Afbeelding

Harry van W.A.S Leeuwarden roept op: “Steun juist nu de lokale ondernemer!”

Bedrijf in beeld

LEEUWARDEN - Lokale ondernemers hebben het al tijden zwaar door de opkomst van het internet. Nu het coronavirus internetaankopen nog aantrekkelijker maken worstelen veel Leeuwarder bedrijven om het hoofd boven water te houden. Harry van W.A.S Leeuwarden ziet het in zijn eigen onderneming, maar vooral ook bij zijn collega ondernemers: “In deze tijden moet je juist de lokale ondernemer steunen. Anders bestaat de kans dat de winkelstraten na de crisis  leeg blijven…"

Ondernemers in heel Nederland worstelen al jaren tegen grote online winkels. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop en het gevolg is dat veel ondernemers worstelen om hun huur en personeel te kunnen betalen. Harry weet daar alles van: “Je mag het best weten, maar mijn omzet is bijna gehalveerd. Andere ondernemers, zoals in de horeca, zien hun omzet helemaal verdampen. Deze crisis gaat echt bepalen hoe onze winkelstraten eruit gaan zien als alles voorbij is. Grote concerns redden het wel, ik red mij hopelijk ook wel, maar ik maak mij echt zorgen.”

Als ondernemer heeft hij vaak genoeg contact met andere Leeuwarder ondernemers. “Ik schrik echt van de verhalen die ik hoor. Winkels die nog geen vijftig euro omzet hebben na één dag. Betaal daar maar eens je huur en je personeel van. Je hoeft geen detailhandel te hebben gestudeerd om te weten dat je dan gewoon niet rond komt.”

Ondernemers leven vaak voor hun zaak, vooral de horeca wordt daarom hard getroffen. Harry: “Sommige ondernemers kunnen het risico spreiden, bijvoorbeeld met een partner met een baan in loondienst. Om mij heen zie ik ook mensen waarvan hun inkomsten echt alleen wordt gegenereerd door hun zaak. Zij zitten nu thuis en hebben helemaal geen inkomsten meer.”

Daarnaast moeten mensen realiseren dat de coronacrisis voor ondernemers veel langer effect gaat hebben. Harry: “De kleding- en schoenenwinkels zitten nu met een zomercollectie die amper verkoopt. Terwijl ze nu ook de herfstcollectie moet gaan inkopen. Van welk geld?” Harry roept om in contact te blijven met jouw favoriete winkels in Leeuwarden: “App ze, mail ze, bel ze. Vraag hoe je hen het beste kan helpen. We moeten er samen voor zorgen dat we het allemaal redden in deze tijd.”

Om zelf wat inkomsten te genereren heeft Harry een magazijnverkoop in het leven geroepen. Zo kunnen mensen tegen een speciale prijs witgoed kopen en daarnaast ook een lokale ondernemer steunen. Voor meer informatie over deze magazijnverkoop, ga naar www.wasleeuwarden.nl

Dat Harry een hart heeft om lokale ondernemers te steunen, blijkt wel uit een actie die hij op persoonlijke titel is gestart. Een kennis van hem, een tulpenboer, kwam in nood omdat hij zijn product niet meer kwijt kon aan klanten in het verre oosten. Hij spoorde vrienden, familie, kennissen en klanten aan een paar bossen tulpen te kopen en zo de tulpenboer uit de brand te helpen. Dat werd massaal gedaan en binnen no time waren heel veel tulpen verkocht.

Harry zelf deed er nog een schepje bovenop door zelf 150 bossen te kopen. Die brengt hij deze week langs bij een verzorgingstehuis in Leeuwarden. Zo steunt hij in deze tijd daar het personeel en de bewoners die nu in thuisisolatie zitten. 

Klik hier voor de site van W.A.S Leeuwarden

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00