Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken. Foto: Eigen foto

Column Melissa: F(u)KK, iedereen is hier naakt!

Column

Veel mensen hadden ons gewaarschuwd toen we onze vakantie naar Rügen aankondigden: “Kijk uit hoor, want in voormalig Oost-Duitsland houden ze van naakt zonnen en zijn er veel naaktstranden, de zogenaamde FKK-stranden.” Wij haalden onze schouders op, dat zou toch wel meevallen? Voor onze generatie is naaktrecreatie iets uit het verleden en zelfs een beetje taboe, hoewel topless zonnen nu wel steeds vaker gebeurt op stranden waar het rustig is. Hoe dat komt? Geen idee! Misschien heeft het te maken met het huidige schoonheidsideaal waar veel mensen niet aan voldoen, of het feit dat je zomaar in je nakie op het mobieltje van een 14-jarige puber terecht kan komen, of erger...

Met goede hoop én onze bikini’s in de reistas vertrokken we dus naar Rügen. Nadat we onze gloednieuwe tent hadden opgezet liepen we even naar het strand naast de camping. Het duurde niet lang voor we de eerst naakte mensen hadden gespot. Gek genoeg schrokken we er niet zo van. Ik vind dat iedereen zelf lekker mag bepalen wat hij draagt of juist niet draagt op het strand. Bovendien was het strand rustig en afgeschermd én je merkte aan alles dat de mensen hier veel meer gewend zijn aan naakte lichamen. De schok kwam eigenlijk pas toen we onze tanden gingen poetsen. De wastafels bevonden zich, net als bij veel andere campings, in dezelfde ruimte als de douches en hoewel de spiegels een beetje beslagen waren spotte ik het gelijk: naakte vrouwen, of eigenlijk vooral, geen afgesloten doucheruimtes maar glazen deuren. 

Hoe moet dit nou? Een nieuwe camping boeken, in de bikini douchen of toch een handdoek over de glazen deur hangen? We wisten het echt even niet. Tot ik uiteindelijk maar besloot; ik doe het gewoon! Ik trek mijn kleren uit en ga naakt douchen, net zoals thuis en bij de sportclub. En weet je, het was zo bevrijdend! Voor het eerst schaamde ik mij niet voor mijn lichaam en zag ik dat elk lichaam eigenlijk supermooi is. Ik bedacht mij ook, tijdens het douchen, hoe goed het is dat kinderen en pubers zoveel verschillende lichamen kunnen zien en op die manier leren dat elk lichaam anders is. Dat niet alleen jijzelf niet lijkt op het schoonheidsideaal, maar dat we daar allemaal van afwijken. Misschien komt de preutsheid van mijn generatie juist wel (een beetje) voort uit het feit dat we allemaal niet meer topless of helemaal naakt durven te zonnen. Een groot deel van de naakte lichamen die we zien, zien we op sociale media, en die zijn niet representatief. 

Ik had nooit gedacht dat een FKK-strand zo therapeutisch zou kunnen zijn, want voor ik het wist lagen ook wij topless op onze badhanddoek (helemaal naakt ging nog even wat te ver). Wat een ontdekking!

Afbeelding
Persbericht: Leeuwarden wint titel 'Bodemdierenstad van het Jaar' Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
De Slachte-trein van Arriva brengt de Slachtemarathon 2024 in beweging Algemeen 1 dec., 18:00
Afbeelding
Geldmaat opent Geldmaatwinkel in Leeuwarden Financieel 1 dec., 15:00