Afbeelding
Foto: Melissa Wijnja

Column Melissa: Happy Pride, maar niet heus!

Column

Hoewel juni internationaal in het teken staat van de acceptatie van LHBT’ers, wordt het in Nederland juist vaak in augustus gevierd. Waarschijnlijk omdat de beroemde Canal Pride in Amsterdam wordt gevierd in deze maand. In juni en augustus ben ik mij altijd een beetje extra bewust van het feit dat ik tot een ‘minderheid’ behoor, maar ook trots dat ik mij bij een gemeenschap mag aansluiten die zo divers, kleurrijk en uniek is als de LHBTQ+ gemeenschap. 

Dit jaar waren juni augustus, de ‘pride-maanden’ echter loodzwaar. Waar normaal deze tijd in het teken staat van acceptatie, feest en protest voor gelijke rechten wereldwijd, leken nu de misstanden en vreselijke gebeurtenissen elkaar op te volgen. De starre houding van UEFA over regenboogvlaggen in en op het stadion, de doodgeslagen Samuel Luiz uit Spanje, de aanval in Georgië op Pride organisators en internationale pers, de bizarre anti-homowetgeving in EU landen Polen en Hongarije, het in elkaar geslagen meisje Frederique uit Amstelveen. Moet ik nog even doorgaan?

Het maakt me moedeloos en woedend. Elke keer als ik denk dat we de goede kant op gaan, blijken we juist een grote stap terug te zetten. Je krijgt als LHBT’er vaak te horen hoe goed we het wel niet hebben hier, maar ik kan met mijn vriendin niet op vakantie naar landen die nog geen dag rijden hiervandaan zijn. Zelfs in mijn eigen stad voel ik mij niet altijd veilig. Ik wil niet de volgende Samuel of Frederique zijn. 

Het is moeilijk om aan ‘buitenstaanders’ uit te leggen hoe onveilig ik mij soms voel op straat. Dat er zelden momenten zijn waarbij ik niet nadenk over het vastpakken van de hand van mijn vriendin, dat ik eerst om mij heen moet kijken voor ik haar een afscheidsknuffel durf te geven op het station. Als LHBT’er ben je altijd op je hoede of je het nu wilt of niet. Met mijn vriendin op pad, of het nu in eigen stad is of heel ver weg, is een risico nemen om bekeken, bespot, uitgescholden, in elkaar geslagen of vermoord te worden. Ik snap heel goed dat het lastig is om je deze realiteit voor te stellen. Als je hetero bent denk je waarschijnlijk zelden na over hand-in-hand lopen of samen op een terras zitten. Wees je eens bewust van dat privilege. Er zijn veel landen waar het veel slechter gesteld is met LHBT-rechten, maar laten we niet doen alsof we hier heilig zijn. Het ontkennen van het probleem levert niets op, net zoals het niets oplevert om anti-homogeweld in de schoenen van bepaalde bevolkingsgroepen te schuiven. De gemeenschap en onze rechten zijn geen knuppel om iemand anders mee te slaan. Neem je eigen verantwoordelijk en kijk eens in je eigen leven: op wat voor manier draag jij bij aan het (on)veilige klimaat voor LHBT’ers in Nederland?

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 6 minuten geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 18 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00