een beetje bitter, maar de gezondheidsvoordelen wegen niet op tegen het bittere smaakje.

Voorbereiding vereist

Wanneer je wilt beginnen met detoxen is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Het is verstandig om een doel voor ogen te houden. Het vraagt namelijk wel wat van je, zo’n kuur. Bereid je daarom ook voor op eventuele bijwerkingen zoals hoofdpijn, darmklachten en slaapproblemen. Realiseer je dat jouw lichaam hard werkt tijdens de grote schoonmaak, waardoor het misschien iets dragelijker is. Doorzettingsvermogen is daarom van belang. Kies een periode uit waarin je waarschijnlijk weinig stress gaat ervaren, waarin weinig lichamelijke activiteit verwacht wordt en wanneer je tijd hebt voor jezelf. 

Wat ook belangrijk is, is dat je een goede planning hanteert. Bouw, voor jouw detoxkuur, eerst drie dagen jouw oude eetgewoonte af en vervolgens weer drie dagen op. Hiermee kun je de kans op hoofdpijn verkleinen, maar het is ook beter voor je lichaam wanneer je het weer aan meer voeding laat wennen.

Afbeelding
Aanbiedingsdocument Friese IJsselmeerkust aangeboden aan mienskip Samenleving 58 minuten geleden
Afbeelding
CityProms 2022 trekt 16.500 bezoekers Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe McDonald’s in Leeuwarden Zakelijk 8 uur geleden
Afbeelding
Tall Ships Races Harlingen presenteert programma Evenement 10 uur geleden
Afbeelding
‘Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt’ Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Veteranencafé belangrijk maar vooral ook gezellig Samenleving 27 jun, 18:00
Afbeelding
Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens Algemeen 27 jun, 17:00
Afbeelding
Ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed gehuldigd Natuur 27 jun, 15:00