Het EK Dog Dance in Bergum begint op 30 september.
Het EK Dog Dance in Bergum begint op 30 september.

Spektakel gegarandeerd bij het EK Dog Dance in Bergum: “Het is absoluut topsport”

Sport

BERGUM - Honden een truc leren vergt al het nodige geduld en liefde, wat dacht je van honden die dansen en trucjes uitvoeren op muziek. Op 30 september, 1 en 2 oktober wordt het ‘European Championship Heelwork to Music & Freestyle’, oftewel het EK Dog Dance in Bergum gehouden. Vanuit heel Europa (en omstreken) komen de beste honden met hun baasjes om hun kunsten te vertonen in de ring van Bergum. Een grote happening, aldus Grietje Wagenaar, betrokken bij de organisatie van het evenement. Grietje vertelt ons alles over het evenement.

In 2013 werd het EK Dog Dance ook al eens in Bergum gehouden. “Dat was al heel bijzonder. Honden vanuit heel de wereld die in een ring van 20 bij 20 hun kunsten vertonen. Heel het dorp was destijds betrokken bij het evenement. Dat hopen we ook nu weer te realiseren”, licht Grietje enthousiast toe. Op 30 september begint het spektakel in Bergum. Allereerst vindt de Heelwork to music competitie plaats, dat is te vergelijken met dressuur. Op zaterdag 1 oktober is vervolgens de Freestyle competitie. “In deze klas is alles geoorloofd en zien we gecompliceerde trucs en afstandswerk. In beide categorieën wordt de show gemaakt op muziek. Op 2 oktober zijn dan de finales en strijden de 10 beste Heelwork routines en de 10 beste Freestyle routines om de titel: Europees Kampioen.”


Het EK Dog Dance in Bergum begint op 30 september. 

Een diepe band met je hond

Grietje beoefent de sport zelf ook al jarenlang en is samen met hond Floris maar liefst negen keer Nederlands Kampioen geworden. Ze weet dus wat het is om een choreografie voor te bereiden en hoeveel liefde en tijd de deelnemers in de honden steken. “Het is echt bijzonder hoe diep de band met je hond kan zijn. Het gevoel dat je het samen doet en afhankelijk van elkaar bent. Wanneer het lukt om samen met je hond iets neer te zetten tijdens een wedstrijd, dan geeft dat echt geluksmomenten.”  

Foto: Mellow Merit

Dog Dance is een lifestyle 

De deelnemers kunnen wel een jaar tot twee jaar bezig zijn om een choreografie voor te bereiden. Grietje legt uit: “Het is echt een lifestyle. Je bent er dagelijks mee bezig. Dat vergt discipline en training. Je moet heel veel geduld hebben met de honden en elkaar kunnen vertrouwen. Om dat in een act van drie tot vier minuten te laten zien en onder druk te presteren, maakt het echt tot een topsport.” 

Topsport

Een choreografie gaat veel verder dan alleen een dansje en trucjes leren aan de hond. “Het is bijvoorbeeld steeds belangrijker geworden om een verhaal te vertellen. Daar moet je creatief in zijn en bijvoorbeeld de juiste muziek bij vinden, een bijpassend kostuum en de bijbehorende attributen. Je moet echt iets vinden wat bij je hond past”, legt Grietje uit. De jury let zowel op de technische- als artistieke uitvoering. Hoe vloeiend is het, gaat alles op de maat van de muziek en reageert de hond op het eerste signaal. Ook de moeilijkheidsgraad wordt beoordeeld. Daarnaast wordt op artistiek vlak gelet op de animatie en interactie tussen hond en baasje, de choreografie, muzikale interpretatie en of het kostuum bijpassend is. Er wordt gekeken of de routine aantrekkelijk is voor het publiek. Dat maakt dat iedere act uniek is, oftewel komt dat zien! Het evenement is open voor betalend publiek.

!
Afbeelding
Flat deels ontruimd na gaslucht in Leeuwarden Politie 19 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerkshow Vuurwerk Boulevard op 9 december begint uur eerder Zakelijk 5 dec, 15:07
Afbeelding
Brandweer blust brand met boot in Warten Politie 5 dec, 13:04
Afbeelding
Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet... Column 5 dec, 12:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: In- en ontspannen Column 5 dec, 12:00
Afbeelding
Drie auto’s betrokken bij kettingbotsing in Leeuwarden Politie 5 dec, 09:11
Afbeelding
5 december is er weer een NL-Alert testbericht Algemeen 4 dec, 12:00
Afbeelding
Ale en Bonne uit Friesland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 3 dec, 18:00