De oude veemarkt in Leeuwarden
De oude veemarkt in Leeuwarden

Excursie naar de nieuwe veemarkt Leeuwarden

Evenement

LEEUWARDEN - Op woensdag 14 september a.s. organiseert het Fries Landbouwmuseum samen met de Veemarkt Leeuwarden een excursie naar de nieuwe veemarkt. Doel hiervan is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de veemarkt en de werkwijzen daarvan. De aanvang is  om 17:00 uur in het Fries Landbouwmuseum met een inleiding van de voorzitter Andries Kingma. Daar kan ook de expositie over veemarkten bezichtigd worden. Na soep en broodjes gaan de deelnemers op eigen gelegenheid naar de markt waar ze letterlijk de handel en wandel kunnen bekijken. Nadien is er een nazit in de kantine aldaar.

De veemarkt van Leeuwarden kent zijn oorsprong in de 15-de eeuw. Waren het eerst jaarmarkten; vanaf begin 1500 werden in het Stadboek weekmarkten bijgeschreven (zaterdags). De aanvoer van met name runderen groeide in de 17-de eeuw dusdanig, dat Leeuwarden ’s zaterdags verstopt dreigde te raken. In 1697 werd de veemarkt verplaatst naar de rand van de stad om de binnenstad te ontlasten.

De Leeuwarder markt groeide zodat er in 1874 een nieuwe markt kwam. Leeuwarden had toen een internationaal georiënteerde markt, want varkens en kalveren gingen veel naar Engeland.

In 1963 verhuisde de markt naar de westkant van de stad. In de overdekte Frieslandhal was plaats voor ruim 4.000 runderen en kalveren, 2000 schapen en 800 varkens. Na de brand in 1996 kwam er een totaal nieuwe accommodatie, met de naam WTC-expo centre.
Door de uitbraak van MKZ in 2001 dreigden de veemarkten in Nederland het loodje te leggen. De eisen rond het verzamelen van vee werden dusdanig aangescherpt, dat particuliere veemarktexploitanten het niet zagen zitten om te investeren in een markt die krimpende was.

Zo ontstond er een situatie, die uniek was in Nederland, namelijk dat de vrije veehandel de exploitatie van de veemarkt in Leeuwarden zelf ter hand nam. Een ‘achtkoppig’ bestuur verenigd  in de Stichting Veehandelcentrum Noord- Nederland (SVNN) ging samen met de veehandel investeringen doen om dwars tegen alle stromen van regels en individuele belangen in datgene te waarborgen waarvoor men stond, namelijk: ‘vrije handel op een plaats waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten.’ In 2021 werd op industrieterrein Hemrik een eigen nieuwe markthal geopend.

Programma

17:00 uur - Ontvangst met koffie
17:15 uur - Inleiding over het veemarktwezen door Andries Kingma (vz SVNN)
17:45 uur - Soep met broodjes + gelegenheid tot stellen van vragen
18:30 uur - Vertrek naar de mark op eigen gelegenheid / met eigen vervoer
19:00 uur - Start rondleiding op de markt
20:00 uur - Afronding

Kosten: 17,50 inclusief koffie, soep en broodjes

Reserveren verplicht via de ticketverkoop van het Fries Landbouwmuseum

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 21 mei de film Plus que jamais van Emily Atef Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Grote drukte bij opening Albert Heijn Camminghaburen Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Dalsheim Digi-Totaal de verkoop en reparatie specialist voor camera's & toebehoren en Apple computers Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden sluit zich aan bij actie 3FM-ochtendshow Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
A cappella concert met de titel 'Geen dag zonder Bach'. Evenement 13 mei, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30