Afbeelding
Foto:

Gemeente Leeuwarden actief aan de slag met circulair inkopen

Duurzaamheid

LEEUWARDEN - Gemeente Leeuwarden presenteert in de ‘Week van de Circulaire Economie’, de ‘Roadmap Circulair Inkopen’ en 10 nieuwe circulaire projecten voor 2023. Hiermee combineert Leeuwarden een langere termijnvisie met concrete acties waar nú mee aan de slag wordt gegaan.

In een circulaire economie bestaat (vrijwel) geen restafval. Omdat alle grondstoffen worden hergebruikt. Een circulaire economie staat ook wel bekend als kringloopeconomie.

De weg naar circulair inkopen

De Roadmap Circulair inkopen beschrijft de weg naar 2025, het jaar waarin Leeuwarden maximaal circulair wil inkopen. Maar wat is maximaal en wat wordt precies bedoeld met circulair inkopen? De Roadmap geeft antwoord op deze vragen en biedt medewerkers duidelijke voorbeelden en handvatten om circulariteit in de praktijk te brengen. Hierbij wordt gekeken naar: het proces (bijv. verlengen gebruik van product), materialen (natuurlijke en opnieuw te gebruiken), energie (besparen op gebruik) en financiële prikkels om circulariteit in projecten aan te moedigen.

Inspireren met 10 voorbeeldprojecten per jaar

Goed voorbeeld doet volgen. Daarom heeft gemeente Leeuwarden ook dit jaar 10 voorbeeldprojecten waar de gemeente circulariteit nadrukkelijk in meeneemt. Omdat we het als organisatie belangrijk vinden. Daarom kiezen we ieder jaar verschillende type projecten om ervaring mee op te doen. Dit jaar gaat het onder andere om:
- Duurzame bushokjes, waarbij materiaal langer gebruikt wordt en er 900m2 aan groene daken op de bushokjes wordt aangelegd.
- Een stappenplan en nieuw beleid voor duurzamere evenementen. Waarbij gelet wordt op het gebruik van duurzame energie, watergebruik en minder van afval.
- En het circulair bouwen en groen en biodivers inrichten van de nieuwe buurt Unia. Voor het complete overzicht kijkt u op: www.leeuwarden.nl/duurzaamheid/circulaire-economie/

Wethouder Gijs Jacobse: “Bij het inrichten en beheren van de openbare ruimte gebruiken we als gemeente grondstoffen, materialen en energie. Dit is nodig om onze gemeente draaiende en veilig te houden. Maar onze taak is niet alleen om onze gemeente goed te beheren, maar de hele planeet. Daarom zijn we zuinig op wat we hebben en gaan we bij onderhoud zoveel mogelijk circulaire materialen gebruiken. Hiermee garanderen we een aantrekkelijke, veilige en toekomstbestendige openbare ruimte.”

Wethouder Evert Stellingwerf: “In 2050 bestaat ‘afval’ niet meer omdat we onze grondstoffen hergebruiken. Leeuwarden is dan volledig circulair. Dit is hard nodig, want onze kinderen en kleinkinderen hebben diezelfde grondstoffen nodig. Daarom maken we als gemeentelijke organisatie de omslag en gaan we maximaal circulair inkopen. Hiermee verkleinen we de impact op onze aarde en stimuleren we marktpartijen om met duurzame oplossin­gen te komen.”

Sterke samenwerking in de circulaire regio

De kracht van Fryslân als circulaire regio komt door de sterke samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Gemeente Leeuwarden werkt ook voor de uitvoering van deze projecten nauw samen met: Provincie Fryslân, andere Friese gemeentes, Vereniging Circulair Friesland, Rijkswaterstaat Noord en Wetterskip Fryslân.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00