Afbeelding

Concert Vocaal Ensemble Leeuwarden in de Agneskerk

Cultuur

LEEUWARDEN - Na een heel mooi nieuw begin in maart jl. geeft het Vocaal Ensemble Leeuwarden op 26 november a.s. om 20.00 uur in de Agneskerk in Goutum (Buorren 23) voor de tweede keer na de coronaperiode een concert. In maart was de toegang gratis en dat is ons goed bevallen. Daarom nu weer: gratis toegang! Wel is er bij de uitgang een collecte voor een vrijwillige bijdrage.

De schoonheid van de liefde en de schoonheid van de natuur zijn door de eeuwen heen vaak bezongen. Maar wat als de liefde niet leidt tot levensvreugde?

Rondom de thema’s Lânskip, Leafde en Libbensfreugde heeft het Vocaal Ensemble Leeuwarden een interessant concert samengesteld met liederen in het Frans, in het Italiaans en in het Fries.

Friestalige teksten over de liefde zijn door Jaques Vredeman (1563 – 1621) op muziek gezet. Het zijn teksten die we nu plat en schunnig vinden. Ook Orlando di Lasso en Pierre Certon schreven chansons met weinig verheffende teksten. Hierin gaan levensvreugde en liefde samen. Echter in het madrigaal O Prima Vera beschrijft Giaches de Wert (1535 -1596) een onbereikbare verheven liefde. De lente breekt aan maar die kan zijn gestorven geliefde niet meer meemaken.

Als de lente aanbreekt in de ‘Jiergong’ van Frank van Nimwegen (1961) spat de levensvreugde er juist van af. Frank van Nimwegen verzamelde Friese poëzie over jaargetijden, waarin de sfeer van het landschap ook in de muziek weerklinkt.

Obe Postma, de bekende Friese dichter van de 20e eeuw, was gefascineerd door het Fryske Lânskip en het plattelandsleven van Friesland. Drie van zijn werken zijn op muziek gezet door Peter Visser (1939), die als eregast op het concert aanwezig zal zijn.
Het koor wordt begeleid door Jan van Liere – piano en Annemarie van der Reijden – dwarsfluit en staat onder leiding van dirigent David van Roijen.

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Het team van Albert Heijn Camminghaburen
Albert Heijn Camminghaburen wordt vernieuwd Verhalen uit de buurt 21 apr, 09:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00