Afbeelding
Foto: www.nk-tegelwippen.nl

Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen

Cultuur

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden doet dit jaar opnieuw mee met de landelijke campagne NK Tegelwippen. Vorig jaar vervingen inwoners, bedrijven en de gemeente zelf in totaal 68202 tegels. Veel meer dan de 27631 tegels in 2021. Dit jaar gaat de gemeente voor een plek in de top 5 van het landelijke klassement. Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot 31 oktober 2024.

Iedereen kan meedoen met het NK Tegelwippen. Bijvoorbeeld door tegels door groen te vervangen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin, het schoolplein, op het bedrijventerrein of door met buren een Steenbreekactie in de buurt te organiseren.

De tegels meldt u aan bij de landelijke Tegelteller via nk-tegelwippen.nl/meedoen. Zo houdt de landelijke organisatie bij hoeveel tegels er per gemeente vervangen worden. Zowel tegels, andere soorten bestrating en grind tellen mee. Deelnemers maken kans op leuke prijzen. Iedere maand kiest het NK Tegelwippen namelijk een ‘Wipper van de Maand’. De gemeente Leeuwarden doet met eigen groenprojecten mee met het NK Tegelwippen.

Tegeltaxi, Blauwdruk Steenbreek en subsidies

Om iedereen een handje te helpen zet de gemeente ook dit jaar de Tegeltaxi in. Vorig jaar maakten 121 mensen gebruik van de gratis tegelophaalservice. Voorwaarde is dat de tegels vervangen worden door planten. Meer info over de taxi en ophaaldata is te vinden op www.groenleeftinleeuwarden.nl/tegeltaxi.

Iedereen kan meedoen met het NK Tegelwippen

Op www.groenleeftinleeuwarden.nl vindt u tips over het vergroenen en diervriendelijker maken van uw tuin en de Blauwdruk Steenbreek waarmee u samen met uw buren uw buurt vergroend.

Op www.leeuwarden.nl staan de verschillende subsidies voor meer groen in de tuin en slim omgaan met water. Denk aan de korting voor de aanschaf van een regenton en een bijdrage voor de aanleg van een groen dak. Ook is er subsidie voor het vergroenen van de tuin. Deze subsidie kunt u alleen of met uw buren aanvragen. Scholen en bedrijven in de gemeente Leeuwarden kunnen ook gebruik maken van deze subsidies.

Hergebruik van tegels

De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, zoeken nog een circulaire bestemming. Bijvoorbeeld voor een stapelmuurtje, verhoogde border, bankje of een rotstuintje. Heeft u belangstelling voor deze tegels? Laat het dan weten via nktegelwippen@leeuwarden.nl.

Over het NK Tegelwippen

Bij het NK Tegelwippen draait de strijd om welke gemeente, samen met inwoners en bedrijven, de meeste tegels kan vervangen voor planten. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.

Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00