Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts) Foto: Janke Vlas

Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd ‘Porseleincast’

Algemeen

LEEUWARDEN - Het Nationale Keramiekmuseum Princessehof kondigt met trots de lancering aan van een nieuwe podcastserie, getiteld ‘Porseleincast’. In deze serie nemen Denise Campbell, conservator Aziatische keramiek, en Laura Smeets, conservator Europese keramiek, de luisteraar mee op reis door de intrigerende, boeiende en soms bíjna ongeloofwaardige verhalen achter de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour’.

In de nieuwe podcastreeks vertellen Denise Campbell en Laura Smeets onder meer over de ontdekking van het porseleinrecept in Europa en de daarop volgende verzamelwoede van de 17de-eeuwse rich and famous. Deze ontstaansgeschiedenis van Europees porselein kent intriges die niet zouden misstaan in een moderne spionagethriller. Van loslippige, dronken alchemisten en ruziënde fabrieksmedewerkers tot de krankzinnige keramiekverzameling van Augustus de Sterke en het opmerkelijke levensverhaal van Madame de Pompadour.

Luister de hele podcast nu via www.princessehof.nl/Porseleincast, YouTube, Spotify of je favoriete podcast-app.

De podcastreeks, bestaande uit vier afleveringen, is vanaf 23 april 2024 volledig beschikbaar op Spotify (zoek op Porseleincast). Aflevering één is -naast te beluisteren- ook te bekijken op het Youtube-kanaal van het museum. De volgende drie afleveringen verschijnen wekelijks op de Youtube- en social media kanalen van het Princessehof. Volg Keramiekmuseum Princessehof op Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste updates en afleveringen.

www.princessehof.nl/Porseleincast

Porseleincast | Podcast on Spotify

Porseleincast | 1. Alchemist Böttger, Augustus de Sterke en de ontdekking van het porseleinrecept. (youtube.com)

Het witte goud

De nieuwe podcastserie ‘Porseleincast’ biedt een ludieke verdieping in de verhalen achter ‘Porseleinkoorts’, de tentoonstelling die eerder dit jaar opende in het Princessehof en nog tot en met 1 september te zien is in het museum in Leeuwarden.

Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken: in de loop van de achttiende eeuw is niets te gek en wordt Europa bevangen door een zeer besmettelijke porseleinkoorts. In de tentoonstelling Porseleinkoorts volgen bezoekers het zinderende verhaal van twee vorstenhuizen die een rage ontketenen waarbij de Europese porseleinkunst in korte tijd tot grote hoogte wordt gestuwd en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Verteld vanuit twee iconische hoofdrolspelers uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

Voor meer informatie over ‘Porseleincast’ en de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts’, bezoek de website van Keramiekmuseum Princessehof. www.princessehof.nl

De tentoonstelling Porseleinkoorts wordt mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds, Turing Foundation, Blockbusterfonds XTRA, Cultuurfonds, Fonds Angela E. en het Blauwe Baan Fonds, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Stichting Cultuur FB Oranjewoud, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra-Olivierstichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00