Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Stagiairs kunnen geen fouten maken

Column

Stages zijn een superbelangrijk onderdeel van ons onderwijs. Niet alleen kan je als student tijdens een stage snuffelen aan je werkveld en ontdekken wat écht bij je past, je leert ook nog eens veel op professioneel én persoonlijk vlak. Bovendien krijgen studenten die wat minder scoren op toetsen en theorie de kans om te laten zien wat ze in de praktijk kunnen. 

Ik vond mijn eerste stage heel spannend. Hoewel ik al twee jaar journalistiek studeerde had ik eigenlijk geen idee of ik het wel écht kon. Stukjes schrijven voor een website van de school is natuurlijk één ding, schrijven voor een echt bedrijf, dat is heel iets anders. Gelukkig had ik een fantastische stage bij BEAM, de jeugdtak van de Evangelische Omroep. Er was een goede balans tussen ‘leren’, ‘verantwoordelijkheid en zelfstandigheid’ en de sfeer op de redactie was uitstekend. Nu ik zelf stagiairs opleidt, probeer ik mij te laten inspireren door mijn eigen ervaringen. Ik vind dat elke student een plek verdient waar ze optimaal tot hun recht komen, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar fouten gemaakt kunnen worden. Want daar gaat het nog weleens fout bij andere stageadressen. Stagiairs krijgen te vroeg een te grote verantwoordelijkheid en draaien vaak al binnen een paar weken mee als volwaardige medewerkers. Hoewel dit voor sommige studenten juist heel motiverend kan zijn, varen niet alle stagiairs goed bij deze aanpak. Hoge werkdruk en het gevoel geen fouten te mogen maken is praktisch het recept voor een burn-out. Wanneer gaan bedrijven eens begrijpen dat een stagiair een leerling is en geen goedkope arbeidskracht?

Het enige waar ik mij nog meer aan stoor, is het feit dat er ook nog wordt neergekeken op stagiairs. Niet alleen door bedrijven zelf, maar ook door de buitenwereld. Zo heb ik weleens mee gemaakt dat mensen niet geïnterviewd wilden worden door een stagiair. Iets wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind. Daarnaast krijgen stagiairs ook heel vaak de schuld. Kijk maar eens op sociale media. Als de NOS of RTL per ongeluk een foutje in de tekst hebben gezet, dan zijn er gelijk tien reageerders die de stagiair de schuld geven. Spoiler alert; alle redacteuren, hoe ervaren dan ook, maken wel eens een foutje. Om daar de stagiair de schuld van te geven is kwalijk en houdt een hand boven het hoofd van ervaren journalisten die, in tegenstelling tot stagiair, wel een aardig loon ontvangen en een hele hoop ervaring hebben. 

Stagiairs kunnen geen fouten maken, in de zin van dat zij nooit verantwoordelijk gehouden mogen worden voor de foutjes die zij maken tijdens hun stage. Ze zijn geen gratis of goedkope werknemers, maar leerlingen die je als stagebegeleider begeleidt en op weg helpt. Het is mooi als je er wat voor terugkrijgt, maar uiteindelijk ben jij er voor hen, niet andersom. 

Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Swingin' Christmas: jazz & chansons centraal in kerstvoorstelling The Legends Algemeen 4 dec., 12:00
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 4 dec., 09:30
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Kerstconcert 'Ljocht' in Grote Kerk Drachten Cultuur 3 dec., 08:00
Afbeelding
Disco Tropicana, DeWolff en Living Colour in Iduna Cultuur 2 dec., 18:00
Afbeelding
Bibliotheken blijven helpen bij toeslagen en belastingen Samenleving 2 dec., 15:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00