Afbeelding
Foto: Ruth Mampuys (Ruth-less Photography)

Into The Grave mag na twee jaar weer los!

Evenement

LEEUWARDEN - Twee jaar lang kon Into The Grave, het metalfestival op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, niet doorgaan vanwege corona. Dit jaar kan dat gelukkig wel! Het festival is één van de grootste metalfestivals in Nederland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Paul van Berlo is één van de organisators van Into The Grave: “Een hoogtepunt waren de optredens van Slayer en Sabaton. Als dan 7500 man zo hard staan te springen dat de grond onder je voeten trilt, dan is dat wel heel vet.”

Paul van Berlo loopt al langer rond met het idee om een Fries metalfestival te organiseren wanneer muziekfestival Wâldrock, waar ook ruimte is voor metal, in 2009 definitief laat weten te stoppen: “Ik vond het zonde dat een dergelijk festival in Friesland zou verdwijnen. Het stoppen van Wâldrock was voor mij de aanleiding om te gaan kijken wat de mogelijkheden zijn van een metalfestival in Leeuwarden.” Het Oldehoofsterkerkhof, midden in het centrum van Leeuwarden, blijkt de perfecte locatie voor het nieuwe festival. Van Berlo: “Hoe toepasselijk is het om een metalfestival te organiseren op een eeuwenoude begraafplaats?”


Foto: Bart Lindenhovius | (Foto)grafisch vormgever

Slayer, Sabaton en Baldrs Draumar

In 2010 lukt het Van Berlo en mede-organisator Sjoerd Bootsma niet om het festival rond te krijgen. De gemeente verstrekt geen vergunning omdat er te weinig politiecapaciteit was vanwege de Sneekweek. In 2011 is het dan wel zo ver, de eerste editie van Into The Grave is een feit. In de jaren die volgen blijft Into The Grave groeien. Inmiddels zijn ze één van de grootste metalfestivals in Nederland, trekken ze per editie zo’n 15.000 bezoekers en hebben ze de grootste namen op het gebied van metalmuziek weten aan te trekken. De allermooiste hoogtepunten volgens Van Berlo, dat moeten wel de optredens van Sabaton of Slayer zijn: “In de jaren dat Sabaton erbij was waren we vaak helemaal uitverkocht.  Als dan 7500 man zo hard staan te springen dat de grond onder je voeten trilt, dan is dat wel heel vet.”

Naast de allergrootste metalbands is er op het festival ook ruimte voor Friese metalbands. Van Berlo: “De metalscene in het noorden van Nederland is best groot. We hebben jaren gehad dat er hele goede Friese bands waren, die gunnen we natuurlijk een podium. Een goed voorbeeld is Baldrs Draumar, zij maken in het Fries nummers over de geschiedenis en heldendaden van Fryslân en zijn dit jaar weer van de partij.”

Corona gooit roet in het eten

In 2020 en 2021 gaat het festival niet door vanwege de coronacrisis. Een flinke domper voor de organisatie en de fans, maar gelukkig kan het festival dit jaar weer doorgaan. Van Berlo verwacht extra drukte: “Iedereen is extra blij dat we weer los kunnen, het wordt een speciale editie, dat weet ik nu al.” Een speciale editie is het zeker, want het zal de tiende keer zijn dat Into The Grave wordt georganiseerd.

Vooralsnog ziet de toekomst van het festival er rooskleurig uit. Toekomstplannen heeft de organisatie dan ook genoeg. Van Berlo: “Ondanks dat we nu op een fantastische locatie zitten, willen we toch graag naar een grotere locatie waar onze festivalcamping kan grenzen aan het terrein. Maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 17 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 19 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen gisteren
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00