Afbeelding

Concert Vocaal Ensemble Leeuwarden in de Agneskerk

Cultuur

LEEUWARDEN - Na een heel mooi nieuw begin in maart jl. geeft het Vocaal Ensemble Leeuwarden op 26 november a.s. om 20.00 uur in de Agneskerk in Goutum (Buorren 23) voor de tweede keer na de coronaperiode een concert. In maart was de toegang gratis en dat is ons goed bevallen. Daarom nu weer: gratis toegang! Wel is er bij de uitgang een collecte voor een vrijwillige bijdrage.

De schoonheid van de liefde en de schoonheid van de natuur zijn door de eeuwen heen vaak bezongen. Maar wat als de liefde niet leidt tot levensvreugde?

Rondom de thema’s Lânskip, Leafde en Libbensfreugde heeft het Vocaal Ensemble Leeuwarden een interessant concert samengesteld met liederen in het Frans, in het Italiaans en in het Fries.

Friestalige teksten over de liefde zijn door Jaques Vredeman (1563 – 1621) op muziek gezet. Het zijn teksten die we nu plat en schunnig vinden. Ook Orlando di Lasso en Pierre Certon schreven chansons met weinig verheffende teksten. Hierin gaan levensvreugde en liefde samen. Echter in het madrigaal O Prima Vera beschrijft Giaches de Wert (1535 -1596) een onbereikbare verheven liefde. De lente breekt aan maar die kan zijn gestorven geliefde niet meer meemaken.

Als de lente aanbreekt in de ‘Jiergong’ van Frank van Nimwegen (1961) spat de levensvreugde er juist van af. Frank van Nimwegen verzamelde Friese poëzie over jaargetijden, waarin de sfeer van het landschap ook in de muziek weerklinkt.

Obe Postma, de bekende Friese dichter van de 20e eeuw, was gefascineerd door het Fryske Lânskip en het plattelandsleven van Friesland. Drie van zijn werken zijn op muziek gezet door Peter Visser (1939), die als eregast op het concert aanwezig zal zijn.
Het koor wordt begeleid door Jan van Liere – piano en Annemarie van der Reijden – dwarsfluit en staat onder leiding van dirigent David van Roijen.

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 1 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergadert in Holwert Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Twee auto's botsen op kruispunt in Leeuwarden Algemeen 30 jan, 12:28
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:42
Afbeelding
Zweefvliegclub overhandigd bidboek aan gedeputeerde voor luchtvaart Algemeen 30 jan, 09:05
Afbeelding
TRANSFER: Navarone Foor per direct naar SC Cambuur Sport 28 jan, 20:14
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00