Afbeelding

College van B&W Leeuwarden presenteert nieuw corona-steunpakket

Algemeen

LEEUWARDEN - De meeste coronamaatregelen zijn versoepeld en we kunnen gelukkig steeds meer in de samenleving. We kijken weer naar de toekomst. Organisaties, instellingen en ondernemers hebben echter nog steeds te maken met de gevolgen van corona. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders in februari jl. opnieuw een steunpakket gepresenteerd van ruim 4 miljoen Euro. 

Onderdeel van het steunpakket zijn regelingen en maatregelen voor ondernemers, non-profit organisaties en de culturele en creatieve sector. Het gaat om regelingen voor bijvoorbeeld cultuurmakers, amateurkunst en de culturele basisinfrastructuur. Voor non-profit organisaties is de Regeling Noodfonds verlengd.

Vanaf 16 maart staan de regelingen ook uitgebreid beschreven op www.leeuwarden.nl/coronaregelingen en kan men er vanaf dat moment een beroep op doen.

Regelingen culturele- en creatieve sector

De culturele- en creatieve sector in de gemeente Leeuwarden heeft ook in 2022 nog te maken met maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom heeft het college van b. en w. besloten om het coronasteunpakket te verlengen en zijn er met ingang van half maart 2022 drie regelingen waar de culturele sector beroep op kan doen. De regelingen zijn er niet alleen om te helpen bij geleden schade, maar ook om perspectief te bieden voor het culturele programma van dit jaar. De gemeente verlengt het steunpakket Cultuur voor 2022 met een totaalbedrag van € 825.000,-.

Regeling voor cultuurmakers gericht op nieuwe projecten (50.000 euro)

Met behulp van de ‘Tijdelijke Regeling Subsidie makers culturele sector gemeente Leeuwarden 2022’ kunnen makers een project starten en zo een impuls geven aan het huidige culturele aanbod. Hierdoor blijft de kunst, ondanks de coronacrisis, in beeld en in ontwikkeling. Deze regeling richt zich op professionele culturele makers woonachtig, gevestigd en/of werkzaam in de gemeente Leeuwarden. De regeling is ook bedoeld voor makers die een subsidieaanvraag willen indienen voor coaching, scholing of een cursus om aan te sluiten bij ontwikkelingen in de cultuursector.

Regeling voor amateurkunst als hulp bij voortbestaan (250.000 euro)

De ‘Regeling subsidie Coronacompensatie voor organisaties en verenigingen op het gebied van amateurkunst 2022’ richt zich op lokale organisaties of verenigingen op het gebied van amateurkunst, zonder winstoogmerk. Deze organisaties of verenigingen kunnen een beroep doen op deze regeling wanneer ze in de periode 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022 aantoonbaar financiële schade hebben geleden als gevolg van de coronacrisis.

Regeling voor culturele organisaties die behoren tot de culturele basisinfrastructuur (250.000 euro)

De ‘Regeling subsidie coronacompensatie voor organisaties culturele basisinfrastructuur gemeente Leeuwarden 2022’ is bedoeld voor culturele organisaties, die aantoonbaar financiële schade hebben geleden als gevolg van de coronacrisis in de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022.

Naast deze regeling omvat het steunpakket cultuur ook steun voor het programma van Arcadia met een bedrag van 200.000 euro, een bijdrage aan Kunstkade van 50.000 euro en een bedrag van 25.000 euro om het literaire veld te versterken. Denk hierbij aan de ontwikkelingen op het gebied van Frysk/meertaligheid en City of Literature.

Over de drempel

Daarnaast wordt voor de gemeentelijke aanpak eenzaamheid Over de drempel € 60.000 gereserveerd. In Leeuwarden en omliggende dorpen zetten we cultuur in om eenzaamheid aan te pakken. Over de drempel is vooral gericht op samen dingen doen. Met een positieve insteek kijkt het programma naar oplossingen, in plaats van naar de problemen die met eenzaamheid gepaard gaan. Het programma is actief onder de vlag van LF2028 en is onderdeel van de Aanpak Eenzaamheid van VWS.

Tijdelijke regeling voor non-profitorganisaties: Noodfonds Corona 2022 

Non-profitorganisaties op het gebied van sport, recreatie, en sociaal maatschappelijke organisaties en instellingen kunnen per 16 maart 2022 opnieuw een beroep doen op de ‘Regeling noodfonds Corona gemeente Leeuwarden’. Deze instellingen kunnen meestal geen beroep doen op compensatiepakketten van het Rijk. Het noodfonds kan ervoor zorgen dat een groot deel van de sociale basisinfrastructuur tijdens overeind blijft.

Voor deze tijdelijke regeling is maximaal 300.000 euro en geldig tot en met 30 juni 2022. De regeling is bedoeld voor de aanpak van acute probleemsituaties; een vangnetregeling, waarbij u als instellingen eerst uw mogelijkheden bij andere regelingen moet gebruiken. De gemeente verwacht van organisaties dat zij alleen het hoognodige vragen. Er is een bedrag aan gemeenschapsgeld beschikbaar dat eerlijk verdeeld moet worden. De gemeente moet dit goed afwegen dus gaat om maatwerk per aanvraag.

Wethouder cultuur Hein Kuiken: “Kunst, cultuur en maatschappelijke organisaties zijn onmisbaar voor onze inwoners en bezoekers. De manier waarop de culturele sector is omgegaan met de beperkende maatregelen van de afgelopen twee jaar en de veerkracht en flexibiliteit die de sector heeft laten zien en de urgentie om kunst te blijven maken, vind ik bewonderenswaardig. Het blijft, ook al zijn de maatregelen op dit moment grotendeels opgeheven, belangrijk de sector financieel te ondersteunen, zodat we werkgelegenheid en opdrachten kunnen blijven creëren en de sector zichtbaar kan blijven”.

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 9 minuten geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 9 minuten geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 19 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 21 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen gisteren