Is jouw huis ook toe aan een goede schoonmaakbeurt?
Is jouw huis ook toe aan een goede schoonmaakbeurt?

Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak?

Algemeen

FRIESLAND - Officieel is het voorjaar nog lang niet begonnen, maar nu het toch steeds wat lichter wordt in huis beginnen veel handen alweer te jeuken. Wat is het eigenlijk stoffig, er liggen nog naalden van de kerstboom onder de bank en de hanglampen zijn nog steeds vettig van het gourmet. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en alvast een begin te maken met de grote voorjaarsschoonmaak. 

De grote voorjaarsschoonmaak is een oude gewoonte. Op het moment dat de zon vaker ging schijnen zagen mensen, vooral huisvrouwen in die tijd, hoe veel stof zich had verzameld in het huis. Dan gingen ze over op een grondige schoonmaakbeurt. Echt alles werd overhoop gehaald; gordijnen werden naar de stomerij gebracht, houten meubilair werd goed afgestoft en in de boenwas gezet, deuren werden gepoetst, matrassen uitgeklopt en boeken, papieren en belangrijke documenten werden met veel nauwkeurigheid geordend. De grote voorjaarsschoonmaak was dus een hele happening vroeger. Gelukkig hoeft het vandaag de dag niet meer zo uitgebreid, maar het is nog steeds goed om na de winter een aantal dingen in orde te maken. 

Over het algemeen kan je alle schoonmaaktaken in en om het huis verdelen in een aantal groepen, gebaseerd op hoe vaak je iets zou moeten schoonmaken. De afwas doe je bijvoorbeeld elke dag en als het goed is maak je ook elke dag je bed op en doe je een doekje over het aanrecht. Bij een druk gezin behoort ook de was doen tot een dagelijkse taak. Onder wekelijkse schoonmaaktaken vallen onder andere de bedden wassen, stofzuigen, de toilet schoonmaken en maandelijks zijn de wasmachine, afwasmachine en koelkast aan de beurt voor een poetsbeurt. Voor de grote voorjaarsschoonmaak kijk je natuurlijk naar de taken die jaarlijks aan de beurt zijn.


Jaarlijkse taken

Heb je een open haard, dan doe je er goed aan om die schoon te (laten) maken. Niet alleen is het fijn dat dit er schoon uitziet, maar dit is ook nog gezonder en veiliger. Daarnaast maak je de vloerbedekking en het tapijt goed schoon. Dit kun je laten doen, of je kan zelf een tapijtreiniger kopen of lenen. Ook is het fijn om de lente te beginnen met schone ramen. Veel mensen besteden dit uit, maar als je goed te pas bent kun je dit ook prima zelf doen. Net als vroeger zijn ook de gordijnen aan de beurt. Dit kun je waarschijnlijk prima zelf doen, in je eigen wasmachine. Let er dan wel op dat je de wasmachine niet te vol stopt. 

Ook de slaapkamer is natuurlijk aan de beurt. Je kan je matras zelf van een goede schoonmaakbeurt voorzien. Stofzuig je matras eerst grondig en strooi dan een ruime hoeveelheid (baking) soda over het matras. Borstel dit goed in en laat de soda minimaal een uur zijn werk doen. Zuig dan met een stofzuiger de soda weer van het matras. Dit is ook een goed moment om je dekbed te laten stomen. 

Kijk ook even in je kledingkast. Wat heb je het afgelopen jaar niet gedragen? Sorteer de kleding die je weg wilt doen, een deel moet je weggooien, maar waarschijnlijk kun je ook een deel verkopen of weggeven. 

Om de grote voorjaarsschoonmaak helemaal af te maken, kun je natuurlijk ook een aantal klussen op je nemen die je al dagelijks, wekelijks of maandelijks doet. Ben je klaar, dan is het huis weer helemaal spic en span.

Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 uur geleden
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek gestart na aantreffen stoffelijk overschot in water in Jelsum 112-Nieuws gisteren