Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Asielzoekers nog welkom?

Column

Geen nieuws- of actualiteitenprogramma die het niet heeft benoemd. De opvang van asielzoekers laat te wensen over. Ook hierin is weer duidelijk te zien dat de overheid haar zaakjes niet op orde heeft. Als je asielzoekers toelaat dan moet je er zorg voor dragen dat je van A tot Z alles goed hebt georganiseerd en het zowel voor de echte vluchtelingen als voor de gehele Nederlandse gemeenschap acceptabel maakt.

Buiten het feit dat er natuurlijk een hoop veiligelanders en economische vluchtelingen tussen zitten, is het van belang om de echte vluchtelingen zo goed en snel mogelijk te helpen. Dit door aan de voorkant een snelle en juiste beslissing maken. Zorg er voor dat de mensen die mogen blijven direct doorgeplaatst kunnen worden naar een woning en dat het hun mogelijk wordt gemaakt om te gaan werken. Werk is er in overvloed en we kunnen wel wat handjes gebruiken. Hierdoor kunnen ze integreren en deel uitmaken van onze samenleving.

Als statushouder moet je dus niet blijven hangen in de opvang en als je weer terug moet naar je land van herkomst, moet de overheid er ook voor zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt. Dus een stevig beleid naar landen die hun onderdanen niet terug willen is wenselijk. Helaas gebeurt dit niet en beginnen hier de problemen. Er is geen doorstroming. Er zijn geen woningen voor statushouders en veiligelanders blijven hangen in Nederland. Zolang je de doorstroming niet verbetert, moet je eigenlijk geen mensen meer toelaten. 

Laten we tenslotte ook de verdeling van de asielzoekers eerlijker aanpakken. De landelijke gebieden vangen veel meer asielzoekers op dan de Randstad. Die hebben wel wat tijdelijke opvang, maar de permanente azc’s zitten echt in het noorden en het oosten. Dus vanuit de Randstad wordt bepaald dat we moeten opvangen, maar zelf wil ze niet grootschalig opvangen.

Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 7 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17