Afbeelding
Foto: Karima Amman

Gemeente Leeuwarden gaat voor een groene toekomst

Samenleving

LEEUWARDEN - Wateroverlast na een flinke regenbui en extreme hitte in de zomer. Ook Leeuwarden ervaart deze problemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering. Gelukkig kunnen ze op een hele simpele manier aangepakt worden; minder steen en meer groen. Met Operatie Steenbreek en het NK Tegelwippen slaan inwoners en gemeente Leeuwarden de handen ineen.

Diderick Niehof is trekker op het gebied van klimaatadaptatie Het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering). voor de gemeente Leeuwarden. Hij denkt vooral op inhoudelijk gebied mee met de gemeente en zoekt naar oplossingen voor de duurzaamheidsvraagstukken: “Ik houd mij bezig met klimaatadaptatie in het duurzaamheidsprogramma van de gemeente zijn nog twee andere pijlers energietransitie en circulariteit. Vergroening is een gevolg van klimaatadaptatie en één van de oplossingen voor wateroverlast en extreme hitte in de stad.”

Die problemen worden veroorzaakt door klimaatverandering: “Buien worden steeds heftiger en uit berekeningen blijkt dat onze straten en de riolering daarop niet berekend is. Veel inwoner van Leeuwarden heeft weleens gezien hoe bij een hevige regenbui de straat blank komt te staan, of dat zelfs de riolering overbelast wordt.” Volgens Diderick eist extreme hitte ook vaker haar tol: Vooral voor ouderen en zieke mensen is hitte gevaarlijk, het kan zelfs dodelijk zijn.” Gelukkig zijn extreme hitte en wateroverlast op een simpele manier te bestrijden. Door meer groen te planten en minder tegels te plaatsen sla je twee vliegen in één klap: “Tegels houden veel warmte vast, dus door minder tegels in de straat kan warmte sneller ontsnappen. Daarnaast blijft water op tegels liggen, terwijl het in aarde snel kan wegtrekken en kan worden afgevoerd of opgeslagen. Daarmee voorkom je wateroverlast.”

Het enige probleem is dat lang niet alle tegels op gemeentegrond ligt en dat ook inwoners hun steentje moeten bijdragen. Daarom begint gemeente Leeuwarden in 2018 met Operatie Steenbreek. Bonny Veenstra leidt vanaf 2019 dit project vanuit de gemeente: “Operatie Steenbreek is een nationaal initiatief om burgers te motiveren hun tegels in te ruilen voor groen. Elke deelnemer mag zelf bepalen hoe zij vorm geven aan dit project.”

Gemeente Leeuwarden motiveert wijken om hun eigen Steenbreekacties te organiseren: “Elk jaar zijn er vijf wijken in de gemeente die een speciale actie organiseren. Dat wordt vaak gedaan door een groepje enthousiaste wijkgenoten met groene vingers. Het idee is dat iedereen die een tegel inlevert, daar een plantje voor terugkrijgt, maar zo’n actie is veel meer dan alleen die handeling. Vaak is het een hele happening, met activiteiten voor de kinderen, gezellig samen wat eten en drinken en lekker bezig in het groen.” Dankzij Operatie Steenbreek zijn er al zeker duizend tegels ingeruild voor groen in Leeuwarden en nu gaat Leeuwarden nog een uitdaging aan. De gemeente is namelijk uitgedaagd door de gemeente Groningen voor het NK Tegelwippen. Vanaf 30 maart tot 30 september strijden Groningen en Leeuwarden tegen elkaar in een derby wie de meeste tegels per inwoner kan wegwippen en kan inruilen voor groen. Leeuwarden staat nu nog voor, maar dat kan altijd snel veranderen als de Groningers opeens veel actiever aan de slag gaan. Dat laten wij Friezen toch niet gebeuren.

Niek van de Ven loopt momenteel stage bij de gemeente en houdt zich volop bezig met het NK Tegelwippen: “We doen dit om de inwoners te motiveren nog meer ruimte te maken voor groen. We zijn de uitdaging van Groningen aangegaan, omdat er toch altijd wat rivaliteit is tussen Leeuwarden en Groningen en we willen graag laten zien dat Leeuwarden óók op dit vlak gewoon veel beter is.”

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 1 uur geleden
Overzichtsbeeld van locatie Barrahus fase 2.
Persbericht: Barrahûs fase 2 gaat in de verkoop Wonen 4 uur geleden
Feike Lousma tijdens een presentatie over het gehoor.
Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor Zakelijk nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur gisteren
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 mei, 15:00
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 8 mei, 12:00