Afbeelding
Foto: Melissa Wijnja

Column Melissa: Happy Pride, maar niet heus!

Column

Hoewel juni internationaal in het teken staat van de acceptatie van LHBT’ers, wordt het in Nederland juist vaak in augustus gevierd. Waarschijnlijk omdat de beroemde Canal Pride in Amsterdam wordt gevierd in deze maand. In juni en augustus ben ik mij altijd een beetje extra bewust van het feit dat ik tot een ‘minderheid’ behoor, maar ook trots dat ik mij bij een gemeenschap mag aansluiten die zo divers, kleurrijk en uniek is als de LHBTQ+ gemeenschap. 

Dit jaar waren juni augustus, de ‘pride-maanden’ echter loodzwaar. Waar normaal deze tijd in het teken staat van acceptatie, feest en protest voor gelijke rechten wereldwijd, leken nu de misstanden en vreselijke gebeurtenissen elkaar op te volgen. De starre houding van UEFA over regenboogvlaggen in en op het stadion, de doodgeslagen Samuel Luiz uit Spanje, de aanval in Georgië op Pride organisators en internationale pers, de bizarre anti-homowetgeving in EU landen Polen en Hongarije, het in elkaar geslagen meisje Frederique uit Amstelveen. Moet ik nog even doorgaan?

Het maakt me moedeloos en woedend. Elke keer als ik denk dat we de goede kant op gaan, blijken we juist een grote stap terug te zetten. Je krijgt als LHBT’er vaak te horen hoe goed we het wel niet hebben hier, maar ik kan met mijn vriendin niet op vakantie naar landen die nog geen dag rijden hiervandaan zijn. Zelfs in mijn eigen stad voel ik mij niet altijd veilig. Ik wil niet de volgende Samuel of Frederique zijn. 

Het is moeilijk om aan ‘buitenstaanders’ uit te leggen hoe onveilig ik mij soms voel op straat. Dat er zelden momenten zijn waarbij ik niet nadenk over het vastpakken van de hand van mijn vriendin, dat ik eerst om mij heen moet kijken voor ik haar een afscheidsknuffel durf te geven op het station. Als LHBT’er ben je altijd op je hoede of je het nu wilt of niet. Met mijn vriendin op pad, of het nu in eigen stad is of heel ver weg, is een risico nemen om bekeken, bespot, uitgescholden, in elkaar geslagen of vermoord te worden. Ik snap heel goed dat het lastig is om je deze realiteit voor te stellen. Als je hetero bent denk je waarschijnlijk zelden na over hand-in-hand lopen of samen op een terras zitten. Wees je eens bewust van dat privilege. Er zijn veel landen waar het veel slechter gesteld is met LHBT-rechten, maar laten we niet doen alsof we hier heilig zijn. Het ontkennen van het probleem levert niets op, net zoals het niets oplevert om anti-homogeweld in de schoenen van bepaalde bevolkingsgroepen te schuiven. De gemeenschap en onze rechten zijn geen knuppel om iemand anders mee te slaan. Neem je eigen verantwoordelijk en kijk eens in je eigen leven: op wat voor manier draag jij bij aan het (on)veilige klimaat voor LHBT’ers in Nederland?

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Jeugdcircus Saranti presenteert nieuwste show Cirko Festo Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Gouden Buur Award 2023: Winnares Sita uit Leeuwarden (Friesland) Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur verliest van effectief Jong FC Utrecht Sport 8 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
The bagstore.nl nieuwe hoofdsponsor LKV Pallas'08 Sport 22 sep., 08:00
Afbeelding
Vrijwilligersfestival in De Harmonie Algemeen 21 sep., 16:06
Afbeelding
45 verenigingen in Leeuwarden vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00