Met het verwijderen van zoveel mogelijk tegels en deze te vervangen door gras of planten, win je zoveel mogelijk punten. Voor je gemeente, het milieu en de biodiversiteit.
Met het verwijderen van zoveel mogelijk tegels en deze te vervangen door gras of planten, win je zoveel mogelijk punten. Voor je gemeente, het milieu en de biodiversiteit. Foto: Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden en Groningen gaan strijd om NK Tegelwippen aan

Politiek

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden en de gemeente Groningen gaan vanaf dinsdag 30 maart de strijd aan in het NK Tegelwippen. Het duel tussen beide gemeenten duurt de hele zomer en eindigt op 30 september.

Bij het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen draait de strijd om welke gemeente samen met de inwoners de meeste tegels kan vervangen voor planten. De gemeente Leeuwarden schrijft: “Met het NK Tegelwippen maken we onze gemeente samen een stukje groener Iedere gemeente gaat op zijn eigen manier aan de slag van 30 maart tot 30 september. Hierbij worden diverse acties georganiseerd waarbij tegels vervangen worden door planten. Hierover volgt binnenkort meer informatie.”

Inwoners kunnen ook steentje/tegel bijdragen

Vanaf 30 maart kan iedere inwoner het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van de nieuwe gewipte (gevel)tuin aanmelden via de website van het NK tegelwippen: https://nk-tegelwippen.nl/ De gemeente die uiteindelijk (naar verhouding) de meeste tegels gewipt heeft en vervangen heeft voor groen, wint.

Ook is er subsidie voor vergroening van tuinen

Naast deelname aan het NK Tegelwippen is er ook subsidie te krijgen voor het vergroenen van de tuin door (deels) tegels of grind eruit te halen en deze te vervangen door gras en/of planten. Dit geldt zowel voor bedrijven, verenigingen als inwoners. Meer informatie over de subsidie is te vinden op: https://www.leeuwarden.nl/nl/subsidie-vergroening-tuinen-wanden

Meer over het NK Tegelwippen:

Het NK Tegelwippen is een landelijk initiatief waarbij diverse rivaliserende gemeenten met elkaar de strijd aangaan om te vergroenen. Doel is het vergroenen en klimaatbestendiger maken van tuinen, samen met inwoners. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties.

Die organisaties zijn Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling), Ons Water, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, NL Greenlabel en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 5 minuten geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 8 mei, 08:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33